ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”

04 Decembrie 2024   |   Ștefania Enache

Practica de Restructurare și Insolvență dispune de o echipă formată din cinci avocați, dintre care unul are și calitatea de practician în insolvență. Coordonarea echipei este asigurată de Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner.

 
 
Proiectele pe care avocații din cadrul firmei Bulboacă & Asociații, axați pe practica de Restructurare și Insolvență și pe cea de Finanțări și de M&A, le-au avut în lucru în ultimii doi ani au implicat proceduri sofisticate de insolvență sau pre-insolvență, care s-au concentrat în jurul mandatelor de finanțare, de identificare și atragere de investitori noi și de negociere cu finanțatorii existenți – bancari, nebancari, fonduri de investiții, furnizori esențiali – a unor condiții care să permită reorganizarea reală a societăților debitoare, pe de-o parte, și recuperarea creanțelor creditorilor într-o proporție satisfăcătoare, pe de altă parte. Profesioniștii casei de avocatură au soluționat dosare care oferă o perspectivă reală de stabilizare și de creștere, astfel încât companiile aflate în dificultate financiară temporară să poată fi reintroduse cu succes în circuitul economic și să-și continue poveștile într-o manieră care să restabilească încrederea tuturor participanților la viața acestora. . .


„România este profund integrată în circuitele macro-economice europene și internaționale, astfel încât aspecte precum pandemia, războaiele, dereglările pe lanțurile de producție și de aprovizionare, creșterea costurilor cu materia primă și energia, scumpirea împrumuturilor, seceta, toate urmate de o inflație spectaculoasă, nu aveau cum să nu-și facă simțite efectele în mediul de business românesc”, atrage atenția Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner și coordonatorul ariei de Restructurare & Insolvență din cadrul Bulboacă & Asociații.

Interlocutorul BizLawyer precizează faptul că, în prezent, mediul de afaceri românesc este mult mai robust ca în perioada 2009-2010. Cu toate acestea, trebuie privite și analizate cu precauție efectele pe care factorii „externi”, menționați mai sus, le generează deja de câțiva ani în diverse ramuri ale industriei locale. „A continua să faci business performant, în atare condiții, va fi cu precădere asimilat unui maraton, ca exemplu de reziliență, mai degrabă decât unui sprint, oricât de viguros ar fi acesta din urmă. În ultimii ani, marcați de evenimente absolut ieșite din comun (pandemie, războaie), nu putem să nu remarcăm faptul că activăm, alături de clienții noștri, în domenii care implică anduranță, răbdare și dozare inspirată a resurselor”, subliniază avocatul.




Sunt căutate soluții pentru reorganizarea companiilor aflate în dificultate

În activitatea pe care o derulează, profesioniștii Bulboacă & Asociații se concentrează pe mandate care implică atragerea de surse de finanțare noi sau de parteneri equity noi. Aceste aspecte sunt foarte importante pentru clienții firmei care se regăsesc într-o fază de pre-insolvență sau chiar de insolvență, dar având în continuare șanse reale de reorganizare.

„E important de menționat faptul ca fresh money, atrași în diverse stadii de distress, nu ajută numai compania debitoare, ci și creditorii existenți care fie au atins anumite limite de expunere sau care se văd nevoiți să provizioneze anumite valori, în situația în care clientul lor intră în zona de workout. Ne-am fi dorit să spunem că mandatele primite în acești ultimi ani ne onorează, ca o  dovadă a încrederii clienților în capacitatea noastră de fi de folos real, însă credem că este mai corect să punctăm faptul că mandatele ne responsabilizează prin prisma impactului pe care îl pot avea, și anume: (i) restabilirea încrederii dintre creditori și debitori, (ii) satisfacția acționarilor că efortul și dăruirea lor se dovedesc vitale pentru rescrierea poveștii afacerii, (iii) reorganizarea cu succes a activității companiilor românești, (iv) păstrarea locurilor de muncă și (v) reinserția în circuitul economic a unor contribuitori importanți la bugetul statului român”, arată Cătălin Petrea.

Pe agenda de lucru a avocaților, apar foarte multe proiecte în care există o relație de încredere cu participanții la proceduri de reorganizare, fie out-of-court sau in-court. De altfel, politica adoptată la nivelul Bulboacă & Asociații este una în care se merge foarte mult pe salvarea afacerilor, de aceea, pentru a putea convinge structurile de finanțatori locali sau străini și investitorii strategici cu care firma de avocatură are colaborări îndelungate, trebuie mai întâi ca avocații să creadă în povestea și în șansele de redresare pe care un potențial client le poate avea, indiferent de gradul de stres financiar în care s-ar putea regăsi la un moment dat.

„În ultimii ani, ramurile de industrie în care activează clienții cărora le-am pus la dispoziție toată știința și pasiunea noastră, în diverse stadii de distress ale activității (pre-insolvență, insolvență, reorganizare), au fost: industria chimică, energie-termoficare, industria producătoare de cabluri, industria farmaceutică, industria producătoare de echipamente și instalații pentru transport gaz. Toate domeniile amintite anterior le apreciem ca fiind de o importanță strategică pentru starea de bine a economiei românești și se potrivesc de minune cu valorile în care firma noastră crede cu tărie”, susține interlocutorul BizLawyer.

