ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Adoptarea inteligenţei artificiale generative ar putea aduce o creştere cu 5% a PIB-ului României în următorii 10 ani (studiu)

31 Mai 2024   |   Agerpres

"O amânare de cinci ani în adoptarea acestui tip de tehnologie ar putea reduce avansul potenţial al PIB-ului României la plus 1%", susţin autorii studiului.

 
 
Adoptarea AI ar putea aduce o creştere cu 5% a PIB-ului României în următorii 10 ani, în condiţiile în care aproximativ 54% dintre locurile de muncă din România vor folosi inteligenţa artificială generativă, arată un studiu realizat de o companie de consultanţă în management, publicat de Google.

"Dacă România adoptă pe plan extins inteligenţa artificială generativă, PIB-ul ar putea creşte cu 14-16 miliarde de euro în următorii zece ani, se arată în studiul "The economic opportunity of AI", comandat de Google. Cercetarea acoperă regiunea Europei Centrale şi de Est (CEE) şi analizează în detaliu patru ţări, inclusiv România", arată cercetarea realizată de Implement Consulting Group.

Conform sursei citate, potenţialul avans de 14-16 miliarde de euro al PIB-ului României corespunde unei creşteri de 5% şi este în principal determinat de o creştere a productivităţii muncii pentru mai mult de jumătate dintre angajaţii din România, de timpul câştigat prin automatizarea unor sarcini şi investirea acestei resurse în activităţi generatoare de valoare.


"O amânare de cinci ani în adoptarea acestui tip de tehnologie ar putea reduce avansul potenţial al PIB-ului României la plus 1%", susţin autorii studiului.

În ceea ce priveşte implicaţiile asupra locurilor de muncă, se estimează că inteligenţa artificială generativă va avea un impact asupra a până la 4,5 milioane de locuri de muncă din România.

"Se aşteaptă ca AI să aducă îmbunătăţiri în cazul a peste jumătate dintre locurile de muncă din România (54% sau 4,2 milioane), prin automatizarea unei părţi limitate din sarcinile acestora şi prin ajutorul oferit în crearea de conţinut (text, cod şi imagini), prin susţinerea acestora în rezolvarea a unor probleme complexe şi contribuind la designul produselor. În cazul unei mici părţi a locurilor de muncă din România (4% sau 0,3 milioane), peste jumătate din sarcini ar putea fi automatizate prin utilizarea inteligenţei artificiale generative", mai arată cercetarea.

Cu toate acestea, noile locuri de muncă în economia bazată pe inteligenţă artificială ar putea să le înlocuiască pe cele pierdute în urma automatizării. Aproximativ 42% dintre locurile de muncă din România nu vor fi afectate de adopţia AI, arată studiul.

Referitor la impactul sectorial, rolul complementar al inteligenţei artificiale generative predomină în cele mai multe dintre industrii; este de aşteptat ca majoritatea ocupaţiilor să utilizeze acest tip de tehnologie pentru a îmbunătăţi capacităţile umane.

Spre deosebire de automatizările anterioare, cum ar fi roboţii, inteligenţa artificială generativă are capacitatea de a spori productivitatea în sectorul de servicii, arată cercetarea.

"În România, cele mai mari creşteri de productivitate sunt aşteptate în serviciile de afaceri bazate pe cunoaştere şi domeniul public, cu un avans de 1,4-1,5 puncte procentuale anual în perioada de vârf. În ciuda unei estimări mai reţinute a avansului productivităţii anuale, de 0,8 puncte procentuale în perioada de vârf, sectorul producător din România are un potenţial economic ridicat, în special datorită dimensiunii sale, de 20% din valoarea adăugată brută", conform studiului.

În ceea ce priveşte gradul de pregătire în AI, studiul Google arată că doar 4% dintre companiile din CEE şi 2% dintre cele din România au adoptat cel puţin un tip de tehnologie AI în 2023, faţă de media de 8% în UE.

Cu toate acestea, 40% dintre întreprinderile din România plănuiesc să investească în automatizarea bazată pe AI în următorii cinci ani. Principalul obstacol în calea adoptării AI, menţionat de 61% dintre companiile din CEE, este costul instrumentelor AI.

În ansamblu, CEE este în urma mediei UE şi a liderilor globali pe toţi factorii de adoptare şi trebuie să valorifice beneficiile AI prin strategii guvernamentale direcţionate, investiţii în abilităţi şi educaţie în domeniu, sprijin pentru inovaţia locală şi iniţiativele comerciale în domeniul AI.

Implement Consulting Group este o companie scandinavă de consultanţă în management, fondată în 1996, cu peste 1700 de consultanţi în Scandinavia, Germania, Elveţia şi Statele Unite ale Americii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1573 / 18548
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...