
Sindicaliștii solicită autorităţilor să nu acorde sprijin angajatorilor care au făcut disponibilizări
25 Martie 2020
AGERPRESPotrivit sindicaliştilor, sprijinul acordat în această perioadă, cerut de partenerii sociali, patronate şi sindicate, are ca principiu de bază împărţirea costurilor şi a riscurilor între angajatori, guvern şi salariaţi.
Blocul Naţional Sindical (BNS) solicită Guvernului şi Parlamentului să aibă în vedere ca pachetul de măsuri aprobat, dar şi orice măsuri noi care vor fi adoptate, să nu poată fi accesate de firmele care au disponibilizat personal pe durata stării de urgenţă, cu excepţia plecărilor naturale, potrivit unui comunicat remis miercuri.
"Măsurile de sprijin trebuie să fie disponibile pentru cei ce înţeleg că trebuie să împartă riscuri, dar în egală măsură şi beneficii. Prin disponibilizarea personalului în această perioadă înseamnă că angajatorii respectivi şi-au asumat rezolvarea dificultăţilor cu care se confruntă pe cont propriu, apelând la cea mai uşoară cale şi transferând riscurile acestei perioade în cea mai mare măsură către salariaţi", afirmă BNS.
"Măsurile de sprijin trebuie să fie disponibile pentru cei ce înţeleg că trebuie să împartă riscuri, dar în egală măsură şi beneficii. Prin disponibilizarea personalului în această perioadă înseamnă că angajatorii respectivi şi-au asumat rezolvarea dificultăţilor cu care se confruntă pe cont propriu, apelând la cea mai uşoară cale şi transferând riscurile acestei perioade în cea mai mare măsură către salariaţi", afirmă BNS.
Potrivit sindicaliştilor, sprijinul acordat în această perioadă, cerut de partenerii sociali, patronate şi sindicate, are ca principiu de bază împărţirea costurilor şi a riscurilor între angajatori, guvern şi salariaţi.
"Din punctul nostru de vedere, disponibilizarea sau suspendarea contractelor de muncă fără şomaj tehnic în această perioadă extrem de complicată înseamnă o declaraţie din partea angajatorilor respectivi că au ales să-şi rezolve singuri problema, transferând povara costurilor în întregime către salariaţi şi bugetul public", se mai precizează în comunicat.
Totodată, reprezentanţii BNS fac apel către Guvern şi Parlament pentru a veni cu măsuri de sprijin adresate persoanelor disponibilizate în această perioadă.
"Persoanele în vârstă de muncă care în această perioadă se confruntă cu disponibilizări colective sau individuale, dar mai ales cei ce sunt 'împinşi' să accepte o încetare a relaţiilor de muncă cu acordul părţilor, au nevoie de sprijin, în special în această perioadă. În multe cazuri vorbim nu doar de salariaţi expuşi, ci şi de familiile lor, lăsaţi fără venituri şi fără asigurări sociale, într-o perioadă în care nici măcar nu-şi pot căuta un loc de muncă. Situaţia este specială şi complicată atât pentru angajatori, dar într-o măsură chiar mai mare pentru angajaţi care, în aceste zile, au în grijă asigurarea veniturilor pentru întreţinerea, dar şi sănătatea familiilor lor. Ne dorim ca măsurile adoptate de Guvern, de Parlament sau de angajatori, să nu-i împingă să-şi rişte sănătatea pentru a-şi putea întreţine familia", au subliniat aceştia.
Ei propun şi câteva măsuri care ar trebui avute în vedere de Guvern şi de Parlament, precum: prelungirea perioadei de şomaj pentru cei cărora le expiră dreptul la indemnizaţie de şomaj în această perioadă, cel puţin pe durata stării de urgenţă; creşterea indemnizaţiei de şomaj sau simplificarea procedurilor pentru a avea acces la indemnizaţie de şomaj.
"Am făcut apel la solidaritate şi la înţelegere din partea angajatorilor astfel încât în această perioadă să nu disponibilizeze personal. Încă de la reuniunea CNTDS din 17 martie 2020 am cerut sprijin Guvernului în acest sens, insistând ca măsurile de sprijin să fie accesibile doar angajatorilor ce-şi păstrează personalul, inclusiv drepturile acestora. Cu toate acestea, am constatat că apelul nostru a fost în zadar, în unele cazuri. Avem tot mai multe situaţii în care angajaţii ne comunică că au fost disponibilizaţi, colectiv sau individual, că au fost puşi să semneze încetarea contractelor de muncă cu acordul părţilor sau că li s-au suspendat contractele individuale de muncă fără şomaj tehnic", atrage atenţia BNS.
Sindicaliştii fac apel la autorităţi ca, având în vedere "această lipsă de umanitate şi de minimă înţelegere a situaţiei manifestată de unii angajatori", să sancţioneze acest tip de comportament.
Potrivit BNS, suspendarea contractelor de muncă fără şomaj tehnic, încetarea contractelor de muncă cu acordul părţilor şi chiar disponibilizarea înseamnă ca în această perioadă extrem de dificilă "să lipseşti salariaţii în cauză/persoanele proaspăt disponibilizate, de orice venit, precum şi de asigurare sociala, în special cea de şomaj sau de sănătate".
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 9301 / 9760 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...