Iohannis a promulgat legea pentru organizarea şi finanţarea examenului de rezidenţiat
31 Octombrie 2019
MEDIAFAXÎn cazul în care numărul celor care pomovează examenul de rezidenţiat este mai mare decât cifra de şcolarizare anunţată iniţial, numărul de locuri de rezidenţiat se suplimentează.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului. Potrivit legii votată de deputaţi, organizarea examenului de rezidenţiat este posibilă pe 8 decembrie.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, în unanimitate, cu 225 de voturi "pentru", proiectul de lege care prevede că numărul de locuri de rezidenţiat este cel puţin egal cu numărul de absolvenţi de Medicină şi Farmacie. Prin adoptarea proiectului,organizarea examenului de rezidenţiat este posibilă pe 8 decembrie.
În cazul în care numărul celor care pomovează examenul de rezidenţiat este mai mare decât cifra de şcolarizare anunţată iniţial, numărul de locuri de rezidenţiat se suplimentează.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, în calitate de for decizional, în unanimitate, cu 225 de voturi "pentru", proiectul de lege care prevede că numărul de locuri de rezidenţiat este cel puţin egal cu numărul de absolvenţi de Medicină şi Farmacie. Prin adoptarea proiectului,organizarea examenului de rezidenţiat este posibilă pe 8 decembrie.
În cazul în care numărul celor care pomovează examenul de rezidenţiat este mai mare decât cifra de şcolarizare anunţată iniţial, numărul de locuri de rezidenţiat se suplimentează.
În textul depus iniţial la Senat, reieşea că orice medic specialist care efectua un stagiu de practică de 6 luni în cabinetele de medicină de familie, puteau deveni specialist fără să susţină examenul de rezidentiat. Specializarea medicină de familie se obţine după efectuarea a patru ani de practică, dintre care cel puţin doi în cabinetul medicului de familie.
În legea în vigoare, cifra de şcolarizare a rezidenţilor se aprobă anual prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Educaţiei, cercetării şi inovării.
Comisia a respins amendamentul social-democratului Liviu Pop care prevede că "Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi posturi, prin concurs naţional, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidenţiatul în medicină de familie, prin test de selecţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului educaţiei naţionale. Pentru anul 2019, concursul naţional pentru admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al Ministrului Sănătăţii"
Astfel, potrivit unui amendament al comisiei, Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi, prin concurs naţional, cu tematică şi blibliografie unice, în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Legea permite astfel organizarea examenului de rezidenţiat pe data de 8 decembrie.
Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului aparţine mai multor senatori şi deputaţi, PSD, PNL, PMP, şi UDMR şi a fost adoptată în unanimitate.
În mod normal, examenul de rezidenţiat trebuia să se desfăşoare mai devreme, însă ordinul comun al ministrului Educaţiei şi al ministrului Sănătăţii nu a putut fi semnat, din cauza faptului că nu există un ministru la Educaţie.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4145 / 5347 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...