
Camera Deputaţilor: Perioada de prelungire a autorizaţiei de construire a fost mărită de la unul la doi ani
18 Mai 2022
AgerpresS-au înregistrat 268 voturi "pentru", două "împotrivă" şi 14 abţineri.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede că autorizaţia de construire se poate prelungi pentru o perioadă de 24 luni, faţă de 12 luni cât este în prezent, în cazul lucrărilor de construcţii care nu pot fi începute sau nu pot fi executate integral la termenul stabilit.
S-au înregistrat 268 voturi "pentru", două "împotrivă" şi 14 abţineri.
Deputaţii au introdus mai multe amendamente la proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 93/2021 privind instituirea unor măsuri pentru derularea Programului naţional de dezvoltare locală etapa a II-a.
Ordonanţa vizează crearea unui cadru legislativ care să permită unităţilor administrativ-teritoriale beneficiare ale etapei a II-a a Programului naţional de dezvoltare locală să solicite suplimentarea sumelor alocate de la bugetul de stat în vederea finalizării obiectivelor de investiţii.
Potrivit ordonanţei, în situaţia în care sumele alocate prin contractele de finanţare pentru decontarea categoriilor de cheltuieli care se pot finanţa prin program de la bugetul de stat nu asigură finalizarea şi recepţionarea obiectivelor de investiţii incluse în Programul naţional de dezvoltare locală etapa a Il-a, se pot încheia acte adiţionale, la solicitarea beneficiarului, prin care se suplimentează sumele alocate, în limita creditelor de angajament aprobate Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Documentele justificative trebuiau depuse în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei (2021). Deputaţii au adoptat un amendament prin care se prelungeşte termenul de depunere a acestor documente. Se acordă 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei.
Şi beneficiarii PNDL etapa I aflaţi în această situaţie vor putea să depună o astfel de solicitare în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii de aprobare a ordonanţei.
De asemenea, deputaţii au modificat Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, mărind termenul până la care se poate prelungi autorizaţia de construire.
"Prin excepţie (...), în cazul în care lucrările de construcţii nu pot fi începute ori nu pot fi executate integral la termenul stabilit, investitorul poate solicita autorităţii emitente prelungirea valabilităţii autorizaţiei cu cel puţin 45 zile lucrătoare înaintea expirării acesteia. Prelungirea valabilităţii autorizaţiei se acordă gratuit, o singură dată şi pentru o perioadă nu mai mare de 24 luni", conform noii reglementări.
Conform legii în vigoare, solicitarea de prelungire a valabilităţii autorizaţiei se face cu 15 zile înaintea expirării, iar prelungirea se acordă pentru o perioadă de 12 luni.
Deputaţii au mai stabilit că "autorizaţiile de construire deja prelungite în limitele legii, aflate în termen de valabilitate la data intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiază de acelaşi regim", respectiv mai pot fi prelungite cu o perioadă egală cu diferenţa până la 24 de luni.
"Autorizaţiile de construire care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, au mai puţin de 30 de zile până la data expirării termenului de valabilitate se prelungesc de drept cu 90 de zile", mai prevede textul adoptat.
"În prezent, Legea nr. 50/1991 nu prevede ca posibilă prelungirea autorizaţiei de construire decât o singură dată, cu maximum 12 luni. Blocajele apărute la nivel economic - criza materialelor de construcţii, creşterea preţurilor, deficitul de forţă de muncă în construcţii la nivel naţional, perioadele de lockdown sau restricţiile generate de starea de urgenţă sau alertă, îmbolnăvirea lucrătorilor - au produs sincope în procesele de construire ce au condus la imposibilitatea finalizării lucrărilor de construcţii în termenele estimate în graficele de lucrări. Având în vedere importanţa sectorului construcţiilor pentru economia naţională, se impune identificarea de măsuri pentru deblocarea proiectelor de investiţii publice", se arată în raportul comisiilor de specialitate la motivarea amendamentelor.
Camera Deputaţilor este for decizional.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1649 / 5483 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...