ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Niculescu (ANRE): Investiţiile din Marea Neagră în sectorul energiei vor oferi României garanţiile de siguranţă necesare

19 Martie 2025   |   Agerpres

Şeful ANRE a subliniat că zona Mării Negre are mult potenţial în sectorul energetic.

 
 
Investiţiile din Marea Neagră în sectorul energiei vor oferi României garanţiile de siguranţă necesare, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, George-Sergiu Niculescu, la Black Sea Forum.

"Această zonă a Mării Negre reprezintă un mare centru şi o mare platformă de resurse energetice. Trebuie să subliniez că România este prima ţară din regiunea Mării Negre care are o Lege a energiei eoliene offshore. Trebuie să vă spun cu siguranţă că avem ambiţii uriaşe. Vrem ca România să fie prima ţară din regiunea Mării Negre care să dezvolte un proiect de producere a energiei electrice la nivelul Mării Negre. Avem investiţii semnificative în Portul Constanţa, pentru că nu putem avea un sector eolian offshore fără infrastructură puternică în acest port, care să asigure funcţionarea şi întreţinerea echipamentelor din industrie. Consider că portul Constanţa va obţine investiţii semnificative pentru a dezvolta echipamentele din port şi sunt convins că România va fi prima ţară din regiunea Mării Negre care va pune în aplicare această tehnologie. Ne aflăm, la urma urmei, într-o zonă de conflict, iar investiţiile din Marea Neagră în sectorul energiei vor oferi României garanţiile de siguranţă necesare", a afirmat Niculescu.


Şeful ANRE a subliniat că zona Mării Negre are mult potenţial în sectorul energetic.

"Zona Mării Negre are mult potenţial în sectorul energetic. În urmă cu 2-3 ani, în iunie, o companie americană a început să producă gaze naturale în zona Mării Negre. Se numeşte Black Sea Oil & Gas această companie. OMV Petrom va începe să producă gaze naturale din zona Neptun Deep. Peste 100 de miliarde de metri cubi sunt în acest zăcământ de gaze naturale şi acest proiect va permite României să exporte gaze naturale, adică securitate energetică spre ţările aflate în vecinătatea noastră", a susţinut acesta.

Niculescu a subliniat importanţa judeţului Constanţa în sectorul energetic, subliniind că acesta este un "real centru de energie" aflat în plină expansiune.

"Vin de la Constanţa, sunt originar din Constanţa şi mă interesează foarte mult ce se întâmplă la Constanţa şi în zona Mării Negre. Sunt un produs al Constanţei, m-am născut, am stabilit, am întemeiat o familie acolo, m-am educat, toată cariera mea a început în Constanţa şi am mers ulterior în Bucureşti ca să fiu adjunctul ministrului Energiei, iar misiunea mea în sectorul energiei continuă la şefia ANRE. Ar fi cinstit din partea mea să spun în această prezentare că o să fiu puţin subiectiv, având această afecţiune pentru Constanţa, care este clar un centru de securitate energetică, ia amploare pe piaţa energiei. Având în vedere că judeţul găzduieşte singura centrală nucleară din ţară, la Cernavodă, iar România intenţionează să-şi continue programul nuclear, dublând suprafaţa şi puterea centralei nucleare de la Cernavodă de la 1.400 MW până la 2.800 MW capacitate instalată", a transmis el.

De asemenea, în regiune sunt şi cele mai mari centrale eoliene din ţară, 500 de megavaţi instalaţi în zona Fântânele Cogealac, a continuat preşedintele ANRE.

"Avem şi potenţial foarte ridicat pentru energie solară, tot în judeţul Constanţa, de aceea afirmăm că regiunea este un real centru de energie care este în plină expansiune. Un alt proiect strategic deosebit de important, la fel, a apărut la Constanţa, este cablul de înaltă tensiune care leagă Marea Caspică de Europa. Ca urmare a memorandumului de înţelegere şi cooperare semnat în septembrie 2022, Azerbaidjan, Georgia, România vor participa la dezvoltarea acestei infrastructuri cu rolul de a transporta energie regenerabilă, din surse regenerabile, de la Marea Caspică, prin Azerbaidjan, Georgia, către Europa, alimentând astfel economiile Europei", a adăugat George-Sergiu Niculescu.

Miercuri, la Palatul Parlamentului, a avut loc Black Sea Forum: Frontier of the Future for a secure & stable Europe - cel mai important eveniment economic şi geostrategic al acestei perioade.

Forumul a adresat problematici actuale, precum tema securităţii regionale în regiunea Mării Negre, a sustenabilităţii fiscale şi predictibilităţii pentru investiţiile strategice în România şi în regiune, PPP, infrastructură & conectivitate, logistică, infrastructură, energie, IT&C.

Un panel de dialog a fost dedicat subiectului reconstrucţiei Ucrainei şi oportunităţilor strategice în această direcţie.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 416 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...