![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Miniştrii europeni ai Energiei sunt foarte divizaţi cu privire la răspunsul la criză
26 Octombrie 2021
Agerpres"Trebuie să ne aşteptăm la dezbateri cu adevărat intense", în special cu privire la "necesitatea unor soluţii pe termen lung" pentru a contracara viitoarele şocuri energetice, a declarat la sosire ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.
Miniştrii europeni ai Energiei, reuniţi marţi la Luxemburg, şi-au exprimat divergenţele lor profunde cu privire la răspunsurile necesare la creşterea explozivă a preţurilor la electricitate, dar şi referitor la ideea lansată de Franţa privind o reformă a pieţelor energetice, informează AFP.
"Trebuie să ne aşteptăm la dezbateri cu adevărat intense", în special cu privire la "necesitatea unor soluţii pe termen lung" pentru a contracara viitoarele şocuri energetice, a declarat la sosire ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.
În condiţiile în care preţul electricităţii pe piaţa angro a explodat ca urmare a creşterii cotaţiilor la energiile fosile, autorităţile de la Paris solicită o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale, în ideea de a împiedica o aliniere automată a preţului redus al energiei nucleare de cel al gazelor naturale, apreciind că această corelare este una depăşită în contextul pieţei unice europene.
În plus, dincolo de soluţiile pe termen scurt propuse de Bruxelles (reduceri de taxe şi subvenţii pentru gospodării), autorităţile de la Atena şi Madrid solicită o reformă de amploare a pieţelor energetice.
"Este un moment absolut extraordinar (...) propunerile noastre sunt clare şi solide" pentru a decupla preţurile surselor de energie, dar şi pentru a plafona preţul gazelor, a declarat marţi Sara Aagesen Munoz, secretar de stat în Ministerul Energiei din Spania.
Însă nouă state membre s-au opus luni, într-o declaraţie comună, la ideea oricărei reforme a pieţei unice de electricitate, apreciind că actuala criză depinde de factori mondiali conjuncturali. Aceste state (Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia şi Ţările de Jos) apreciază că o piaţă unde există o concurenţă între furnizorii de electricitate "contribuie la inovaţie şi la securitatea aprovizionării", facilitând în acelaşi timp tranziţia spre energiile decarbonate.
Între timp, alte două state (Suedia şi Belgia) s-au asociat şi ele la această declaraţie, a anunţat marţi ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes.
"Pieţele de electricitate funcţionează foarte bine", a insistat Claude Turmes, după ce la începutul lunii octombrie acelaşi oficial vorbea de "preţurile cu adevărat competitive din ultimele două decenii" şi aprecia că o intervenţie a statului "ar fi extrem de periculoasă, pentru că ar distruge orice încredere".
Cu toate acestea, oficialul luxemburghez s-a declarat deschis la o întărire a interconexiunilor între reţelele europene în două regiuni relativ izolate: statele baltice, care sunt încă mult prea dependente de producţia de electricitate din Rusia, şi peninsula iberică.
În schimb, Claude Turmes a criticat propunerea Spaniei privind achiziţiile la comun de gaze naturale, apreciind că această idee ar necesita mai mulţi ani pentru a fi pusă în practică şi, în plus, ar ridica probleme legate de stocarea gazelor.
La rândul său, Comisia Europeană a anunţat că va analiza dacă piaţa europeană de electricitate funcţionează în mod adecvat, dar a adăugat că nu există dovezi care să sugereze că un alt sistem ar proteja mai bine statele membre de creşterea costurilor la energie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 11419 / 18430 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cei mai buni avocaţi în domeniul mărcilor, remarcați de WTR 1000, ediția 2025 | Baciu Partners, Răzvan Dincă & Asociaţii și Ratza & Ratza sunt lideri pe segmentele analizate, o bună expunere pentru TZA, Mușat, Schoenherr, ZRVP și NNDKP. Cum arată elita profesioniștilor din domeniu și ce spun clienții despre aceștia
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...