ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Investiţiilor, despre PNRR: 7,8 miliarde de euro,suma proiectelor de investiţii cu semnul întrebării privind implementarea

26 Iunie 2025   |   Agerpres

Potrivit datelor MIPE, suma alocată României pentru implementarea PNRR este de 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.

 
 
Suma proiectelor de investiţii care ridică un semn de întrebare în acest moment privind capacitatea de a fi implementate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă se ridică la 7,8 miliarde de euro, a afirmat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), Dragoş Pîslaru.

Potrivit datelor MIPE, suma alocată României pentru implementarea PNRR este de 28,5 miliarde de euro, din care 13,6 miliarde euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.

"Comisia Europeană, împreună cu echipele de la ministere şi cu echipa de la MIPE, au început o discuţie, deocamdată preliminară, prin care să vedem ce poate fi cu adevărat fezabil implementat până la sfârşitul perioadei, până la finalul anului 2026, din totalul pe care îl avem pe PNRR. (...) Suma de proiecte de investiţii care au un semn de întrebare în acest moment în ceea ce priveşte capacitatea de a fi implementate este de 7,8 miliarde de euro. Discutăm aici de şcoli, discutăm de spitale, discutăm despre segmente de autostradă, discutăm de infrastructură feroviară, de infrastructura socială, de locuinţe pentru tineri, de bani pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi dezvoltarea sectorului privat, de împăduriri. De cam toate capitolele, sau de o bună parte din capitolele cruciale, care au în acest moment un risc de ajustare semnificativ", a spus Dragoş Pîslaru, la o conferinţă de presă.


El a subliniat că "21 miliarde de euro din cei 28,5 miliarde euro se pot salva, realist, acum".

"Important este că cele 21 miliarde de euro din cele 28,5 miliarde euro se pot salva, realist, acum. În mod optimist - şi mandatul pe care eu îl am este să încerc ceea ce nu s-a făcut până acum: să recâştigăm credibilitatea la Comisie, să lucrăm cot la cot, împreună cu colegii de linie, să vedem ce se mai poate recupera printr-o mobilizare exemplară, să vedem dacă putem beneficia de noile comunicări ale Comisiei cu privire la flexibilizarea PNRR, a cadrului european, pentru a vedea în ce măsura putem introduce instrumente financiare. Una dintre alternative, pe care Polonia a luat-o în calcul, este să găsim o injecţie de capital la Banca pentru Investiţii şi Dezvoltare a României care ar permite, după aceea, finanţarea unor largi proiecte pentru societate şi generarea de fonduri de equity. Acest lucru este pentru mine o prioritate. Am fost unul dintre adepţii programării în PNRR a instrumentelor financiare - şi am o oarecare dezamăgire că nu am realizat mai mult. Până la urmă, viaţa are acest ciclu şi poate reuşesc acum, pe ultima sută de metri. Sunt câteva soluţii pe care am putea să le vedem mai mult sau mai puţin spectaculoase, care să crească capacitatea României de a absorbi bani. Cu siguranţă, 21 de miliarde euro, de la 28,5 miliarde euro, este zona de la care plec mai departe", a adăugat Dragoş Pîslaru.

Potrivit ministrului, în această primăvară şi vară, Comisia Europeană a început să ne întrebe "din ce în ce mai serios, cum vrem să implementăm investiţiile din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în condiţiile în care progresul fizic, pe o bună parte din aceste investiţii, este zero sau foarte scăzut."

"În mod realist, scenariul de lucru este: nu pierdem niciun euro de pe fondurile nerambursabile. E realist, deci putem să facem. Avem suficiente proiecte mature, cât să putem să le terminăm pentru cei 13,5 miliarde euro de pe componenta de granturi, complet. Lucrul acesta deja este unul bun, deoarece pe împrumuturi, dacă pierzi din bani potenţiali, asta înseamnă că oricum tu aveai o problemă de unde aveai banii să plăteşti înapoi, pe datorie publică şi pe deficit. Pe granturi, însă, dacă pierdeai bani, atunci nu te mai salva nimeni, pentru că asta înseamnă că ratai complet nişte oportunităţi de dezvoltare. Pe partea de împrumuturi, în mod realist, avem în acest moment 8 miliarde care sunt acoperiţi cu proiecte mature.", a adăugat ministrul.

România a pierdut 10,77 milioane de euro aferente Cererii de plată numărul 2, a subliniat ministrul.

"România a pierdut 10,77 milioane de euro aferente Cererii de plată numărul 2 - şi asta este ceva ce nu prea s-a discutat în public. E adevărat, sunt pierduţi din componenta de împrumut, nu din cea de fonduri de granturi, de nerambursabile, dar mi se pare important să înţelegem că este un prim rateu despre care s-a discutat foarte puţin în spaţiul public. Este vorba de neputinţa României de a semna contracte pentru construirea unei capacităţi de electrolizoare, este vorba de hidrogen şi stocarea în hidrogen - şi lucrul acesta a fost un prim semnal de alarmă important. Întârzierile au continuat şi au devenit cronice. Cererea de plată numărul 3 a fost întârziată şi depusă abia pe 15 decembrie 2023. Ca să înţelegem mai bine numerele acestor cereri de plată, iniţial România avea un plan de 10 cereri de plată, fiecare cerere aproape pe câte un semestru. Ulterior, ca urmare a întârzierilor şi ca urmare a renegocierii bazate pe introducerea componentei Repower EU, am ajuns la 8 cereri de plată pentru că deja întârziasem. Acum noi suntem, cu un an înainte de terminarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, cu Cererea de plată numărul 3 depusă - şi doar parţial acceptată şi plătită.", a adăugat ministrul.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 62 / 9748
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...