
Echipa de M&A de la DLA Piper România a avut “un an foarte activ”, cu multe tranzacții de venture capital, private equity, dar și achiziții derulate de investitori strategici. Marian Dinu, Country Managing Partner: Sunt mulți bani de investit și oportunitățile interesante - destul de puține. Am văzut în această piață și bătălii de oferte de preț, dar și ofertanți care au fost înlăturați de la masă pentru că au fost reticenți să discute despre opțiuni ca strategie de exit
17 Martie 2021
Ștefania EnacheE important pentru un vânzător să înțeleagă ce structură de stimulente i se propune – acestea devin tot mai sofisticate, pentru a promova performanța și pentru a ajunge la un echilibru între așteptările părților, spun avocații firmei.
Există companii în mai multe industrii care sunt „pe val” și care țin activă piața de fuziuni și achiziții. Marian Dinu, Country Managing Partner DLA Piper România, include în această categorie firme din tehnologie, în variatele ei manifestări, de la B2C la B2B, din energia regenerabilă, dar și afacerile din sănătate.„Există evident și domenii lovite puternic de criză care sunt mai degrabă angajate într-o luptă pentru supraviețuire. Deși este clar că vor avea nevoie de capital, deocamdată nu au ajuns să accepte că o tranzacție de tip „distressed” este necesară – dar probabil aceasta este ceva ce vom vedea pe parcursul anului 2021”, punctează avocatul.
În vremuri de criză se dezvoltă ideea că puterea pe piața de fuziuni și achiziții este deținută de cumpărători, din perpectiva negocierii.Liderul DLA Piper România atrage atenția că varianta acesta este doar parțial adevărată.
„Sunt mulți bani de investit (vestita „dry powder”) și oportunitățile interesante sunt destul de puține. În plus, într-un context nesigur, afacerile percepute ca fiind imune la criză, sau cărora criza le profită, devin cu atât mai valoroase. Într-un peisaj concurențial foarte activ, diferența între a câștiga sau a pierde o tranzacție poate să nu provină din prețul de bază oferit („headline price”), ci din termenii pe care adesea îi numim „legali”, deși întotdeauna au și o relevanță comercială importantă. Am văzut în această piață și bătălii de oferte de preț („price bidding wars”) dar și ofertanți care au fost înlăturați de la masă pentru că au fost reticenți să discute despre opțiuni (put/call) ca strategie de exit, de pildă. În plus, e important pentru un vânzător să înțeleagă ce structură de stimulente i se propune – acestea devin tot mai sofisticate, pentru a promova performanța și pentru a ajunge la un echilibru între așteptările părților”, explică Marian Dinu.
În acest context, se poate afirma cu siguranță că, pentru un avocat specializat în practica de fuziuni și achiziții, vremurile pe care le trăim sunt extrem de provocatoare, din punct de vedere profesional.
DLA își menține poziția de lider global
În ciuda pandemiei, care și-a pus puternic amprenta asupra întregii economii, DLA Piper a avut anul trecut o practică de M& A bogată în proiecte. „Pentru a vorbi de anul 2020 din perspectiva practicii noastre de M&A, ar trebui poate să ne uităm mai întâi la Clasamentul Mergermarket 2020, care a fost publicat recent și care plasează DLA Piper pe primul loc în regiunea CEE, în funcţie de numărul de tranzacţii asistate, în urcare cu două poziţii faţă de ediţia precedentă. În plus, DLA Piper continuă să fie lider global pentru al unsprezecelea an la rȃnd, după numărul de tranzacţii asistate, conducând şi în clasamentul european, pentru al optulea an la rȃnd. Tot pentru tranzacțiile din 2020, DLA Piper este numărul 1 pentru tranzacțiile de private equity (al treilea an consecutiv), atȃt pentru tranzacţiile de tip „buyout”, cȃt şi pentru „exits””, arată Country Managing Partner-ul DLA Piper România.
Marian Dinu susține că nicio altă firmă de avocatură nu a fost implicată în mai multe tranzacții decât DLA Piper. Iar tendința aceasta s-a regăsit și la nivel local, anul 2020 fiind unul intens și interesant. Dacă în prima parte a anului s-a resimțit într-adevăr o scădere a ritmului de activitate tranzacțională pe fondul pandemiei și a restricțiilor impuse de autorități, lucrurile s-au reglementat rapid, iar o serie de tranzacții, care au fost încetinite, în prima fază, au fost finalizate în cele din urmă. Mai mult, a doua parte a anului a stat cu totul diferit, activitatea firmei de avocatură intensificându-se progresiv, astfel că, la sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, DLA Piper a avut în derulare mai multe tranzacții în același timp.
„În ciuda provocărilor, anul 2020 a fost un an foarte activ și DLA Piper România a fost implicată într-o serie de tranzacții pe parcursul anului trecut dintre care cele mai multe au fost tranzacții de venture capital, private equity, dar și achiziții derulate de investitori strategici. Cele mai multe tranzacții au fost așa cum spuneam în domeniul tehnologiei, energiei regenerabile și a gazelor naturale, dar am asistat și tranzacții în retail sau în domeniul industrial”, precizează Marian Dinu.
Echipa se implică în mai multe tranzacții în același timp
Echipa de M&A de la DLA Piper România are în prezent nouă membrii, avocați extrem de experimentați în domeniul tranzacțional.
În plus, echipa de M&A lucrează intens cu celelalte arii de practică, precum taxe, dreptul muncii, imobiliare, pentru a putea oferi soluții integrate și pragmatice clienților din portofoliu.
Structura echipei și colaborarea cu celelalte arii de practică permite derularea mai multor tranzacții în același timp (inclusiv procese de due-diligence complexe), existând și o anumită specializare pe sectoare de activitate.
Echipa este coordonată de Marian Dinu, Country Managing Partner – Eminent Practitioner, Chambers 2020.
La nivel senior, Cristina Bucur, Counsel, coordoneaza tranzacții de venture capital în domeniul tehnologiei, dar și tranzacții în domeniul industrial, Oana Duțu-Buzura, Counsel, coordonează tranzacții de private equity și tranzacții din domeniul sanătății, retail sau gaze naturale, în vreme ce Paula Corban – Pelin, Counsel, coordonează tranzacții, atât pentru investitori startegici, cât și pentru fonduri de investiții, din domeniul energiei, serviciilor financiare (inclusiv asigurări) sau din domeniul agricol.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1268 / 1978 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...