ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”

04 Noiembrie 2024   |   Ștefania Enache

Ramona Andreea Stoica consideră că Facultatea de Drept oferă o deschidere către numeroase profesii din domeniul juridic și nu numai, iar pregătirea pentru aceste profesii nu poate decât să însemne studiul individual al fiecărui absolvent, bineînțeles, pornind de la baza consolidată în timpul facultății.

 
 
Ramona Andreea Stoica se pregătește în cadrul Institutului Național al Magistraturii, unde a fost admisă în 2024, în prezent fiind auditor de justiție în anul întâi. După finalizarea Facultății de Drept a Universității din București, tânăra a ales să-și completeze studiile cu un program de master și să se pregătească pentru a da admitere la INM.  „Momentan nu am optat propriu-zis pentru o ramură a Dreptului, ci mai degrabă pentru o carieră, aceea de magistrat. În cei doi ani de institut studiem materii din toate domeniile Dreptului, urmând ca abia după finalizarea acestuia să ne specializăm pe o anumită latură (civil/penal), în funcție și de necesitățile instanței la care suntem repartizați”, povestește interlocutoarea BizLawyer.


Ramona a decis abia în ultimul an de liceu către ce facultate se va îndrepta, până atunci oscilând între mai multe posibilități. Tânăra mărturisește că nu a avut o viziune mai clară și timpurie asupra profesiei pe care și-ar dori să o îmbrățișeze și nici nu a avut un model în familie în acest domeniu.  Dar atunci când a hotărât că va urma Facultatea de Drept din cadrul Universității din București a început o etapă serioasă de pregătire care i-a permis să obțină 84 de puncte la examenul de admitere. Rezultatul acesta i-a facilitat accesul la un loc la buget pentru primul semestru, loc pe care a reușit să și-l mențină pe parcursul anilor de facultate, în urma reclasificărilor semestriale între locurile de la buget și taxă.

Nota 10 la toate cele trei probe ale Bacalaureatului

Interlocutoarea BizLawyer este din Târgoviște, oraș în care a urmat cursurile Colegiului Național „Ienăchiță Văcărescu”. „Aici, amintirile mele în legătură cu anii de liceu se concentrează în special pe perioada ultimilor doi ani, în care atenția mea fost direcționată asupra examenului de bacalaureat. Pot spune cu mândrie, dar și cu modestie, că îmi amintesc cu bucurie momentul în care am aflat că am obținut media 10 la toate cele trei probe ale examenului de bacalaureat, fiind singura elevă de la acel moment din județul Dâmbovița care reușise această performanță, pe cât de neașteptată și nesperată, pe atât de îmbucurătoare și care a venit ca o încununare a eforturilor din ultimii 12 ani de studiu”, povestește tânăra.




Odată încheiată această etapă, Ramona a debutat în viața studențească. Își amintește că prima sesiune a resimțit-o ca fiind cea mai grea întrucât, la acel moment, Dreptul era încă un domeniu nou pentru ea, cu care abia luase contact și cu care a trebuit să se obișnuiască cât mai repede posibil. „Trecerea de la învățământul liceal la cel academic a fost una destul de abruptă, fiind obișnuiți din timpul liceului, chiar și la profil uman, cu a învăța câteva pagini, poate zeci de pagini cel mult. Într-un timp foarte scurt s-a făcut trecerea la sute și apoi mii de pagini, dintr-un domeniu care pare aproape de neînțeles la început, un domeniu care are un limbaj propriu și destul de tehnic și care trebuie asimilat mai înainte de toate. Pot spune deci, că ceea ce am învățat din prima sesiune este faptul că aveam și am capacități de învățare pe care nu le conștientizasem până la acel moment și că nimic  nu este imposibil de realizat cu suficientă muncă, dedicare și organizare în spate”, precizează tânăra.

Ramona spune că următoarele sesiuni au devenit un fel de rutină. „Sesiunea era o perioadă în care eram doar eu cu cărțile și cu tot ce învățasem pe parcursul semestrului. În sesiune doar fixam și adăugam la ceea ce am acumulat pe parcursul semestrului. Pot spune că mi-ar fi fost cvasi-imposibil să reușesc să obțin mediile care mi-au asigurat și bursa de performanță dacă m-aș fi bazat doar pe învățatul în sesiune”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.

