ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CC Tax Advisory: Cum se finanțează statul cu forța de la contribuabil: Cifrele esențiale pe care ANAF refuză să le facă publice

25 Iunie 2025   |   BizLawyer

În ultimii ani, ANAF a dezvoltat o ”strategie” prin care colectează - abuziv! - sume de la un număr mare de contribuabili, care, în timpul controlului antifraudă, la indicațiile inspectorilor, sunt convinși să se conformeze voluntar, deși prevederile care stau la baza impunerilor sunt interpretate eronat. Cel mai bun exemplu: colectarea TVA la cafea.

 
 
În contextul în care noile măsuri fiscale cuprise în programul de Guvernare cuprind creșteri de taxe, impozite și accize, CC Tax Advisory consideră că se impune o discuție serioasă asupra eficienței și bunei-credințe a ANAF. Astfel, CC Tax Advisory consideră că este obligația Administrației fiscale să facă public în mod constant procentul de litigii pe care ANAF le pierde în contencios administrativ, valoarea totală a impunerilor desființate de judecători, precum și cine și cum răspunde pentru aceste cazuri. 

În medie, unul din cinci contribuabili este taxat greșit de către ANAF, iar sumele totale sunt de ordinul zecilor de milioane de euro (aproape 50 de milioane de euro doar în anul 2021). 

CC Tax Advisory atrage atenția asupra unei ”stategii” aplicate destul de frecvent de către ANAF: Fiscul emite, uneori chiar înainte de perioada de prescripție, decizii de impunere pentru sume relativ mici (de ordinul sutelor sau miilor de lei). Contribuabilul consideră că nu merită să se judece cu ANAF având în vedere costurile cu avocații și consultanții fiscali, și le plătește voluntar. Doar contribuabilii cu putere financiară a plăti servicii juridice și cei care primesc decizii de impunere pe care le consideră eronate în sume mari și foarte mari ajung să se judece, în fapt, cu ANAF-ul. 


În acest context, Drd. Cornelia Năstase, CEO al CC Tax Advisory, declară: ”Statul român se finanțează forțat de la contribuabili. ANAF emite impuneri discutabile, iar firmele sunt obligate să plătească pentru a evita blocarea activității, urmând să recupereze banii în instanță – după ani de procese și cu penalități erodate de inflație. Realitatea este și mai gravă: în statistici nu apar miile de cazuri în care firmele plătesc doar ca să scape, fără să conteste. Nu putem vorbi despre creșteri de taxe până nu vedem câte impuneri pierde ANAF în instanță și cine răspunde pentru acest abuz fiscal. Salut intenția noului ministru de a opri vânătoarea împotriva contribuabililor mici. Un prim gest de transparență ar fi publicarea acestor date – pentru că greșelile ANAF costă scump pe toți. 

Vreau să ne uităm atent la ce s-a întâmplat în privința colectării TVA la cafea. Atunci, inspectorii ANAF au insistat că se aplica o cotă de 19%, deși și antreprenorii și consultanții fiscali au insistat în timpul controalelor că interpretarea legală este pentru o cotă de 9%. Nu s-a ținut cont de aceste puncte de vedere, s-au emis decizii de impunere pe cota de 19%, iar acum antreprenorii din HORECA au început să câștige procesele cu ANAF și au obținut anularea în integralitate a deciziilor de impunere privind colectarea retroactivă a TVA de 19% în loc de 9% pentru băuturile calde pe bază de cafea sau ceai. Statul va trebui să dea banii înapoi. Nu era mai bine să fi lăsat banii aceia antreprenorilor?”.

Situația este îngrijorătoare de mai mulți ani. Potrivit unui raport al ANAF, mediatizat în anul 2021, 2 din 5 contribuabili verificați de ANAF au câștigat definitiv procesele în instanță , iar valoarea totală a impunerilor desființate de instanță a fost de 245 milioane de lei.  

În anul 2022, specialiștii au arătat că litigiile cu Fiscul sunt cele mai numeroase dintre dosarele de la ICCJ: 33,8%. Spre comparație, litigile penale aveau o pondere de 19%. 

Raportul ANAF pentru semestrul 1 al anului 2024 nu conține vreo mențiune referitor la câte procese a pierdut definitiv ANAF și ce valoare au avut deciziile de impunere desființate de judecători. 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 70 / 9751
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...