ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ionescu (ISF): Perioadele de criză fiscală pot aduce oportunităţi foarte bune, dar şi riscuri majore; lipsa de informare, factor de risc

09 Iulie 2025   |   Agerpres

Potrivit acestuia, important este ca orice investiţie să fie înţeleasă înainte de a fi realizată iar lipsa de informare este unul dintre cei mai mari factori de risc.

 
 
Perioadele de criză fiscală şi incertitudine economică pot aduce oportunităţi foarte bune, dar şi riscuri majore, însă totul depinde de profilul de risc al investitorului, orizontul investiţional şi gradul de lichiditate al banilor pe care vrea să-i investească, susţine Valentin Ionescu, preşedintele Institutului de Studii Financiare, în articolul "Cum ne protejăm economiile în contextul crizei fiscale din România".

"Siguranţa în diversificare - Primul pas pentru orice persoană este să nu ţină toate economiile într-un singur loc sau într-o singură monedă, se recomandă împărţirea banilor între: depozite bancare în lei şi euro, la bănci cu reputaţie solidă; titluri de stat Fidelis sau Tezaur, care oferă randamente net superioare depozitelor şi sunt scutite de impozit. Pe fondul riscului valutar şi al presiunii pe leu, păstrarea unei părţi din economii în euro sau dolari poate oferi un strat suplimentar de protecţie. Investiţii inteligente pentru orizonturi mai lungi. Pentru cei care au un apetit mai ridicat la risc şi urmăresc protejarea capitalului pe termen mediu şi lung, variantele includ: ETF-uri pe indici globali (S&P 500, MSCI World); investiţii în aur, fie fizic, fie prin fonduri tranzacţionate la bursă (ETF-uri); imobiliare, pentru cei cu capital suficient, mai ales în zone cu potenţial turistic sau urbanistic", arată Valentin Ionescu.


Potrivit acestuia, important este ca orice investiţie să fie înţeleasă înainte de a fi realizată iar lipsa de informare este unul dintre cei mai mari factori de risc.

"Fondul de urgenţă şi reducerea expunerii la datorii. În perioade de criză, lichiditatea este esenţială. Un fond de urgenţă echivalent cu 3-6 luni de cheltuieli curente, plasat într-un cont accesibil, poate face diferenţa între stabilitate şi panică financiară. Totodată, este momentul ideal pentru a reduce sau elimina datoriile cu dobânzi mari (credite de consum, carduri de credit, leasinguri), deoarece costurile de finanţare vor continua să fie ridicate", menţionează Valentin Ionescu.

În opinia lui, educaţia financiară este cel mai bun scut. Indiferent de venit, românii trebuie să înveţe să-şi gestioneze mai bine banii şi să acceseze informaţii din surse sigure, precum BNR, ASF, analişti independenţi. De asemenea, înţelegerea riscurilor este esenţială pentru protejarea economiilor personale.

"Criza fiscală actuală nu afectează doar guvernul, ci şi fiecare cetăţean. Într-un climat incert, prudenţa, diversificarea şi educaţia financiară sunt aliaţi de neînlocuit. Românii nu trebuie să reacţioneze cu panică, ci cu planificare şi informare. Chiar şi cu venituri modeste, se pot lua decizii care să protejeze economiile de inflaţie, instabilitate şi pierderi. Pe de altă parte, poate fi şi o perioadă în care se pot face investiţii, dar nu pentru oricine, şi nu în orice. De fapt, perioadele de criză fiscală şi incertitudine economică pot aduce oportunităţi foarte bune, dar şi riscuri majore. Totul depinde de: profilul tău de risc, orizontul investiţional, gradul de lichiditate al banilor pe care vrei să-i investeşti. Crizele aduc preţuri mai bune şi mai puţină competiţie, dar succesul în investiţii vine nu din sincronizare perfectă, ci din disciplina şi înţelegerea riscurilor. Dacă ai un plan clar şi rămâi calm, da, este un moment bun pentru a începe sau a continua să investeşti, în mod calculat. Cum are sens să investeşti acum? Da, dacă: ai un fond de urgenţă (3-6 luni de cheltuieli acoperite); investeşti pe termen mediu-lung (minim 2-5 ani); nu ai datorii costisitoare; eşti dispus(ă) să suporţi fluctuaţii temporare fără panică. Când să nu investeşti acum? Dacă ai datorii mari la dobânzi variabile; dacă ai nevoie urgentă de acei bani în următorul an; dacă investeşti pe baza fricii de a pierde trenul; dacă nu înţelegi clar în ce bagi banii", a explicat Valentin Ionescu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 9748
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...