
IEA: Tensiunile geopolitice ar putea impulsiona dezvoltarea energiei regenerabile
24 Octombrie 2023
Agerpres"Astăzi ne confruntăm cu o criză în Orientul Mijlociu care ar putea din nou provoca un şoc pe pieţele petroliere". Aceste evoluţii vin pe lângă dificultăţile cu care se confruntă pieţele energetice după tăierea aprovizionării Europei cu gaze naturale ruseşti, în urma invadării Ucrainei, a afirmat directorul general de la IEA, Fatih Birol.
Tensiunile provocate de războiul din Gaza ar putea ajuta la accelerarea renunţării la combustibilii fosili dăunători pentru planetă, cum ar fi petrolul şi gazele naturale, în favoarea energiei regenerabile, a maşinilor electrice şi a pompelor de căldură - similar modului în care creşterea semnificativă a preţurilor la petrol în anii '70 a declanşat eforturile de economisire a combustibililor, se arată în raportul anual "Perspectivele globale privind energia", publicat marţi de Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmit Reuters şi Associated Press.
"Astăzi ne confruntăm cu o criză în Orientul Mijlociu care ar putea din nou provoca un şoc pe pieţele petroliere". Aceste evoluţii vin pe lângă dificultăţile cu care se confruntă pieţele energetice după tăierea aprovizionării Europei cu gaze naturale ruseşti, în urma invadării Ucrainei, a afirmat directorul general de la IEA, Fatih Birol.
"Puneţi împreună cele două şi nimeni nu mă poate convinge că petrolul şi gazele naturale sunt opţiuni energetice sigure pentru ţări şi consumatori. Aceste evoluţii pot accelera tranziţia energetică în întreaga lume, sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană sau solară, oferă soluţii pe termen lung la problemele de securitate energetică, precum şi la schimbările climatice", a declarat Birol într-un interviu acordat Associated Press.
Investitorii sunt îngrijoraţi de posibila escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu, care a provocat creşteri moderate de preţuri la petrol.
Preţurile combustibililor fosili sunt în scădere faţă de nivelul de vârf din 2022, "dar pieţele sunt tensionate şi volatile. Unele presiuni imediate de pe urma crizei energetice globale s-au atenuat, dar pieţele energetice, geopolitica şi economia mondială sunt afectate şi riscul unor noi turbulenţe este în creştere", se arată în raportul IEA.
Birol a subliniat că, spre deosebire de criza din anii '70, "de data aceasta avem toate tehnologiile disponibile. Avem energia eoliană, solară, reactoare nucleare, maşini electrice. Ele s-au extins semnificativ pe plan global şi vor reprezintă un sprijin suplimentar pentru tranziţia energetică".
Vânzările de vehiculele electrice sunt în creştere. În 2020 doar una din 25 de maşini era electrică, iar în 2023 era una din cinci. Între timp, ponderea combustibililor fosili în generarea electricităţii a scăzut de la 70% în urmă cu zece ani la 60% în prezent şi ar urma să ajungă la 40% până în 2030, a explicat şeful IEA.
Instituţia se aşteaptă ca cererea de combustibili fosili să atingă nivelul de vârf înainte de 2030, conform actualelor politici, dar guvernele trebuie să-şi sporească eforturile de a accelera tranziţia pentru îndeplinirea obiectivelor climatice globale.
Raportul IEA contrastează cu cel al OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol), care estimează creşterea cererii de petrol mult după 2030 şi cere noi investiţii de mii de miliarde de dolari în sectorul ţiţeiului.
Nivelul de vârf în privinţa cererii de petrol, gaze naturale şi cărbune este vizibil în acest deceniu în scenariul de bază al IEA, bazat pe actualele politici guvernamentale.
"Tranziţia la energie curată are loc pe plan global şi nu poate fi oprită. Nu este o chestiune de 'dacă', ci doar de 'cât de curând' şi, cu cât va fi mai repede, cu atât va fi mai bine pentru noi toţi", a declarat Birol. Acesta a adăugat: "Guvernele, companiile şi investitorii trebuie să susţină tranziţia energetică şi nu să-i pună piedici".
Până în 2030, IEA se aşteaptă la creşterea de zece ori a numărului de vehicule electrice pe plan mondial, pe fondul politicilor de sprijin pentru energia curată pe principalele pieţe.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3841 / 18936 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...