Preţul energiei termice creşte, de vineri, în Capitală, la 330 de lei fără TVA|gigacalorie (proiect)
29 Martie 2022
Agerpres"Ordinea de zi a şedinţei CGMB de mâine a fost suplimentată cu un proiect de hotărâre prin care preţul energiei termice în Bucureşti creşte de la 1 aprilie la 330 de lei (fără TVA 5%)/gigacalorie. (...) Preţul actual este de 140 de lei/gigacalorie", a scris Daniel Rigu, marţi, pe Facebook.
Preţul energiei termice creşte, de vineri, în Capitală, la 330 de lei fără TVA/gigacalorie, potrivit unui proiect de hotărâre cu care a fost suplimentată ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de miercuri, a anunţat consilierul municipal USR Andrei Rigu.
"Ordinea de zi a şedinţei CGMB de mâine a fost suplimentată cu un proiect de hotărâre prin care preţul energiei termice în Bucureşti creşte de la 1 aprilie la 330 de lei (fără TVA 5%)/gigacalorie. (...) Preţul actual este de 140 de lei/gigacalorie", a scris Daniel Rigu, marţi, pe Facebook.
Conform proiectului de hotărâre postat pe pagina de Facebook a consilierului municipal şi propus spre adoptare de primarul general, Nicuşor Dan, în Bucureşti preţul local de facturare către populaţie a energiei termice este neschimbat din 1 august 2011.
"În tot acest interval Municipalitatea a depus eforturi pentru suportarea diferenţei de preţ pentru energia termică furnizată populaţiei, având totodată şi obligaţia legală de a asigura continuitatea prestării serviciului public de alimentare cu energie termică, precum şi calitatea, siguranţa şi accesibilitatea lui", stipulează proiectul de hotărâre.
Conform sursei citate, prin menţinerea unui "tarif atractiv" către populaţie, Municipalitatea s-a achitat de aceste obligaţii, menţinând în primul rând "integritatea sistemului", prin prezervarea unui grad mare de conectare a consumatorilor la SACET, în vreme ce în alte oraşe ale ţării numeroase sisteme au colapsat. Dacă în 1990 existau 315 localităţi deservite de sisteme de alimentare centralizată cu energie termică a populaţiei, în 2020 mai existau doar 51.
Gradul mare de conectare la SACET în Municipiul Bucureşti face ca sistemul să fie eligibil pentru acţiunile majore de reabilitare prin fonduri europene şi răspunde totodată cerinţelor de mediu şi protejare a sănătăţii populaţiei.
Ca urmare a creşterii semnificative a preţului gazelor naturale, pe 27 octombrie 2021, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a emis deciziile nr. 1974, 1995 şi 2000 privind aprobarea bonusurilor pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi livrată în SEN şi a preţurilor reglementate pentru energia termică livrată în SACET în perioada noiembrie - decembrie 2021 şi în 2022, pentru lunile ianuarie - martie, pentru SC CET Griviţa SRL, SC Vest-Energo SA şi respectiv pentru CET-urile aparţinând SC Electrocentrale Bucureşti SA.
La nivelul municipiului Bucureşti, producerea energiei termice este asigurată de aceşti trei producători de energie termică, în cogenerare şi de către CMTEB, prin centrala termică de zonă Casa Presei Libere şi 46 mici centrale de cvartal.
ELCEN deţine o pondere de 91,5% a livrărilor de căldură în SACET. Faţă de tariful de 205,34 lei/Gcal (fără tva), practicat până pe 31 octombrie 2021 de aceasta, tariful utilizat începând din 1 noiembrie 2021 prezintă o creştere de 86,58%, aspect care are efect asupra tarifelor de transport şi distribuţie practicate de CMTEB.
Ca urmare a emiterii avizului ANRE nr. 2/18.01.2022 privind stabilirea preţurilor şi tarifelor locale ale energiei termice furnizate prin sistemul de alimentare centralizată cu energie termică al Municipiului Bucureşti pentru Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Bucureşti-Ilfov a emis hotărârea AGA nr. 5/03.02.2022 pentru aprobarea tarifelor/preţurilor pentru activităţile de producere, transport, distribuţie şi fumizare a energiei termice către consumatorii casnici şi non-casnici şi a preţului pentru apa de adaos dedurizată produsă în centrala termică de zona Casa Presei, utilizate de operatorul regional Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti SA pentru prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică la nivelul municipiului Bucureşti, conform contractului de delegare nr. 7/29.11.2019.
"În cazul menţinerii actualului tarif al energiei termice pentru populaţie ar deveni imposibilă susţinerea subvenţionării în continuare a întregii diferenţe de preţ dintre preţul local şi cel facturat populaţiei", se mai arată în proiectul de hotărâre.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1653 / 5346 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...