ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

INS: Rata globală de participare la cursuri de formare profesională continuă, în scădere în anul 2020

16 Septembrie 2022   |   Agerpres

În acest context, rata globală de participare a femeilor la astfel de cursuri a fost uşor mai ridicată, comparativ cu cea a bărbaţilor (18,6% pentru femei vs 16,5% pentru bărbaţi).

 
 
Rata globală de participare la cursurile Formare Profesională Continuă (FPC) a fost 17,4%, în anul 2020, în scădere cu 3,9 puncte procentuale faţă de anul 2015, iar costul mediu pe participant s-a ridicat la valoarea de 2.278 lei, relevă datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate vineri.
 
În acest context, rata globală de participare a femeilor la astfel de cursuri a fost uşor mai ridicată, comparativ cu cea a bărbaţilor (18,6% pentru femei vs 16,5% pentru bărbaţi).
 
Pe activităţi economice, cele mai ridicate valori ale ratei de participare s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (84,6%), hoteluri şi restaurante (56,3%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (55,5%), respectiv informaţii şi comunicaţii (52,9%).
 
Potrivit sursei citate, cele mai scăzute rate de participare s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (13,3%) şi în construcţii (22,2%).
 
Pe clase de mărime, nivelul cel mai ridicat al ratei de participare la cursurile FPC (45,4%) s-a observat în rândul întreprinderilor mari (250 angajaţi şi peste), în timp ce întreprinderilor mijlocii (50-249 angajaţi) le-a revenit cel mai scăzut nivel al ratei de participare (33,4%).
 
Datele INS arată că, în anul 2020, timpul total de pregătire alocat de participanţi cursurilor de formare profesională continuă (în cadrul şi în afara programului normal de lucru) a fost 20,699 milioane de ore/persoană, cu o durată medie de 36 ore/participant. Majoritatea orelor (aproximativ 90%) s-au desfăşurat în cadrul programului de lucru, iar durata medie a acestora a fost 33 ore/participant.
 
În ceea ce priveşte costurile unui asemenea curs, în 2020, media pentru fiecare participant a fost 2.278 lei.
 
Pe activităţi economice, comparativ cu media pe economie, s-au observat valori semnificativ mai mari ale costului mediu al FPC pe participant în activităţile de informaţii şi comunicaţii (4.476 lei, de aproape două ori peste media pe economie), intermedieri financiare şi asigurări (4.040 lei, de 1,8 ori peste media pe economie), respectiv în activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (3.931 lei, de 1,7 ori peste media pe economie).
 
La polul opus, cu cea mai mică valoare a costului mediu al FPC pe participant, s-au regăsit activităţile de spectacole, culturale şi recreative (899 lei).
 
Costul mediu al FPC pe participant s-a situat peste media pe economie în întreprinderile mari (2.307 lei) şi mijlocii (2.561 lei).
 
Conform statisticii oficiale, pe tipuri de cursuri, peste jumătate dintre întreprinderile furnizoare FPC au optat pentru instruirea angajaţilor prin intermediul cursurilor externe, manifestându-se un interes uşor mai ridicat comparativ cu cele interne (57,8% faţă de 50%).
 
Principalii furnizori ai cursurilor externe au fost unităţile private de pregătire (88,3% din întreprinderi au beneficiat de serviciile acestora), respectiv unităţi furnizoare de echipamente (48,4% din întreprinderi au beneficiat de serviciile acestora). În schimb, uniunile sindicale sau profesionale au furnizat cursuri externe doar pentru 3% dintre întreprinderi.
 
În cursul anului 2020, peste 80% din totalul întreprinderilor nu au oferit angajaţilor formare profesională continuă, iar cele mai invocate motive pentru neacordarea de către angajatori a vreunei forme de pregătire profesionale au fost "nivelul actual de calificări, aptitudini şi competenţe al angajaţilor corespunde nevoilor întreprinderii" (84,7% din întreprinderile care nu au oferit FPC), respectiv că "s-a preferat recrutarea persoanelor cu calificări, aptitudini şi competenţe necesare locului de muncă" (76,9%).
 
Totodată, în perioada analizată, doar 3,5% dintre întreprinderi au oferit formare profesională iniţială (FPI). În acest sens, motivul principal pentru care întreprinderile au oferit FPI a fost "calificarea potenţialilor salariaţi în conformitate cu nevoile întreprinderii" (87,9%), iar ca rezultat, aproape două treimi din aceste întreprinderi obişnuiesc să îi şi angajeze pe participanţi. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8567 / 19504
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...