
Greenpeace va face recurs la acţiunea Tribunalului Bucureşti de respingere a suspendării acordului de mediu pentru Neptun Deep
27 Iunie 2025
AgerpresTribunalul Bucureşti a decis că organizaţia trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare totală de peste 340.000 lei către companiile Romgaz şi OMV Petrom.
Tribunalul Bucureşti a respins vineri acţiunea Greenpeace România de suspendare a acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, organizaţia non-guvernamentală anunţând că va face recurs şi va formula plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la problema cheltuielilor de judecată.
Potrivit sursei citate, Tribunalul Bucureşti a decis că organizaţia trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare totală de peste 340.000 lei către companiile Romgaz şi OMV Petrom.
Suma este considerată exorbitantă, fiind impusă unei organizaţii non-guvernamentale care a acţionat în interes public, contestând legalitatea unui proiect cu impact climatic uriaş şi cu efecte toxice şi ireversibile asupra ecosistemului marin.
Potrivit sursei citate, Tribunalul Bucureşti a decis că organizaţia trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare totală de peste 340.000 lei către companiile Romgaz şi OMV Petrom.
Suma este considerată exorbitantă, fiind impusă unei organizaţii non-guvernamentale care a acţionat în interes public, contestând legalitatea unui proiect cu impact climatic uriaş şi cu efecte toxice şi ireversibile asupra ecosistemului marin.
"Semnalele pe care le primim sunt clare! Vor să ne închidă gura cu orice preţ. Prin dizolvare, prin poprire conturi, prin cheltuieli de judecată exorbitante. Considerăm absurd ca două companii fosile cu profituri uriaşe să ceară peste 340.000 de lei unei organizaţii care acţionează în interes public. Statul român trebuie de urgenţă să impună un prag pentru astfel de situaţii, un prag care să nu sufoce activitatea celor care îndrăznesc să-şi exercite dreptul la acţiune în justiţie în probleme de mediu şi nu numai. OMV şi Romgaz se folosesc de aceste lacune legislative, care permit cheltuieli de judecată disproporţionate, pentru a ne sufoca activitatea şi a se asigura că nu mai există opoziţie activă împotriva Neptun Deep. Nu am cerut decât ca proiectul Neptun Deep să respecte legislaţia de mediu şi să îşi asume impactul climatic real. E cu atât mai îngrijorător cu cât această decizie vine în contradicţie clară cu decizia EFTA, care obligă la evaluarea completă a emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv a celor rezultate din exploatare", a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România, citat în comunicatul organizaţiei.
Conform acesteia, legislaţia românească şi instanţele din România permit folosirea cheltuielilor de judecată ca instrument de presiune asupra ONG-urilor şi ca metodă de a îngrădi accesul la justiţie, ceea ce încalcă legislaţia în materie, inclusiv dispoziţiile CEDO.
"Decizia instanţei de a acorda în întregime cheltuielile de judecată solicitate de OMV Petrom şi Romgaz încalcă flagrant hotărârile obligatorii ale Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Mai precis, instanţa trebuie să ţină cont de Convenţia de la Aarhus care prevede cheltuieli de judecată rezonabile pentru organizaţiile care acţionează în interes public. Principiul proporţionalităţii şi rezonabilităţii cheltuielilor este esenţial pentru a asigura accesul efectiv la justiţie şi pentru a evita împiedicarea sau descurajarea ONG-urilor sau a cetăţenilor de a contesta acte administrative sau proiecte cu impact asupra mediului", a declarat Mihaela Maravela, avocata care reprezintă Greenpeace România în proces.
Această hotărâre vine la doar o lună după ce Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene de Liber Schimb (EFTA) a stabilit că impactul climatic al proiectelor de petrol şi gaze trebuie evaluat complet în cadrul procedurilor de avizare, inclusiv prin evaluarea impactului asupra mediului al emisiilor de gaze cu efect de seră generate prin arderea combustibilului extras.
Greenpeace România a cerut suspendarea acordului de mediu emis pentru Neptun Deep, pe baza unor informaţii obţinute în instanţă care demonstrează riscuri subevaluate privind deversarea de substanţe chimice toxice în Marea Neagră, precum şi pentru lipsa evaluării emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din arderea gazului extras.
Organizaţia de mediu anunţă că va continua să conteste în instanţă proiectele care nu respectă standardele de mediu şi ignoră impactul real asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10 / 4737 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...