Tinerii români cheltuiesc aproape jumătate din venitul lor pe alimente şi utilităţi (sondaj GfK)
30 Septembrie 2024
AgerpresNumerarul/conturile curente (57%) şi cardurile de credit (42%) sunt cele mai populare două produse financiare în rândul tinerilor români, iar 34% folosesc un cont de economii.
Tinerii români cheltuiesc cea mai mare parte din venitul lor pe alimente (28%), utilităţi (16%), iar 12% din venit este economisit, relevă prima ediţie a sondajului "Young Money Matters" (Banii tinerilor contează) realizat de GfK.
"Cu aproape jumătate din tineri câştigând sub 3.000 de lei (aproximativ 600 euro) pe lună, banii sunt în mod evident puţini pentru mulţi români din Generaţia Z/Millennials. Aşadar, cum îşi cheltuie ei salariile lunare? Studiul Young Money Matters a arătat că tinerii români cheltuiesc cei mai mulţi bani pe mâncare, la fel ca tinerii cehi şi polonezi. În medie, 28% din venitul lor lunar se duce pe mâncare, acest procent fiind mai mare în rândul femeilor şi al celor din grupa de vârstă 30-35 de ani (30% fiecare). Cheltuielile cu utilităţile au fost pe locul doi, cu 16%, în ciuda faptului că, la sfârşitul anului 2022, Guvernul român a introdus măsuri de ajutor de stat pentru a proteja cetăţenii de preţurile excesive la energie după invazia Rusiei în Ucraina, care a provocat o creştere puternică a facturilor la energie", arată primul studiu despre tineri şi banii lor realizat simultan în România, Republica Cehă şi Polonia.
"Cu aproape jumătate din tineri câştigând sub 3.000 de lei (aproximativ 600 euro) pe lună, banii sunt în mod evident puţini pentru mulţi români din Generaţia Z/Millennials. Aşadar, cum îşi cheltuie ei salariile lunare? Studiul Young Money Matters a arătat că tinerii români cheltuiesc cei mai mulţi bani pe mâncare, la fel ca tinerii cehi şi polonezi. În medie, 28% din venitul lor lunar se duce pe mâncare, acest procent fiind mai mare în rândul femeilor şi al celor din grupa de vârstă 30-35 de ani (30% fiecare). Cheltuielile cu utilităţile au fost pe locul doi, cu 16%, în ciuda faptului că, la sfârşitul anului 2022, Guvernul român a introdus măsuri de ajutor de stat pentru a proteja cetăţenii de preţurile excesive la energie după invazia Rusiei în Ucraina, care a provocat o creştere puternică a facturilor la energie", arată primul studiu despre tineri şi banii lor realizat simultan în România, Republica Cehă şi Polonia.
Aceste limitări ale preţurilor la electricitate şi gaze urmează să rămână în vigoare cel puţin până în martie 2025.
"În mod remarcabil, având în vedere nivelul scăzut al salariilor din România, economiile au fost enumerate ca fiind a treia cea mai mare 'cheltuială' de către respondenţi, cu 12% din salariul lunar economisit. Investiţiile s-au situat la o medie de 6%, ceea ce înseamnă că, în medie, 18% din venitul lunar este investit într-o formă sau alta în active. Evident, cei cu venituri mai mari economisesc cel mai mult (17%); mai puţin aşteptat, grupa de vârstă cea mai tânără (între 18 şi 21 de ani) a declarat că economiseşte cel mai mult din salariu (18%)", menţionează raportul.
În timp ce alte studii arată, de asemenea, că generaţiile mai tinere economisesc mai mult decât înainte, unii experţi avertizează că tinerii, în general, tind să supraestimeze suma pe care o economisesc. Şi, bineînţeles, câţiva dintre cei care economisesc sârguincios tind să denatureze rezultatele medii şi să mascheze numărul mult mai mare de persoane care nu economisesc în fiecare lună.
Astfel, sondajul Young Money Matters a arătat că cel mai mare grup din cadrul studiului, 54% dintre Gen Z/Millennials din România au pus deoparte echivalentul unei luni sau mai puţin din salariul lor lunar, acest număr fiind puternic concentrat în grupul cu cele mai mici venituri (65%), în rândul femeilor (62%) şi al celor cu vârste cuprinse între 30 - 35 de ani (61%). Acest lucru sugerează că economisirea banilor este dificilă pentru cei din grupele cu cele mai mici venituri şi, probabil, şi pentru cei cu familii, deşi situaţia aceasta pare să difere de alte răspunsuri pe care le-au dat.
Alţi 22% dintre respondenţi au declarat că au pus deoparte între una şi două luni de salariu, 15% au economisit între trei şi cinci luni de salariu, iar 9% (15% în categoria cu cele mai mari venituri) au economii egale cu jumătate de an de salariu sau mai mult.
