Vânzările cu amănuntul în UE au înregistrat o scădere peste aşteptări, în august; România a înregistrat o creştere modestă
04 Octombrie 2023
AgerpresEurostat subliniază că, în luna august comparativ cu iulie, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea, cu 2,4%, a vânzărilor de carburanţi, la care s-au adăugat scăderea cu 0,9% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări non-alimentare precum şi scăderea cu 0,6% a vânzărilor de produse non-alimentare.
Vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au înregistrat o scădere peste aşteptări în luna august, din cauza diminuării vânzărilor de carburanţi, însă România se numără printre statele membre unde vânzările cu amănuntul au crescut atât de la o luna la alta, cât şi în ritm anual, arată datele publicate miercuri de Eurostat.
Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1,2% în zona euro şi cu 0,9% în Uniunea Europeană, în luna august 2023 comparativ cu luna iulie. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Portugalia (minus 3%), Franţa (minus 2,8%) şi Belgia (minus 1,5%). La polul opus, cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Luxemburg (1,9%), Polonia (1,7%) şi Danemarca (1,6%) În cazul României, vânzările cu amănuntul au crescut cu doar 0,1% de la o lună la alta, acesta fiind cel mai modest avans înregistrat de o ţară din blocul comunitar.
Eurostat subliniază că, în luna august comparativ cu iulie, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea, cu 2,4%, a vânzărilor de carburanţi, la care s-au adăugat scăderea cu 0,9% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări non-alimentare precum şi scăderea cu 0,6% a vânzărilor de produse non-alimentare.
În ritm anual, august 2023 comparativ cu august 2022, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 2,1% în zona euro şi cu 2% în Uniunea Europeană. România se numără printre ţările membre unde vânzările cu amănuntul au crescut în ritm anual, cu un avans de 0,6%. Cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Luxemburg (8,7%), Spania (8,1%) şi Cipru (5,9%).
Şi în ritm anual, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate tot de scăderea, cu 7,4%, a vânzărilor de carburanţi, precum şi de diminuarea cu 3% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări. Vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 0,1%.
Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze o scădere de 0,3% în luna august comparativ cu iulie şi o scădere de 1,2% în ritm anual.
În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 2,3%, în luna august 2023, comparativ cu luna precedentă. Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 0,1%.
De asemenea, în luna august 2023, comparativ cu luna august 2022, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 0,6%. Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,1%.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 3492 / 18399 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...