ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Oprescu (ARB), despre modificarea OUG 114: Taxa pe active poate fi anulată; modificarea IRCC necesită analiză

31 Octombrie 2019   |   AGERPRES

El a explicat că IRCC trebuie reanalizat pentru că are "o privire ancorată în trecut, nu o estimare de viitor".

 
 
Modificarea OUG 114 în sensul eliminării taxei pe activele bancare se poate face imediat, dar schimbarea indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) necesită un timp de analiză, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului director al Asociaţiei Române a Băncilor, Sergiu Oprescu, la seminarul EU-COFILE 2019.

"Ordonanţa se poate modifica imediat, în funcţie de voinţa politică. Era un calcul de taxe. Industria nu are la ce să fie altfel pregătită din punctul acesta de vedere. Dacă vorbim de IRCC, acolo necesită un timp de pregătire, pentru că ea se transmite din nou în contract. Acum avem două categorii. Avem categoria celor care au fost până la o anumită dată pe ROBOR. Acum avem o categorie care de câteva luni de zile este indexată la IRCC. Dacă se revine, trebuie să vedem cum se va proceda. Este un lucru pe care trebuie să-l analizăm. Din punct de vedere al taxei, ea poate fi anulată pe loc", a spus Sergiu Oprescu.


El a explicat că IRCC trebuie reanalizat pentru că are "o privire ancorată în trecut, nu o estimare de viitor".

"Prin eliminarea lui rămâi în acelaşi subiect al ROBOR-ului şi ROBOR-ul în sine trebuie să se îndrepte către logica tranzacţiilor făcute, dar trebuie să rezolvăm la nivel european întâi. Nu este un subiect care este numai al României, ci este un subiect la nivel european din punct de vedere al calculului dobânzii de bază", a afirmat Sergiu Oprescu.

Taxa pe activele bancare trebuie eliminată pentru că este o intervenţie directă a statului în politica comercială a băncilor, a declarat, pe 29 octombrie, ministrul propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

"Taxa pe activele bancare trebuie eliminată pentru că acolo nu este vorba doar de o taxă pe activele bancare, este o intervenţie directă a statului în politica comercială a băncilor, iar acest lucru nu poate să existe într-o economie liberală. În acelaşi timp ne vom uita şi la ce se întâmplă pentru administratorii de pensii private. Şi acolo acele cerinţele de capital nu îşi au rostul", a spus Florin Cîţu, întrebat de jurnalişti despre OUG 114.

El a afirmat că taxa a afectat negativ sectorul şi vor fi luate decizii în funcţie de discuţiile cu BNR şi cu sistemul bancar.

De asemenea, el a afirmat că este prea complicat să se intervină în prezent asupra IRCC, după ce acesta abia a fost fondat.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost publicată în data de 29 decembrie 2018.

Actul normativ a instituit multe măsuri cu caracter economic şi fiscal. Astfel, printre altele, OUG prevedea o taxă pe activele din sistemul bancar şi o taxă pe încasările organizatorilor de jocuri de noroc online. De asemenea, ea modifica taxele de acordare a licenţelor radio şi contribuţiile băneşti datorate de titularii de licenţe în domeniul energiei electrice, al energiei electrice şi termice în cogenerare pentru componenta energia electrică şi al gazelor naturale.

Actul normativ a fost ulterior modificat prin OUG 19/2019.

Seminarul EU-COFILE (European Union Finance & Banking Lectures Project) este organizat de Banca Naţională a României, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) şi Alpha Bank la Centrul de pregătire al BNR din Sinaia.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4148 / 5349
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Avocații Teis și Asociații întorc rezultatul anulării unei proceduri de achiziție publică în etapa reevaluării ofertelor
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...