Iaşiul şi nord-estul ţării atrag dezvoltatorii imobiliari datorită investiţiilor în infrastructură (RPC)
26 Noiembrie 2024
AgerpresAvând în vedere că stocul de spaţii moderne industriale & logistice din regiunea Nord-Est reprezintă doar 3% la nivel naţional, cele mai mari oportunităţi pe termen mediu şi lung vin din acest sector, arată sursa citată.
Iaşiul trece printr-o perioadă de dezvoltare accelerată, care îi va întări statutul de oraş-magnet în Moldova, reiese din dezbaterea "Iaşi Real Estate Roundtable", organizată marţi de Romania Property Club (RPC).
Potrivit unui comunicat al RPC, zona Moldovei devine pe termen mediu şi lung regiunea cu cele mai multe oportunităţi la nivel naţional, datorită avansului la lucrările autostrăzilor A7 şi A8, şi în contextul anunţului aderării complete la spaţiul Schengen.
Având în vedere că stocul de spaţii moderne industriale & logistice din regiunea Nord-Est reprezintă doar 3% la nivel naţional, cele mai mari oportunităţi pe termen mediu şi lung vin din acest sector, arată sursa citată.
Potrivit unui comunicat al RPC, zona Moldovei devine pe termen mediu şi lung regiunea cu cele mai multe oportunităţi la nivel naţional, datorită avansului la lucrările autostrăzilor A7 şi A8, şi în contextul anunţului aderării complete la spaţiul Schengen.
Având în vedere că stocul de spaţii moderne industriale & logistice din regiunea Nord-Est reprezintă doar 3% la nivel naţional, cele mai mari oportunităţi pe termen mediu şi lung vin din acest sector, arată sursa citată.
Kaufland a demarat la Miroslava lucrările la cel de-al treilea depozit logistic, după cele de la Ploieşti şi Turda. Noul depozit de 70.000 mp va aproviziona magazinele Kaufland din regiunea de Nord-Est a ţării. Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc, are un plan de investiţii totale de 850 milioane lei (170 milioane euro) între 2023 şi 2030 în modernizarea site-urilor de fabricaţie existente, dezvoltarea de noi fluxuri de producţie precum şi investiţii în cercetare. În plus, sunt în plan investiţii pentru consolidarea infrastructurii de producţie, modernizarea sistemelor de gestionare a apei şi a energiei, consolidarea independenţei energetice, precum şi îmbunătăţirea capacităţii logistice a platformei.
"IULIUS a investit până în prezent aproximativ jumătate de miliard de euro în Iaşi şi continuăm să credem în potenţialul acestui oraş, motiv pentru care avem noi investiţii planificate aici. Ne referim la un proces de revitalizare şi reamenajare a ansamblului Palas, prin care proiectul îşi va reconfirma poziţia dominantă ca cel mai puternic centru comercial şi de divertisment din afara Bucureştiului", a declarat, în cadrul evenimentului, Gabriel Iaţco, Shopping Center Manager, Palas, citat în comunicat.
Sectorul de retail este, de altfel, cel mai efervescent la momentul actual pe piaţa imobiliară din Iaşi. Prime Kapital lucrează la transformarea proiectului ERA în Moldova Mall, unde va deschide şi Ikea al doilea magazin în afara Bucureştiului, după Timişoara. Dedeman are în plan o dezvoltare comercială pe un teren de 4,6 hectare în zona Felicia, zonă unde şi Kaufland vizează o nouă dezvoltare.
Iaşiul este unul din cele mai accesibile centre regionale în ceea ce priveşte preţul locuinţelor noi. Conform datelor Imobiliare.ro, preţul mediu solicitat pentru unităţile rezidenţiale noi a fost de 1.712 euro/mp în septembrie, în timp ce la Cluj-Napoca valoarea a fost de 3.230 euro/mp, la Braşov 2.313 euro/mp, la Bucureşti 1.993 euro/mp, la Constanţa 1.926 euro/mp, iar la Timişoara 1.922 euro/mp.
Iaşiul a înregistrat o dinamică mai lentă a pieţei de birouri în prima jumătate a anului 2024, după un 2023 puternic, susţine RPC. În ceea ce priveşte sectorul turistic, Iaşiul rămâne una dintre cele mai subdezvoltate pieţe hoteliere din România. Hotelurile de marcă reprezintă doar 12% din capacitatea totală de cazare, conform datelor Est Hospitality. Oferta este limitată la doar 193 de camere, în două hoteluri, clasificate 3 stele. Nu există hoteluri de marcă de 4 sau 5 stele în Iaşi, precizează sursa citată.
În context, investiţiile consistente în infrastructură sunt de aşteptat să genereze noi dezvoltări imobiliare: sunt vizate construcţii rezidenţiale, centre comerciale, parcuri logistice şi noi fabrici.
Extensia la nivel naţional a Bucharest Real Estate Club (BREC), Asociaţia Romania Property Club (RPC) a fost înfiinţată cu scopul de a promova dezvoltarea imobiliară durabilă şi inovatoare, cu impact pozitiv, în marile centre regionale ale ţării: Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi şi Constanţa. Companiile membre BREC & RPC au portofolii evaluate la peste 10 miliarde de euro.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 249 / 18294 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...