
Moțiune de cenzură împotriva CE în Parlamentul European, inițiată de niște români: Ursula von der Leyen acuză ‘o rețetă de manual a extremiștilor’, ‘admiratori ai lui Putin’
08 Iulie 2025
AgerpresMoțiunea a fost inițiată de eurodeputatul român Gheorghe Piperea, din partidul AUR și membru al grupului Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), și a avut ca principal reproș lipsa de transparență a șefei CE în afacerea așa-numită 'Pfizergate'.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat luni în Parlamentul European (PE) moțiunea de cenzură depusă de eurodeputații de extremă dreaptă, numind-o 'rețetă de manual a extremiștilor', pe care i-a numit 'antivacciniști' și 'admiratori ai lui Putin', încercând în același timp să remobilizeze majoritatea proeuropeană din PE.
Moțiunea a fost inițiată de eurodeputatul român Gheorghe Piperea, din partidul AUR și membru al grupului Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), și a avut ca principal reproș lipsa de transparență a șefei CE în afacerea așa-numită 'Pfizergate'.
Ursula von der Leyen nu a făcut public un schimb de mesaje cu CEO-ul Pfizer Albert Bourla în timpul pandemiei de COVID-19, când Uniunea Europeană negocia achiziționarea de vaccinuri de la acest laborator american.
Moțiunea a fost inițiată de eurodeputatul român Gheorghe Piperea, din partidul AUR și membru al grupului Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), și a avut ca principal reproș lipsa de transparență a șefei CE în afacerea așa-numită 'Pfizergate'.
Ursula von der Leyen nu a făcut public un schimb de mesaje cu CEO-ul Pfizer Albert Bourla în timpul pandemiei de COVID-19, când Uniunea Europeană negocia achiziționarea de vaccinuri de la acest laborator american.
Afacerea a dus la înaintarea mai multor plângeri la adresa Comisiei Europene din partea a diverse asociații și personalități, precum și a New York Times, care a încercat în zadar să obțină acces la mesajele în cauză.
Eurodeputatul român a denunțat și 'ingerințe' în alegerile prezidențiale din România, câștigate de candidatul proeuropean Nicușor Dan în luna mai.
La modul mai larg, Gheorghe Piperea a reproșat Comisiei că 'abuzează de prerogativele sale' și că 'ignoră Parlamentul European', acuzând o 'concentrare nedemocratică a deciziilor în mâinile' Ursulei von der Leyen.
'Eu provin dintr-o țară cu o experiență de 45 de ani de totalitarism. Refuzăm modelul sovietic sau modelul chinezesc de azi', a afirmat Piperea în plenul PE.
Ursula von der Leyen a avut un discurs destul de acid în plenul PE, în care nu s-a sfiit să răspundă cu duritate acuzațiilor.
'Ce am auzit de la dl (Gheorghe) Piperea este, cred, destul de clar. E o rețetă de manual a extremismului. (...) Putem să ne alăturăm dlui Piperea pe calea conspirației sau putem să înțelegem ceea ce se întâmplă de fapt, că este încă o tentativă de a dezbina instituțiile noastre. Nu vom lăsa niciodată să se întâmple acest lucru', a spus Ursula von der Leyen.
Ea i-a mulțumit totuși eurodeputatului român care a inițiat moțiunea, prima în UE din noiembrie 2014, și a spus că dezbaterea din plenul PE este vitală.
'Îmi dau seama că există aici eurodeputați care nu au semnat moțiunea, dar au preocupări față de problemele invocate', a afirmat ea.
Șefa executivului european a subliniat că fiecare cetățean dintr-un stat UE a avut acces la vaccinuri în timpul pandemiei de coronavirus, indiferent din ce zonă a Europei provenea. 'Aceasta este Europa solidarității pe care eu o iubesc și pe care extremiștii o urăsc', a declarat Von der Leyen în plenul PE.
Ea a explicat că, într-adevăr, era în contact cu reprezentanții companiilor care au produs vaccinul, dar 'a sugera că aceste contracte ar fi fost cumva incorecte este pur și simplu greșit'.
'Negocierile contractelor au fost derulate de CE și statele membre împreună. Absolut fiecare contract a fost analizat detaliat în capitale, nu au existat clauze secrete, obligații ascunse. Toate cele 27 de state membre au hotărât să-și cumpere vaccinurile. Oricine susține că nu cunoștea contractul minte', a dat asigurări Ursula von der Leyen, aplaudată de unii dintre eurodeputați și huiduită de alții.
