De vorbă cu conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (Iași), despre noutățile anului universitar | ”Suntem parte dintr-o Universitate cu un profil internațional foarte clar conturat și foarte bogat, avem un corp profesoral extrem de bine pregătit, creativ și dedicat. Le sunt recunoscătoare colegilor pentru ținuta academică ireproșabilă a facultății noastre și studenților care ne aleg să le fim alături în marea lor devenire”
03 Decembrie 2023
Ștefania EnacheDecanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași apreciază că învățământul juridic din România s-a mulat rapid pe nevoile și pretențiile noilor generații.
Sistemul educațional din România trece prin schimbări profunde ca urmare a adoptării noii legislații din domeniul învățământului.La nivel universitar, noul act normativ care vizează acest sector aduce modificări semnificative menite să îmbunătățească atât accesul la educație, cât și pregătirea viitoarelor generații de profesioniști.„Anul universitar 2023-2024 a venit cu o nouă lege a învățământului superior, cu noutăți privind sistemul ESCO și calificările profesionale și cu mult entuziasm”, punctează conf. dr. Ioana Maria Costea, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Cea mai veche instituție de învățământ juridic din România este mereu în actualitate, reușind să se adapteze „din mers” oricăror schimbări care intervin.Lecțiile asimilate în pandemie, atunci când învățământul a fost obligat să treacă în sistem online, au ajutat facultatea să-și rafineze și mai mult modul de lucru cu studenții.
Cea mai veche instituție de învățământ juridic din România este mereu în actualitate, reușind să se adapteze „din mers” oricăror schimbări care intervin.Lecțiile asimilate în pandemie, atunci când învățământul a fost obligat să treacă în sistem online, au ajutat facultatea să-și rafineze și mai mult modul de lucru cu studenții.
Pentru a ține pasul cu noile generații, universitățile sunt obligate să fie atente la orice trend care apare pentru a putea veni în întâmpinarea tinerilor pe care îi pregătește. „Generațiile de acum folosesc mult surse sintetice de lucru și memoria pe termen scurt, au mai multe competențe digitale, dar și mai puțină răbdare la a lectura bibliografie”, menționează conf. dr. Ioana Maria Costea.
Decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași apreciază că învățământul juridic din România s-a mulat rapid pe nevoile și pretențiile noilor generații. „S-a adaptat repede, cu multe fișe, sinteze, instrumente vizuale la cursuri, softuri legislative ce încorporează AI. Au prins contur discipline noi, pentru a răspunde unor calificări profesionale noi”, nuanțează interlocutoarea BizLawyer.
Totodată, Facultatea de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a dezvoltat, de-a lungul timpului, o serie de colaborări internaționale, care contribuie semnificativ la potențarea prestigiului de care instituția se bucură în rândul tinerilor. „Facultatea noastră se bucură de faptul de a fi parte dintr-o Universitate cu un profil internațional foarte clar conturat și foarte bogat. Colaborările sunt variate, de la mobilități Eramus+ cu parteneri din 12 țări și peste 30 de universități, la proiecte în alianțe internaționale cum este EC2U și la parteneriate cu spații extra-europene: SUA și China”, precizează conf. dr. Ioana Maria Costea.
Absolvenții învățământului juridic au șanse reale pe piața muncii
Învățământul juridic este unul dintre cele mai grele, dar și cu mari șanse pe piața muncii pentru cei care îl parcurg. Se poate spune chiar că admiterea la Drept este egală cu succesul. Totuși, tinerii trebuie să țină cont că pentru a ajunge la cariera profesională pe care și-o doresc trebuie să muncească mult, iar în timpul facultății trebuie „să vâneze” orice oportunitate de pregătire suplimentară.
Conf. dr. Ioana Maria Costea este de părere că studentul ideal este cel pasionat de tot ceea ce face. „Obiectul pasiunii nu e atât de determinant, cât forța pe care o mobilizează. Încet, încet pasiunea va cuprinde dreptul civil, nu e niciun student în prima zi de facultate pasionat de raporturile dintre profesioniști. Busola interioară a unui candidat ar fi de dorit să evalueze puterea de muncă, rezistența la efort, organizarea timpului, aplecarea spre a scrie și a citi. Un student cu potențial este atent la detalii, preia fiecare cuvânt cu nuanța sa și cel mai important cred eu, poate propune argumente pro și contra oricărei ipoteze juridice”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.
În plus, decanul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași mai crede că notele foarte bune obținute pe parcursul anilor de studii sunt un mare avantaj. „Pregătirea din cadrul studiilor de licență este la nivel de cuvinte-cheie, față de complexitatea raporturilor juridice cu care lucrează un practician. Dacă lipsesc cuvinte-cheie, nu se poate exercita onorabil o activitate”, explică profesorul.
Chiar dacă numărul absolvenților de Drept este din ce în ce mai mare - facultățile, în special cele particulare, punând la dispoziția candidaților tot mai multe locuri - piața muncii îi poate îngloba pe toți, existând o nevoie constantă de juriști, avocați etc.
Conf. dr. Ioana Maria Costea apreciază că piața muncii pentru absolventul de drept este mobilă, foarte variată, cu profesii noi, emergente, iar din acest motiv, prin cerere se dimensionează oferta.
Referitor la o posibilă schimbare în modul de structurare a învățământului, profesorul ieșean subliniază că cel mai probabil ar rafina soluțiile pentru învățare continuă și formare profesională pe durata carierei.
Profesorii din cadrul instituției ieșene de învățământ superior cred cu tărie în faptul că trebuie să se implice în mod activ în formarea tinerilor. De altfel, pentru a se înscrie în rândul elitelor o instituție de învățământ are nevoie de mai multe atribute, dar, în opinia decanului Facultății de drept ieșene, cele mai importante sunt grija pentru studenți și cadre didactice, o comunicare internă foarte bună și un parteneriat constant cu mediile profesionale.
În acest moment, cadrele didactice care activează în cadrul Facultății de drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași reprezintă una dintre cele mai valoroase resurse deținute de această instituție. „Le sunt foarte recunoscătoare colegilor mei pentru ținuta academică ireproșabilă a facultății noastre; avem un corp profesoral extrem de bine pregătit, creativ și dedicat. Și la fel de recunoscătoare le sunt studenților noștri, fiindcă ne aleg să le fim alături în marea lor devenire”, transmite conf. dr. Ioana Maria Costea.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 20 / 144 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...