"Procentul scăzut al românilor care au mai mult de trei luni de economii (24%) în comparaţie cu cehii (44%) şi polonezii (47%) reflectă salariile relativ mici din România", subliniază lucrarea.
Aproape jumătate (49%) dintre românii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani au declarat că nivelul lor de trai s-a îmbunătăţit în ultimul an; cu toate acestea, marea majoritate a acestora (72%) prevăd o creştere a costurilor de trai în următoarele 12 luni.
Numerarul/conturile curente (57%) şi cardurile de credit (42%) sunt cele mai populare două produse financiare în rândul tinerilor români, iar 34% folosesc un cont de economii.
"Numerarul sau contul curent şi contul de economii sunt două dintre cele mai populare trei produse financiare pentru tinerii români, indicate de 57% şi respectiv 34% din respondenţi. Deşi românii consideră numerarul sau contul curent drept cea mai potrivită modalitate de a economisi bani, aceştia îşi pierd o parte din aceste economii din cauza inflaţiei, care a fost deosebit de ridicată în 2022 şi 2023. Studiul Young Money Matters a arătat că, în timp ce mutarea banilor rămaşi într-un cont de economii este cea mai populară alegere (38%), păstrarea lor într-un cont curent este a doua cea mai populară alegere (33%). Această strategie este comună tuturor categoriilor de vârstă. Acest lucru este susţinut de alte sondaje recente care arată că românii din Generaţia Z/Millennials îşi măresc activele în numerar. pentru a face acest lucru. Aceştia citează 'accesul facil' la banii lor ca motiv pentru a face acest lucru", arată sursa citată.
Cheltuirea banilor rămaşi pe alegerea stilului de viaţă a fost indicată de 14% dintre respondenţi, dar puţin peste aceasta, la 15%, a fost căutarea unui produs de investiţii financiare. Această cifră a crescut la 19% pentru bărbaţi, faţă de 10% pentru femei, şi la 27% pentru cei cu cel mai ridicat nivel de venit.
După conturile curente, al doilea cel mai popular produs financiar sunt cardurile de credit, care, împreună cu 17% care aleg un împrumut personal, sugerează o tendinţă a respondenţilor de a se baza pe credit sau, cu alte cuvinte, de a trăi peste posibilităţile lor. La urma urmei, 16% dintre respondenţi au declarat că nu le rămân niciodată bani la sfârşitul lunii, această cifră crescând la 20% în cazul femeilor. Pentru mulţi tineri români, a avea bani până la sfârşitul lunii este o provocare serioasă.
Acţiunile (12%), criptomonedele (11%) şi fondurile de investiţii (10%) se numără printre cele mai populare trei produse financiare utilizate, precum şi printre cele mai dorite active în rândul respondenţilor (17%, 11% şi respectiv 17%).
Pensia suplimentară/asigurarea de pensie se numără printre cele mai dorite produse financiare, cu 14%, însă doar 7% investesc în prezent în astfel de produse în timp ce 79% au declarat că nu le utilizează şi nu doresc să le utilizeze.
Părinţii (45%) şi căutările pe internet (42%) sunt principalele surse de informare privind gestionarea banilor pentru tinerii români, iar unul din cinci respondenţi urmăreşte cel puţin un influencer financiar.
Conform raportului GfK, cele mai importante aspiraţii financiare ale tinerilor români sunt: posibilitatea de a se întreţine pe ei şi familia lor, de a nu-şi face griji pentru plata facturilor şi de a
avea propria locuinţă, iar 81% din respondenţi consideră că aspiraţiile lor sunt realizabile.
De asemenea, 61% dintre tinerii români au fost forţaţi să amâne o decizie importantă în viaţă din motive financiare, iar această cifră creşte la 71% dintre femei.
Majoritatea tinerilor (61%) locuiesc cu soţul/soţia sau cu copiii, în timp ce o treime (32%) locuiesc cu părinţii sau cu alte rude. Doar 13% locuiesc cu chirie.
Tinerii români sunt mult mai preocupaţi de sustenabilitate decât colegii lor din regiune. Sustenabilitatea este o prioritate ridicată pentru 42% dintre românii din Generaţia Z/Millennials, comparativ cu doar 21% dintre tinerii polonezi şi 19% dintre tinerii cehi, deşi această cifră scade uşor în funcţie de vârstă şi venituri. Alţi 53% au declarat că sustenabilitatea nu este o prioritate, dar fac şi ei ce pot în acest sens.
Young Money Matters este primul sondaj de acest tip, despre tineri şi banii lor, derulat simultan în România, Cehia şi Polonia, cele mai mari trei pieţe în care operează Cook Communications. Sondajul a fost realizat de firma GfK, pentru Cook Communications.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 585 / 18239 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...