ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BNS cere mecanism de raportare către Parlament a implementării PNRR

18 Martie 2021   |   Agerpres

Blocul Naţional Sindical a transmis grupurilor parlamentare propunerea de modificare a actului normativ, potrivit comunicatului.

 
 
Blocul Naţional Sindical susţine includerea unui sistem de raportare către Parlament privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), se menţionează într-un comunicat remis joi de organizaţia sindicală.
 
"În temeiul prevederilor Regulamentului privind Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă referitoare la raportare, monitorizare şi dialog pentru asigurarea transparenţei, BNS propune pentru România un mecanism bazat pe modelul european. În acest sens susţinem modificarea PL-x nr. 639/2020 - Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului Naţional de Relansare şi Rezilienţă necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, în sensul includerii unui sistem de raportare periodică către Parlamentul României a modului în care decurge implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, stadiul realizării indicatorilor cantitativi şi calitativi, precum şi modificările aduse programului pe perioada implementării", se precizează în comunicatul BNS.
 
Blocul Naţional Sindical a transmis grupurilor parlamentare propunerea de modificare a actului normativ, potrivit comunicatului.
 
Organizaţia sindicală apreciază că la PNRR au dreptul să contribuie toţi actorii politici şi sociali relevanţi şi nu doar Guvernul.
 
"Având în vedere, pe de o parte, că sumele aprobate pentru România prin Mecanismul European de Redresare şi Rezilienţă împreună cu cele din Acordul de parteneriat pentru ciclul financiar 2021-2027 reprezintă principalele resurse pentru punerea în aplicare a unor programe de reforme şi proiecte de investiţii cu efecte în toată economia şi pe un orizont mare de timp şi, pe de altă parte, că împrumuturile primite vor trebui rambursate într-o perioadă lungă de timp, BNS consideră că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă nu este proprietatea unui anume guvern, el trebuie să fie rodul contribuţiei tuturor actorilor politici şi sociali relevanţi. De asemenea, finanţările menţionate au ca sursă, pe lângă credite, banii din bugetul public european, ceea ce implică un control amănunţit din partea instituţiilor europene al modului în care statele membre utilizează aceşti bani", conform BNS.
 
Blocul Naţional Sindical aminteşte că pentru a sprijini statele membre, Parlamentul European şi Consiliul European, la propunerea Comisiei Europene, au adoptat un regulament pentru crearea unui Mecanism European de Redresare şi Rezilienţă, prin care statele membre UE pot primi granturi şi credite pentru implementarea unor programe de reforme şi susţinerea unor investiţii care să contribuie la depăşirea crizei şi creşterea rezilienţei economiilor şi societăţilor în faţa altor posibile provocări cu risc ridicat de alterare a vieţii cetăţenilor.
 
"După ce a beneficiat de sprijin european în cursul anului trecut prin programul SURE, România poate beneficia în perioada 2021-2026 prin intermediul Mecanismului European de Redresare şi Rezilienţă de sprijin financiar în valoare de până la 30,4 miliarde de euro, din care 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi şi 16,2 miliarde de euro credite în condiţii avantajoase. Pentru a primi acest sprijin, Romania trebuie să prezinte Comisiei Europene pana la 30.04.2021 un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu obiective calitative şi cantitative, care urmăresc cei şase piloni prevăzuţi în regulament, recomandările recente ale Consiliului şi alte ţinte prevăzute în documentul menţionat", se menţionează în comunicatul BNS. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2242 / 4753
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...