Din punctul său de vedere, principalele „secrete” ale unei studenții de succes țin de domeniul evidenței, pentru un student la Facultatea de Drept și anume, participarea constantă la cursuri și la seminare, studierea materiei din timpul semestrului, acordarea atenției tuturor materiilor, oricât de neimportante ar părea acestea, deoarece toate își au rolul bine definit în programa universitară, altfel nu s-ar mai afla acolo dacă ar fi lipsite de orice relevanță sau utilitate practică. „Și un ultim secret pe care eu poate l-am conștientizat prea târziu vine dintr-o retrospectivă asupra parcursului academic al unui absolvent de Drept și se referă la modul în care noi ar trebui să ne raportăm la ceea ce învățăm și la modul cum învățăm. Ce vreau să spun prin aceasta este că un student la Drept nu trebuie să privească examenul semestrial ca pe o finalitate, ca pe scopul ultim al procesului său de învățare, pentru că un examen poate fi uneori trecut cu relativă ușurință, însă după terminarea facultății, activitatea practică pune întotdeauna probleme mai complicate decât cele de la examen și pregătirea noastră din timpul facultății este singurul lucru care ne rămâne după absolvirea examenului de licență, iar dacă această pregătire a fost una precară, vor rămâne lacune pe care va fi mult mai greu să le acoperim ulterior”, atrage atenția tânăra.

Pe orice licean care dorește să urmeze Facultatea de Drept, Ramona Andreea Stoica îl sfătuiește să realizeze mai întâi o introspecție pentru a vedea care îi sunt motivațiile și dorințele, dacă i-ar plăcea pe viitor să profeseze într-una dintre profesiile juridice.

„Spun aceste lucruri pentru că este nevoie de pasiune pentru acest domeniu, de interesul de a cunoaște legile, de a cunoaște modul în care funcționează statul și instituțiile sale și în care se aplică legea, pentru a putea susține o pregătire reală pentru o viitoare carieră juridică. Cu toate acestea, știu că este dificil a discerne aceste lucruri încă din timpul liceului, dată fiind în special lipsa unei educații juridice și lipsa unui contact direct cu profesiile juridice pentru elevi, mai ales pentru aceia care nu au în familie persoane ce lucrează în domeniu, iar toate zvonurile și preconcepțiile existente în mentalul colectiv privitor la dificultatea acestei facultăți, la imposibilitatea asimilării unor cantități exagerate de materie, la dificultatea accederii în profesiile juridice, sunt mai degrabă descurajante pentru un adolescent în căutarea unei cariere. Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să „îl simți”, așa cum spuneau unii profesori, însă nu este pentru toți, iar a face Dreptul doar de dragul de a avea o diplomă, se va dovedi a fi un proces anevoios, în lipsa dorinței de a profesa în domeniul juridic și de a dobândi cunoștințele necesare”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.





Dificultatea din timpul facultății îi pregătește pe absolvenți pentru admiterea în profesie

Facultatea de Drept este cunoscută ca fiind una dificil de parcurs, dar tocmai lucrul acesta îl ajută pe viitorul absolvent să fie pregătit pentru admiterea în profesie.

După patru ani în care a muncit foarte mult, Ramona a încheiat anii de licență în topul celor mai buni absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023. Privind în urmă și analizând acest rezultat, tânăra subliniază faptul că nu știe dacă media anilor de facultate a ajutat-o într-un mod efectiv în evoluția sa profesională curentă, cu excepția examenului de admitere la masterat unde s-a ținut cont și de media la anumite materii din timpul facultății pentru înscriere și repartizarea între locurile de la taxă și de la buget. „Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”, apreciază tânăra.

Totodată, interlocutoarea BizLawyer este de părere că dificultatea din timpul facultății îi pregătește pe absolvenți tocmai pentru examenele de admitere în profesie. „Pot spune că am avut subiecte mai dificile în facultate decât cele de la examenul de admitere în Barou sau la INM. Cred că dificultatea acestor examene este resimțită diferit pentru fiecare absolvent, în funcție de nivelul său de pregătire până la acel moment, și în funcție de profesia juridică aleasă, dar clar este o dificultate peste medie la fiecare examen. Spre exemplu, vorbim despre cinci probe diferite la examenul de admitere la INM, probe care testează nu doar cunoștințele de drept, examenul fiind clar cel mai complex și îndelungat dintre toate admiterile în profesie”, arată Ramona.

Ar alege fără ezitare tot Facultatea de Drept


Experiențele trăite până acum o fac pe interlocutoarea BizLawyer să afirme cu tărie că dacă ar trebui să o ia de la capăt, ar alege fără ezitare tot Facultatea de Drept. „Nu mă văd profesând în alt domeniu, nu cred că m-ar atrage la fel de mult și nu cred că aș manifesta același interes și pasiune, elemente care m-au ajutat să trec peste dificultatea acestor ani de studiu și ale examenelor aferente. Și cred că aceasta este cheia, să studiezi un domeniu care te atrage, care îți trezește interesul, altfel, mi s-ar părea aproape imposibil să excelezi în ceva ce îți displace”, susține tânăra.

