Catalyst România a lansat al doilea fond de capital de risc care vizează investiţii în companii de tehnologie
22 Februarie 2022
AgerpresPotrivit unui comunicat al companiei, datorită cererii puternice din partea investitorilor instituţionali şi privaţi, ţinta iniţială de 40 de milioane euro a fost substanţial depăşită, iar fondul şi-a atins plafonul maxim de 50 de milioane euro.
Catalyst România, susţinută de 3TS Capital Partners, a anunţat lansarea finală a celui de-al doilea fond de capital de risc care vizează investiţii în companii de tehnologie.
Potrivit unui comunicat al companiei, datorită cererii puternice din partea investitorilor instituţionali şi privaţi, ţinta iniţială de 40 de milioane euro a fost substanţial depăşită, iar fondul şi-a atins plafonul maxim de 50 de milioane euro.
Catalyst Romania Fund II a fost înfiinţat cu sprijinul Fondului European de Investiţii (FEI) ca investitor ancoră, pentru a investi capitalul din JEREMIE România Reflows şi Programul InnovFin al UE şi din contribuţiile LP ale multor alţi investitori. Al doilea fond Catalyst este primul fond de risc de a doua generaţie din istoria României, ceea ce reprezintă o realizare unică susţinută de rezultatele şi experienţa echipei, se precizează în comunicat.
Catalyst Romania Fund II a fost precedat de Catalyst Romania Fund I, un fond consiliat de 3TS Capital Partners şi finanţat prin iniţiativa JEREMIE România. Cu o capitalizare totală de 15 milioane euro, Catalyst Romania Fund I a investit în ultimii ani în 10 companii româneşti de tehnologie, printre care Elefant.ro, Vola.ro, Vector Watch (achiziţionat de FitBit), SmartBill (achiziţionat de Visma) şi GreenHorse Games (achiziţionat de Tencent). Catalyst Romania Fund II va continua să se concentreze pe companii de tehnologie inovatoare, cu produse deja lansate, conduse de echipe de management antreprenoriale cu experienţă.
Fondul va oferi investiţii cuprinse între 1 şi 3 milioane euro companiilor de tehnologie din România şi din Europa de Sud-Est pentru a le susţine obiectivele de creştere şi planurile de expansiune internaţională. Catalyst Romania Fund II a investit deja în două companii, având în prezent încă trei în faza de due diligence. Prima investiţie, Seedblink, este o platformă de crowdinvesting din următoarea generaţie, iar a doua investiţie, Code of Talent, este o soluţie de top de micro-învăţare dedicată formării angajaţilor
"Suntem încântaţi de faptul că în lansarea finală am atins dimensiunea maximă a fondului de 50 de milioane euro ceea ce este o dovadă a rezultatelor noastre excelente din primul fond şi o confirmare a strategiei noastre de investiţii deja demonstrate. Cu sprijinul investitorului nostru ancoră, FEI, vom continua să investim în România şi regiune pentru a aduce valoare strategică şi pentru a ajuta companiile de tehnologie aflate în stadiul iniţial de dezvoltare în călătoria lor către succes. Ne vom concentra în special pe sectorul Tehnologie, unde ţara noastră are avantaje competitive semnificative şi un potenţial mare", a declarat Marius Ghenea, manager al Catalyst II.
22,5 milioane euro au fost angajaţi către Catalyst Romania II din JEREMIE Reflows şi din programul EIF InnovFin Equity. Restul angajamentului de capital al fondului a fost asigurat prin participarea altor investitori, precum şi a echipei Catalyst.
JEREMIE Romania este un set de instrumente financiare susţinute iniţial din fondurile structurale ale României în perioada de programare 2007-2013. După încheierea perioadei de programare, FEI continuă să acţioneze în numele şi în numele Guvernului României pentru a gestiona resursele returnate din implementarea iniţială în cadrul unui nou acord semnat în septembrie 2020.
"Ne bucurăm să punem la lucru resursele rambursate din iniţiativa JEREMIE, pentru a creşte şi mai mult efectul de multiplicare atins în prima perioadă de implementare, prin investiţii în companii româneşti de tehnologie care să susţină tranziţia digitală a Europei", a declarat Camelia Drăgoi, manager Equity Mandate la FEI.
Catalyst Romania este primul manager de fond care a lansat, în 2012, primul fond de private equity şi venture capital destinat României şi finanţat prin JEREMIE. Managerul de Fond va viza cu prioritate investiţii în sectoare cu creştere rapidă, inclusiv Tehnologie&Internet, Media&Comunicaţii şi Servicii de tehnologie.
Fondul European de Investiţii face parte din Grupul Băncii Europene de Investiţii. Misiunea sa principală este să sprijine întreprinderile mici şi mijlocii ale Europei prin acces la finanţare. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc şi pentru creştere, garanţii şi instrumente de microfinanţare, care vizează în mod specific acest segment de piaţă. Prin rolul său, FEI promovează obiectivele UE în sprijinul inovaţiei, cercetării şi dezvoltării, antreprenoriatului, creşterii şi ocupării forţei de muncă.
Programul InnovFin Equity - administrat de FEI - face parte din "InnovFin - Finanţare UE pentru inovaţie", o iniţiativă lansată de Comisia Europeană (CE) şi Grupul BEI în cadrul Horizon 2020. InnovFin Equity oferă investiţii de capital şi co-investiţii pentru sau alături de fonduri de investiţii, concentrându-se asupra companiilor aflate în stadiile incipiente de dezvoltare, care operează în sectoare inovatoare acoperite de Horizon 2020. Scopul este de a dezvolta un portofoliu extins de fonduri, mobilizând investiţii de 4-5 miliarde euro în companii înfiinţate sau active în UE şi în ţările asociate Horizon 2020.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 2773 / 8494 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...