ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Uniunea Europeană nu şi-a stabilit încă poziţia de negociere la summitul COP28

16 Octombrie 2023   |   Agerpres

În mod normal, UE este unul dintre cei mai ambiţioşi negociatori la negocierile anuale privind schimbările climatice, care anul acesta se vor desfăşura sub egida ONU la Dubai.

 
 
Miniştri europeni ai Mediului se întâlnesc luni pentru a decide care va fi poziţia de negociere a blocului comunitar la summitul COP28 dar au în continuare opinii diferite cu privire la aspecte importante, de exemplu cât de mult trebuie insistat pentru un acord global de eliminare a combustibililor fosili, transmite AFP.
 
În mod normal, UE este unul dintre cei mai ambiţioşi negociatori la negocierile anuale privind schimbările climatice, care anul acesta se vor desfăşura sub egida ONU la Dubai.
 
O decizie vitală va fi aceea dacă cele aproape 200 de ţări care se vor reuni la Dubai vor putea cădea de acord, pentru prima dată, asupra unei eliminări graduale a combustibililor fosili. Arderea de cărbune, petrol şi gaze generează gaze cu efect de seră, care sunt principalele cauze ale schimbărilor climatice.
 
Diplomaţii europeni consultaţi de Reuters au dezvăluit cu un grup de 10 dintre cele 27 de state membre UE, printre care se numără Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Ţările de Jos şi Slovenia, vor ca blocul comunitar să solicite eliminarea graduală a tuturor combustibililor fosili.
 
"Dacă îi asculţi pe toţi oamenii de ştiinţă este destul de clar că trebuie să eliminăm toţi combustibili fosili", a declarat ministrul Mediului din Ţările de Jos, Rob Jetten, care a îndemnat UE să "fie cel mai ambiţios bloc" cu privire la acest dosar la COP28.
 
Însă un număr similar de state membre, printre care se numără Cehia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia şi Slovacia, sunt mai prudente. Aceste ţări vor doar o eliminare a combustibililor fosili "nemodificaţi", lăsând o fereastră de oportunitate pentru ţări să continue să ardă cărbune, gaze şi petrol dacă folosesc tehnologii care să "modifice", adică să capteze emisiile poluante rezultate.
 
Ministrul Mediului din Malta, Miriam Dalli, spune că obiectivul este păstrarea acestei opţiuni "pentru sectoare care sunt dificil de decarbonizat", care includ industrii precum petrochimia şi cimentul care au opţiuni limitate pentru reducerea emisiilor.
 
Ţările UE trebuie să cadă de acord în unanimitate asupra unei poziţii de negociere, ceea ce înseamnă că un singur guvern poate bloca adoptarea unei poziţii de negociere.
 
Guvernele statelor membre UE vor analiza şi rezultatele preliminare ale alegerilor din Polonia, care sugerează că Guvernul naţionalist a pierdut majoritatea, deschizând calea partidelor mai pro-europene să formeze un guvern. Polonia a fost unul din cei mai importanţi oponenţi ai anumitor politici climatice ale Bruxelles-ului şi chiar a dat în judecată Comisia Europeană în încercarea de a răsturna unele dintre aceste politici.
 
"Toţi liderii din Europa cu ambiţii în domeniul climei urmăresc foarte atenţi evoluţiile din Polonia", a declarat ministrul Mediului din Suedia, Romina Pourmokhtari.
 
Diviziunile în rândul statelor membre UE reflectă tensiunile care există la nivel global. Printre ţările UE care se opun eliminării complete a combustibililor fosili se numără ţări sărace care se tem de impactul eliminării combustibililor fosili asupra economiilor lor. Producătorii şi consumatorii de combustibili fosili, dintre care unii, precum Arabia Saudită, au blocat încercările de a ajunge la un acord privind eliminarea combustibililor fosili la precedentele reuniuni, ar urma să ofere o rezistenţă similară la summitul COP28.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3253 / 18268
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Filip & Company a asistat grupul Qemetica în vânzarea activelor aferente producției de sodă calcinată și silicați de sodiu din România. Partenerii Alexandru Bîrsan și Eliza Baias au coordonat echipele
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...