ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fitch a confirmat ratingul României la ‘BBB minus’, cu perspectivă negativă

22 Februarie 2025   |   Agerpres

Printre factorii, care în opinia Fitch, ar putea duce la îmbunătățirea ratingului, se află o consolidare fiscală mai mare decât cea proiectată, care să sprijine stabilizarea nivelului datoriei ca procent din PIB pe termen mediu, reducerea gradului de îndatorare externă și a riscurilor la adresa finanțării externe, în urma îmbunătățirii structurale a actualei situații a contului curent.

 
 
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul României pe termen lung în valută la 'BBB minus', cu perspectivă negativă, se arată într-un comunicat al agenției de evaluare financiară.

Ratingul României pe termen lung 'BBB minus' este sprijinit de apartenența la UE și intrările de capital conexe care sprijină convergența veniturilor, finanțele externe și macrostabilitatea. PIB-ul per capita și indicatorii de guvernanță și dezvoltare umană sunt niveluri superioare față de țările din aceeași categorie de rating ('BBB'). Aceste puncte forte sunt puse în balanță cu deficitul bugetar și deficitul de cont curent, care sunt persistente și ridicate, cu deteriorarea dinamicilor datoriei, slăbirea credibilității politice, pe fondul incertitudinii politice ridicate și a poziției externe de debitor net relativ ridicată, se arată în comunicatul agenției de evaluare financiară.


Perspectiva negativă reflectă combinarea deteriorării semnificative a finanțelor publice și încetinirea accentuată a creșterii în 2024 și posibilul efect advers al incertitudinii politice ridicate privind perspectivele consolidării fiscale, apreciază agenția.

Deficitul general guvernamental al României s-a situat anul trecut la 8,7% din PIB, conform datelor preliminare. Este cel mai ridicat nivel în rândul țărilor cu ratinguri suverane 'BBB' și depășește ținta anterioară a Guvernului (5% din PIB prevăzut în Programul de convergență) și 6,5% din PIB în 2023. Deteriorarea fiscală mai mare decât se estima reflectă creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv a salariilor din sectorul public și a majorărilor de pensii nefinanțate, de dinainte de alegeri. Impactul deplin al majorărilor de pensii din septembrie 2024 se va adăuga la presiunile fiscale din 2025, făcând consolidarea chiar și mai dificilă, consideră sursa citată.

Guvernul vrea să reducă deficitul bugetar la 7% din PIB în 2025, îndeplinind ținta Comisiei Europene. Printre măsurile cheie se află înăsprirea controlului cheltuielilor, inclusiv înghețarea pensiilor și a salariilor, și îmbunătățirea colectării taxelor. Fitch estimează un deficit bugetar de 7,5% din PIB în 2025 și de 6,8% din PIB în 2026, mai mult decât dublu față de media previzionată pentru țările cu rating 'BBB' de 3,2% din PIB în 2025-2026. Consolidarea fiscală s-ar putea confrunta cu compromisuri dificile pe termen mediu, în urma potențialului impact advers al ei asupra creșterii economice deja redusă și a riscului majorării costurilor cu dobânzile, în urma volatilității piețelor financiare, ceea ce va slăbi și mai mult poziția fiscală, se arată în comunicat.

Fitch se așteaptă la o evoluție ascendentă a traiectoriei datoriei comparativ cu anii precedenți, deoarece deficitele primare rămân ridicate și creșterea economică încetinește. În scenariul de bază al agenției, datoria guvernamentală generală ca procent din PIB va crește de la un nivel estimat de 53% în 2024 la aproape 60% în 2026, peste media previzionată pentru țările cu rating 'BBB' de 56%, și va continua să crească la peste 65% din PIB până în 2028.

Ritmul creșterii economiei a încetinit gradual în 2024, cu o creștere medie a PIB-ului de 0,9%, comparativ cu 2,4% în 2023 și 4% în 2022. Exporturile au fost în mod special afectate în 2024, parțial din cauza șocurilor din acest sector, în timp ce consumul gospodăriilor a crescut, în urma majorării solide a veniturilor, alimentate de orientarea fiscală relaxată.

Fitch estimează o creștere economică de 1,4% în 2025 și de 2,2% în 2026, ținând cont de poziția ciclică slabă, impulsul fiscal negativ și redresarea mai puțin pronunțată a zonei euro.

Deficitul de cont curent (CAD) s-a adâncit la 8,2% din PIB în 2024, de la 6,6% din PIB în 2023, susținut de problema deficitelor gemene. Media la țările cu rating 'BBB' este de doar 1% din PIB, astfel încât Romania e un caz excepțional. Pe lângă creșterea continuă a importurilor, performanța slabă a exporturilor în 2024 arată dificultățile externe de competitivitate cu care se confruntă economia României în urma creșterii rapide a salariilor nominale. Datoria externă netă ar urma să crească de la nivel estimat de 14% din PIB în 2024 la 19% din PIB în 2026, multe peste nivelul de 3% la țările cu rating 'BBB' și de la 12% din PIB în 2023.

România a beneficiat în general de condiții favorabile de finanțare pe piață și de o lichiditate amplă a pieței, până în octombrie 2024. Totuși, condițiile de finanțare s-au deteriorat în ultimele luni, în urma sporirii riscurilor fiscale și politice interne și a necesităților ridicate de finanțare.

România a emis trei emisiuni de eurobonduri în februarie 2025, cu scadența la cinci, nouă și 12 ani, cu o valoare totală de 4,1 miliarde de euro, aproximativ 30% din planificatele emisiuni externe anuale. Ținând cont de creșterea datoriei și a randamentelor marginale, Fitch se așteaptă ca raportul dintre plata dobânzii și venituri să crească aproape de 8% din venituri până în 2026, de la 6,4% în 2024, depășind media de 7,5% în țările cu rating 'BBB'.

Printre factorii care, în opinia Fitch, ar putea duce la retrogradarea ratingului, se află continuarea creșterii rapide a datoriei guvernamentale pe termen mediu, pe fondul eșecului implementării măsurilor care susțin o consolidare fiscală credibilă și susținută, sau o creștere economică slabă, și efecte negative la adresa stabilității macroeconomice, de pe urma șocurilor politice.

Printre factorii, care în opinia Fitch, ar putea duce la îmbunătățirea ratingului, se află o consolidare fiscală mai mare decât cea proiectată, care să sprijine stabilizarea nivelului datoriei ca procent din PIB pe termen mediu, reducerea gradului de îndatorare externă și a riscurilor la adresa finanțării externe, în urma îmbunătățirii structurale a actualei situații a contului curent.

În luna decembrie a anului trecut, agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat că a înrăutățit perspectiva atribuită României de la stabilă la negativă, același anunț venind în luna ianuarie acestui an și de la S&P Global.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 389 / 18936
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...