
Clubul avocaților români din Diaspora | Maria Ramona Bodescu, avocatul care și-a construt o carieră în Spania: Sunt mulți colegi din țară care se înscriu în barourile din Spania. Aceștia sunt doritori să cunoască legislația și modalitate de lucru de aici
18 Iulie 2022
Ștefania EnacheAvocat și mediator, Maria Ramona Bodescu este licențiată în Drept atât în România, cât și în Spania.
![]() |
Numărul profesioniștilor români care își contruiesc cariere în Diaspora a crescut simțitor în ultimii ani.În țări precum Spania, Italia, Franța sau Marea Britanie activează mulți avocați de origine română, iar munca pe care ei o desfășoară implică atât clienți români, cât și clienți străini.Maria Ramona Bodescu este unul dintre acești experți care s-au impus din punct de vedere profesional în țara de adopție. În cazul Mariei, alegerea a fost Spania. Este locul în care și-a construit o nouă viață după ce a decis să plece din România.
Avocat și mediator, Maria Ramona Bodescu este licențiată în Drept atât în România, cât și în Spania.
Impunerea pe piața profesională spaniolă nu a fost simplă. Maria subliniază faptul că momentul cel mai important din cariera sa l-a reprezentat recunoașterea studiilor, pe care le urmase în țara natală, în cea care a adoptat-o. „A fost o mare provocare. Pentru a putea face recunoașterea studiilor din România a trebuit să mă înscriu din nou la facultate și timp de doi ani să susțin examene la zece materii. În toată această perioadă, am făcut practică juridică la un birou de avocatură din Benicarlo (Castellon), și abia ulterior mi-am deschis propriul cabinet de avocatură”, își amintește Maria.
Avocat și mediator, Maria Ramona Bodescu este licențiată în Drept atât în România, cât și în Spania.
Impunerea pe piața profesională spaniolă nu a fost simplă. Maria subliniază faptul că momentul cel mai important din cariera sa l-a reprezentat recunoașterea studiilor, pe care le urmase în țara natală, în cea care a adoptat-o. „A fost o mare provocare. Pentru a putea face recunoașterea studiilor din România a trebuit să mă înscriu din nou la facultate și timp de doi ani să susțin examene la zece materii. În toată această perioadă, am făcut practică juridică la un birou de avocatură din Benicarlo (Castellon), și abia ulterior mi-am deschis propriul cabinet de avocatură”, își amintește Maria.
Nu s-a limitat doar la studiile de licență, ci în 2015 a urmat cursurile unui master de Mediere Familială, la Universitatea Jaime I, din Castellon. În plus, în 2017 a urmat cursurile unui alt program de master, de data aceasta de acces în avocatură, organizat de Universitatea Internațională La Rioja.
„După recunoșterea studiilor de licență în Drept, m-am înscris, în anul 2013, în Baroul din Castellon, iar în 2014 în Registrul Mediatorilor cu diverse specialități (Civil, Comerț, Familie) – CEMICACS”, mai spune avocatul.
Activează ca avocat independent
Astăzi, Maria Ramona Bodescu acționează ca liber profesionist din propriul său birou de avocatură. Mandatele pe care le abordează sunt complexe și vizează chestiuni ce țin de Dreptul internațional privat, de Dreptul comercial, Imobiliar, Civil sau de Dreptul familiei.
Maria este un avocat care are mai multe colaborări și care reprezintă pe instanțele spaniole clienți care se confruntă cu litigii civile, de familie sau comerciale.
De asemenea, se implică în dosare care vizează recunoașterea în Spania a unor sentințe date de judecătorii din România.
Totodată, oferă consultații în Drept civil și comercial persoanelor fizice și firmelor. „De exemplu, ofer firmelor românești asistență și reprezentare juridică în relațiile pe care acestea le dezvoltă cu partenerii spanioli, dar și consultanță de specialitate pentru investiții în interiorul Spaniei”, explică avocatul.
Majoritatea clienților săi sunt români, iar atunci când vine vorba despre spețe care au impresionat-o face trimitere la un caz în care o persoană era în Audiență Națională pentru 103 investigații, iar propunerea anchetatorilor era de opt ani de închisoare cu executare. După apărare, Maria Ramona Bodescu a reușit să obțină o sentință de doi ani cu suspendare.
Avocatul activ în Spania are și multe colaborări în România, consultându-se cu colegii de la noi din țară pe diferite spețe. De asemenea, lucrează cu firme din România care activează în sectorul imobiliar sau în cel comercial.
„Piața avocaturii din România este într-o continuă schimbare. Am observat că sunt mulți colegi care vin din țară se înscriu în barourile din Spania. Aceștia sunt doritori să cunoască legislația și modalitate de lucru de aici”, menționează avocatul.
--------------------------------------------------------------
Citește și



--------------------------------------------------------------
Clubul avocaților români din Diaspora
Maria Ramona Bodescu face parte dintr-o galerie impresionantă de profesioniști români care activează pe piața din Spania. Cu aproape un milion de români care s-au stabilit aici, avem și un număr important de avocați care au ales să profeseze în barourile spaniole.
Imagine României în afară este reprezentată tocmai de acești specialiști care au reușit să-și contruiască o carieră de succes în țările de adopție.
Maria, alături de alți juriști, pe care BizLawyer i-a prezentat deja sau urmează să-i prezinte, face parte dintr-o structură selectă, care mai nou se organizează într-un clubul avocaților români din Diaspora.
Clubul numără în acest moment peste 20 de membrii fondatori. Sunt avocați care activează în Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Franța, Austria, Italia, Germania, Grecia.
Printre ei îi regăsim pe av. Nina Ghiță , av. Răzvan E. Miuțescu; av. Alina Chiriac, Loredana Dascălu, av. Adrián Ioan Toda, av. Maria Ramona Bodescu, av. Florentina Marin, av. Monica Novac, av. Nadia Irina Fundățeanu, Geanina Loredana, av. Oana Nicolaescu, av. mag. Ioana-Maria Vilau, av. mag. Milorad Erdelean, av. Andrei Diaconu, av Adrian Nițu, av. Alexandra Sin, av. Irina Șerban, av. Adrian lie, av. Diana Dauphin, av, Dan Vișoiu, av. Iulia Buzdugan, av. Loredana Ungurusan, av. Liliana Turculeti, av. Octavia Rădulescu, av. Alexandru Stănescu, av. Alexandru Lazăr.
„Inițiativa acestui club aparține colegului meu, Alexandru Lazăr, căruia doresc să-i mulțumesc pe această cale. Este o onoare să fac parte din acest club alături de domnia sa, dar și de restul colegilor. Acest club este o pârghie de colaborare și comunicare între colegi avocați din diferite țări, dar facilitează și un schimb de experiență.”, punctează Maria Ramona Bodescu.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 863 / 1978 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...