De asemenea, Bulboacă & Asociații a acceptat provocarea de a reprezenta atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori locali și străini care s-au arătat dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri, fiind convinși de șansele de redresare a acestora, prin infuzii adecvate de capital, prin cumpărare de creanțe de la creditori bancari și nebancari, prin conversii de împrumuturi în acțiuni (debt to equity swap), urmate de reorganizarea activității companiei și de reinserția în circuitul economic cu puteri noi sau redobândite.

Totodată, Bulboacă & Asociații reprezintă interesele clienților săi în fața judecătorilor sindici, a oricăror instanțe competente, în fața autorităților de reglementare și supraveghere (ANAF, ASF, Consiliul Concurenței, BNR etc), administratorilor și lichidatorilor judiciari, adunărilor și comitetelor creditorilor, în fața reprezentanților creditorilor sau a debitorilor, după caz.



O
piniile unor profesioniști care ocupă poziții de top în departamentele juridice ale unor companii importante, pe platforma www.in-houselegal.ro. Urmărește temele dezvoltate de avocați sau membri ai comunității In-houseLegal și propune subiecte.



În plus, echipa firmei este implicată în redactarea și modificarea planurilor de organizare, asistență circumstanțiată verificării aspectelor de legalitate și de conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014. „Bulboacă & Asociații a jucat, de asemenea, un rol activ în mecanismul de prezentare a planurilor de reorganizare către creditori, de explicare a prevederilor și a consecințelor acestora și de negociere cu creditorii a exprimării votului cu privire la aprobarea unor astfel de planuri de reorganizare, vitale pentru existența și continuitatea activității economice”, completează avocatul.

În același timp, Bulboacă & Asociații are o experiență testată în consilierea acordată clienților săi care au achiziționat portofolii de NPL-uri, atât în negocierea cesiunii, cât și în toate etapele post-achiziție. „Istoricul Bulboacă & Asociații cu privire la NPL-uri este îmbogățit, în mod fericit, cu mandate de executare și de monetizare a unor astfel de cesiuni de credite neperformante, fie prin negocierea unor tranzacții cu debitorii, prin eșalonări, prelungire termene de plată, negociere a unor haircut-uri confortabile, fie, ca ultim resort, prin executarea garanțiilor cu implicarea unor cumpărători identificați chiar de Bulboacă & Asociații sau direct de client”, mai spune interlocutorul BizLawyer.

În ultimii doi ani, proiectele avocaților au vizat atragerea de finanțări noi, de parteneri equity noi, operațiuni de tip debt to equity swap, negocieri de cesiuni de creanțe, termene de plată, garanții cu creditorii bancari și nebancari existenți, eșalonări și cesiuni de creanțe fiscale cu creditorii bugetari, aprobări și confirmări de planuri de restructurare.

Mandatele de acest tip în care firma Bulboacă & Asociații a fost implicată „granular” în ultimii ani reprezintă operațiuni complexe prin ele însele, dar devin cu adevărat spectaculoase în momentul în care sunt realizate cu succes în faza de pre-insolvență sau de insolvență.

„Mandatele Bulboacă & Asociații din ultimii ani arată două lucruri: suntem agnostici sectorial – am activat în industrii extrem de nișate și puternic reglementate și ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare, oricât de optimistă ar părea la un moment dat. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”, explică Deputy Managing Partner-ul firmei de avocatură.

O abordare holistică a mandatelor încredințate de clienți


Practica de Restructurare și Insolvență dispune de o echipă formată din cinci avocați, dintre care unul are și calitatea de practician în insolvență. Coordonarea echipei este asigurată de Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner.

Ținând cont de particularitatea mandatelor din zona de restructurare și insolvență, Bulboacă & Asociații propune clienților săi o abordare holistică, prin implicarea tuturor avocaților firmei, în diverse stadii ale mandatului. Astfel, clientul ajunge să beneficieze de experiența cumulată ariilor de practică cheie ale firmei.

De altfel, Departamentul de Finanțări, coordonat de Adrian-Cătălin Bulboacă, Managing Partner, și Departamentul de M&A, coordonat conjunct de Adrian-Cătălin Bulboacă și de Cătălin Petrea, joacă un rol determinant în suportul pe care consultanții îl oferă clienților, mai ales că vorbim de situații cu un grad ridicat de specificitate și de sensibilitate, în domenii ultra-reglementate ale economiei românești.

Analizele interne indică faptul că segmentul insolvență/restructurare a contribuit, în ultimii trei ani, 20% - 25% la realizarea cifrei de afaceri înregistrate de Bulboacă & Asociații. „Cu perspective de creștere. Nu știm dacă să ne bucurăm sau să ne îngrijorăm”, nuanțează interlocutorul BizLawyer.

Avocatul amintește că întreaga consolidare a practicii de insolvență și restructurare s-a făcut în ani de lupte juridice reale. „Ne bucurăm să regăsim astăzi un mix potrivit de experiență și curaj pe care îl punem în slujba clienților noștri. Bulboacă & Asociații a oferit avocaților săi colaboratori oportunitatea de a-și exprima pasiunea profesională în unele din cele mai spectaculoase spețe de insolvență și restructurare din ultimii ani. Suntem oricând deschiși pentru cooptarea unor noi colegi pasionați și talentați care să împărtășească valorile noastre și să creadă cu tărie că procedura de reorganizare în România trebuie să însemne ceva mai mult decât lichidare controlată”, transmite Cătălin Petrea.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 16 / 1881
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...