Este de părere că instituția de învățământ pe care a urmat-o are o serie de plusuri generate, în primul rând, de faptul că a avut parte de profesori dedicați atât la cursuri cât și la seminare, profesori care au explicat materia și i-au ajutat pe studenți să înțeleagă tainele Dreptului. De asemenea, colegii pe care i-a avut au creat un colectiv frumos, în care nu se resimțea o competitivitate distructivă, ci una constructivă, în care studenții se ajutau reciproc cu materiale și notițe. „Facultatea se mândrește, de altfel, cu studenții care participă la competiții de drept, spre exemplu, la Hexagonul Facultăților de Drept. Minusurile facultății cred că depind mai mult de stilul de viață al fiecăruia și de modul de gestionare a timpului și resurselor, astfel că exigențele crescute pe parcursul facultății pot duce la o reducere a timpului liber dedicat altor activități sociale și uneori la creșterea stresului în proximitatea examenelor. Probabil că și reclasificările semestriale, deși, în esență, echitabile, duc la creșterea stresului în legătură cu mediile. Din ceea ce știu, chiar recent, programa de învățământ în cadrul Facultății de Drept a Universității din București a fost schimbată în mod substanțial începând cu generația ce a intrat în anul I la admiterea din 2023, în sensul în care am înțeles că s-a acordat o importanță mai mare unor materii precum Dreptul procesual penal și Dreptul procesual civil, care au fost extinse fiecare pe câte trei semestre, în loc de două semestre, așa cum erau la momentul la care eu am urmat facultatea, fapt ce pe mine mă bucură întrucât s-a ținut cont de opinia studenților din anii mai mari care au considerat că este mai oportună acordarea unui timp mai îndelungat pentru asimilarea unor materii atât de importante și atât de vaste precum cele două proceduri”, apreciază tânăra.

De-a lungul anilor de studiu, Ramona a cunoscut numeroși profesioniști ai Dreptului pe care i-a admirat din perspectiva rolului de profesor la acel moment și a modului de transmitere a informațiilor către studenți, a modului de raționare și de gândire, a logicii. „Este greu să alegi un singur mentor și să îi lași pe ceilalți deoparte. Cred că cu toții au contribuit într-o mai mare sau mai mică măsură la conturarea viitorilor profesioniști ai dreptului, fapt pentru care eu sunt recunoscătoare și onorată că am avut oportunitatea și încă o am, acum mai mult decât niciodată, în cadrul Institutului Național al Magistraturii, să studiez sub îndrumarea unor profesioniști recunoscuți ai Dreptului”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.

De altfel, Ramona Andreea Stoica consideră că Facultatea de Drept oferă o deschidere către numeroase profesii din domeniul juridic și nu numai, iar pregătirea pentru aceste profesii nu poate decât să însemne studiul individual al fiecărui absolvent, bineînțeles, pornind de la baza consolidată în timpul facultății. „Există deja anumite module opționale care oferă posibilitatea parcurgerii unor materii specifice anumitor profesii precum cele de notar, de executor sau de practician în insolvență, însă de obicei aceste module erau cuprinse în programa anului IV, un an în care atenția se concentrează pe examenul de licență și pe materiile de drept civil și penal substanțial și procedural, astfel că opinez că este oportună implementarea acestor module la nivelul anilor II și III de facultate”, comentează tânăra.

Totuși, este important de avut în vedere că deschiderea pieței muncii în acest domeniu diferă în funcție de profesia juridică aleasă – admiterile au nivele de dificultate diferite, periodicități diferite, număr de locuri limitate sau nelimitate, ceea ce le face mai mult sau mai puțin deschise pentru diferiți absolvenți. Dar ceea ce este cert este că este o piață deschisă, mereu în căutare de noi profesioniști ai Dreptului. „Așteptările cred că mi-au fost deja întrecute odată cu intrarea la INM, iar pentru viitor îmi doresc doar să finalizez cu bine studiile și practica la acest institut și să avem cu toții o repartizare cât mai echitabilă”, încheie Ramona.

                                                             Citește și
→   Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”


→   De vorbă cu Corina Oana Mazilu, admisă în primii zece la Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, acum avocat stagiar: ”Ceea ce mă fascinează cu privire la această profesie este că, prin ajutorul oferit oamenilor, ajungi să te descoperi și să te redescoperi pe tine însuți”




→   Cariere în Drept | De vorbă cu Mihaela Scorpan, româncă de peste Prut care a studiat Dreptul la Iași, fiind printre cei mai buni studenți ai generației sale, cu media finală 9.67





→   Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută




→   Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după





→ Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 47 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...