
Exim Banca Românească: Schimbarea sediului social s-a realizat cu deplina respectare a prevederilor legale şi a fost aprobată de CA
09 Iulie 2025
AgerpresReprezentanţii băncii afirmă că procesul de schimbare a sediului social a fost o decizie de management strategic, pentru eficientizarea activităţii şi construirea unei imagini corporative, cât şi pentru optimizarea costurilor operaţionale.
Exim Banca Românească a transmis miercuri o serie de precizări legate de schimbarea sediului social al băncii, conducerea instituţiei şi salarizare, după declaraţiile recente ale premierului Ilie Bolojan referitoare la situaţia "scandaloasă" existentă într-o bancă a statului.
"Procesul de schimbare a sediului social s-a realizat cu deplina respectare a prevederilor legale, toate etapele fiind aprobate la nivelul Consiliului de Administraţie şi al Adunării Generale a Acţionarilor. Negocierea şi încheierea contractului de sublocaţiune aferent noului sediu central al băncii s-a făcut, de asemenea, în condiţii de legalitate şi eficienţă economică, termenii şi condiţiile esenţiale ale contractului fiind, de asemenea, aprobate de Consiliul de Administraţie", susţin reprezentanţii băncii într-un comunicat transmis AGERPRES.
"Procesul de schimbare a sediului social s-a realizat cu deplina respectare a prevederilor legale, toate etapele fiind aprobate la nivelul Consiliului de Administraţie şi al Adunării Generale a Acţionarilor. Negocierea şi încheierea contractului de sublocaţiune aferent noului sediu central al băncii s-a făcut, de asemenea, în condiţii de legalitate şi eficienţă economică, termenii şi condiţiile esenţiale ale contractului fiind, de asemenea, aprobate de Consiliul de Administraţie", susţin reprezentanţii băncii într-un comunicat transmis AGERPRES.
Aceştia afirmă că procesul de schimbare a sediului social a fost o decizie de management strategic, pentru eficientizarea activităţii şi construirea unei imagini corporative, cât şi pentru optimizarea costurilor operaţionale.
De asemenea, în comunicat se menţionează că selecţia actualului spaţiu şi fundamentarea chiriei s-au făcut pe baza evaluărilor realizate de firme de evaluare cu reputaţie profesională recunoscută, atât la momentul perfectării contractului iniţial, cât şi cu ocazia negocierilor derulate pentru prelungirile ulterioare ale acestuia. "Mai mult, criteriul care a stat la baza desemnării ofertei câştigătoare a fost raportul calitate/preţ - ţinând cont de poziţionare, imagine şi notorietate, iar alegerea oricărui alt spaţiu, în momentul iniţial sau ulterior, cu ocazia prelungirilor, ar fi condus la costuri suplimentare de minimum 10-15%, fără a se adăuga TVA aferentă, în condiţiile în care chiria prevăzută în contractul actual este în regim de scutire de TVA", se mai arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, Exim Banca Românească a avut doar opţiunea unei sublocaţiuni întrucât, încă de la momentul relocării sediului, imobilul făcea obiectul unui alt contract de locaţiune încheiat de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) până în 2031.
"Precizăm că, din punct de vedere legal, banca a avut doar opţiunea unei sublocaţiuni întrucât, încă de la momentul relocării sediului, imobilul făcea obiectul unui alt contract de locaţiune încheiat de Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) până în 2031, fără nicio perioadă de discontinuitate, iar valoarea chiriei încasate de RAAPPS nu a fost şi nu putea fi cunoscută de bancă, având în vedere clauzele de confidenţialitate aplicabile între RAPPS şi partenerul său contractual. Încheierea şi derularea contractului de sublocaţiune au făcut anterior obiectul unor verificări extinse, atât din partea unor autorităţi administrative, cât şi judiciare (Curtea de Conturi, Direcţia Naţională Anticorupţie etc.), nefiind constatată nicio încălcare a legii şi nefiind dispusă nicio măsură coercitivă în consecinţă", afirmă reprezentanţii băncii în document.
În ceea ce priveşte conducerea băncii, Exim Banca Românească menţionează că este o societate administrată în sistem unitar, fiind condusă de un Consiliu de Administraţie, numit de Adunarea Generală a Acţionarilor, format din 9 membri, dintre care 5 administratori neexecutivi şi 4 administratori executivi.