Ea a afirmat despre eurodeputații pe care i-a numit de extremă dreaptă că 'nu există nicio dovadă că ei vin cu răspunsuri, dar sunt dovezi că ei sunt sprijiniți de inamicii noștri, de păpușarul din Rusia'. 'Este o mișcare alimentată de conspiraționiști antivacciniști și este suficient să ne uităm la textul moțiunii ca să înțelegem ce vreau să spun', a mai spus ea.
Liderul grupului Partidului Popular European în PE, Manfred Weber, a spus că moțiunea de cenzură este o 'pierdere de vreme' și că 'lui Putin (președintele rus Vladimir Putin - n.r.) o să-i placă foarte mult ce fac prietenii lui aici'.
Weber a numit partidele 'Alternativa pentru Germania și AUR din România, marionetele lui Putin în PE' care 'încearcă să submineze unitatea Europei și să provoace căderea Comisiei în această perioadă de turbulențe mondiale și de criză economică'.
Deși au menționat că nu vor vota moțiunea de cenzură, social-democrații și centriștii din legislativul comunitar au cerut angajamente clare din partea Ursulei von der Leyen.
Lidera grupului S&D din PE, Iratxe Garcia Pérez, a denunțat ambiguitățile PPE față de extrema dreaptă, în principal pentru a pune piedică legilor de mediu.
'Acum un an spuneați că ECR este un partid proeuropean. Acum vedem că un membru al ECR depune o moțiune împotriva președintei CE, nu vi se pare ironic?', l-a întrebat Iratxe Garcia Pérez pe Manfred Weber.
'Vreți să guvernați împreună cu cei care vor să distrugă Europa sau cu cei care se bat în fiecare zi pentru a o construi?', a continuar ea, adresându-se membrilor PPE.
Lidera grupului Renew, Valerie Hayer, a interpelat și ea dreapta, întrebând direct: 'Cine sunt aliații voștri din acest parlament?'
'Agenda europeană patinează', a remarcat ea, și a criticat 'Comisia pentru că este prea centralizată și sclerozată'.
Fabrice Leggeri, din grupul Patrioți pentru Europa, a declarat că 'Europa merită mai mult decât acest autoritarism nedemocratic'.
'Scandalul Pfizer nu este o eroare administrativă, ci un abuz de putere. CJUE a confirmat că ați acționat de una singură, în afara oricărui cadru democratic. Vina nu vă aparține în exclusivitate, ea simbolizează o derivă și mai gravă', a apreciat Leggeri, adresându-i-se direct șefei CE, care a fost huiduită în mai multe rânduri de eurodeputații care au susținut moțiunea.
'Europa dvs este una în care deciziile se iau fără dezbatere. Eu spun nu, dnă Von der Leyen, aceasta nu este Europa noastră. Vrem o Europă care apără, construiește și ascultă, nu impune', a mai afirmat el.
O intervenție inedită a avut Nicola Procaccini, copreședinte al grupului ECR, care a anunțat în cuvântul său că 'nu voi putea vorbi în numele întregului meu grup, ci în numele a două treimi din membrii ECR care nu au semnat moțiunea'.
El a precizat că acei eurodeputați din ECR care nu au semnat moțiunea consideră, ca și el, că aceasta este o greșeală, 'un mare cadou pentru adversarii noștri politici'. 'O fi libertate de vot în cadrul ECR, dar această moțiune este sortită eșecului, pentru că nici măcar nu se apropie de pragul de voturi necesar', a mai afirmat el.
Deși consensul general este că nu există nicio șansă ca executivul UE să cadă în urma votului de joi, inițiatorul Gheorghe Piperea a declarat după dezbatere pentru presa română că 'moțiunea a avut deja un succes prin simpla dezbatere de astăzi'.
'Practic nici nu mai contează voturile de joi pentru că, în scurt timp, senzația pe care mi-o dă discursul dnei Von der Leyen și faptul că nu a mai vrut să spună nimic ulterior, este că în curând o vor retrage', a spus eurodeputatul AUR, referindu-se la faptul că președinta CE a decis să aibă o singură intervenție în plen, deși ar fi putut răspunde și la final acuzațiilor eurodeputaților care o contestă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3 / 4745 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...