"Activitatea curentă a băncii este coordonată de Comitetul de Direcţie, compus din Preşedintele Executiv şi Vicepreşedinţii Executivi, ale căror prerogative intră sub incidenţa aprobării Băncii Naţionale a României. Toate deciziile se iau, potrivit Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Exim Banca Românească, de către conducerea executivă sub supravegherea şi după avizul Comitetelor suport ale Consiliului de Administraţie. Numirea actualului Consiliul de Administraţie al băncii a fost aprobată de Adunarea Generală a Acţionarilor la finele lunii noiembrie 2024, în urma derulării unei proceduri transparente şi competitive de selecţie - cu peste 30 de aplicaţii, dintre care 15 au fost selectate", subliniază banca.
Reprezentanţii Exim Banca Românească menţionează că sistemul de salarizare al întregului personal, inclusiv al conducerii băncii, se situează la nivelul mediu din grilele specifice şi aplicate de către toate celelalte bănci care operează în sistemul bancar.
"În ultimii 13 ani, de când domnul preşedinte Traian Halalai a preluat managementul băncii, fiind reconfirmat de patru ori succesiv, Exim Banca Românească a trecut printr-un proces amplu de transformare strategică, care a avut ca rezultat o ascensiune remarcabilă în topul industriei bancare din România: astăzi locul 8 în clasamentul celor mai mari bănci după active. Această ascensiune, care a început de la poziţia 21 în 2012, a fost posibilă datorită exclusiv echipei manageriale, fără sprijin financiar guvernamental. Astăzi, Exim Banca Românească este recunoscută drept o instituţie de credit de importanţă sistemică şi una dintre cele mai valoroase companii româneşti", se mai arată în comunicat.
Banca prezintă şi rezultatele obţinute în perioada 2013 - 2024, respectiv un profit cumulat de 520 milioane de lei; active de 7 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de creştere de 17%, mai mult decât dublul pieţei (8%); credite de 14 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de creştere de 25% faţă de 6% ritmul anual pe sistem bancar; depozite de 182 ori peste nivelul din 2012, cu un ritm anual de creştere de 54% faţă de 7% ritmul anual pe sistem bancar; valoarea totală a produselor acordate pentru susţinerea economiei în numele şi în contul statului în perioada 2013 - 2024: 26,8 miliarde de lei.
"În încheiere, reafirmăm întreaga disponibilitate de a colabora cu Prim-ministrul României, Ministerul Finanţelor precum şi cu orice autoritate competentă de control şi de a oferi toate informaţiile necesare în vederea clarificării tuturor circumstanţelor legate de încheierea şi derularea contractului de sublocaţiune aferent imobilului în care funcţionează sediul central al băncii, precum şi pentru informarea corectă a opiniei publice, ca element esenţial în protejarea reputaţiei unei instituţii de credit de importanţă sistemică pentru sistemul bancar românesc şi imaginea acestuia în contextul financiar-bancar european, cât şi pentru prestigiul şi reputaţia profesională a managementului băncii", au transmis reprezentanţii băncii în comunicat.
Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a cerut Ministerului de Finanţe să declanşeze procedura de înlocuire a directorului EximBank şi a precizat că sesizarea în cazul clădirii în care funcţionează banca va pleca în aceste zile la parchet.
"Am cerut Ministerului de Finanţe să declanşeze procedura de înlocuire din funcţie a directorului de la bancă şi, în aceste zile, dacă nu mâine sau poimâine, va pleca sesizarea la parchet, pentru că sper că cineva va constata că nu putem avea pentru aceeaşi clădire două expertize făcute de două companii de stat, două evaluări care arată că un preţ de 60.000 de euro este preţ de piaţă în acelaşi loc şi o altă expertiză care arată că 180.000 de euro este tot în acelaşi loc tot pentru acea clădire un preţ de piaţă. Careva a greşit şi sper să se constate acest lucru", a spus Bolojan, într-o emisiune la Digi 24.
El s-a declarat revoltat de această situaţie.
"Dacă instituţiile ar fi funcţionat, nu am fi avut aceste cazuri scandaloase. Eu când am văzut, de exemplu, o bancă a statului că plăteşte o chirie de trei ori mai mare - EximBank - decât o altă firmă de stat, dă în chirie unui intermediar privat, pur şi simplu m-a revoltat această situaţie", a afirmat premierul.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10 / 19500 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...