
Studiu EY: Mobilitatea angajaților devine critică pentru soluționarea deficitului de talente sub presiunea reducerii costurilor
06 Mai 2025
BizLawyer• 48% dintre angajatorii de la nivel global au dificultăți în recrutare, iar 74% se confruntă cu întârzieri în ocuparea pozițiilor de top management • Probabilitatea de a obține o creștere a veniturilor de 10% este de două ori mai mare pentru organizațiile cu programe avansate de mobilitate a forței de muncă • Creștere de aproape 60% a ratei de adoptare a inteligenței artificiale generative (GenAI) de către specialiștii în mobilitate, 35% utilizând-o zilnic
![]() |
Presiunile asupra costurilor și incertitudinea de pe piața muncii fac din mobilitatea angajaților o prioritate esențială, în condițiile în care companiile din întreaga lume o utilizează ca instrument strategic pentru a soluționa deficitul de talente, potrivit studiului EY 2025 Mobility Reimagined.
Cercetarea are la bază opiniile a 1.074 de profesioniști în domeniul mobilității din 22 de țări, evidențiind diferențe semnificative în modul în care organizațiile de top abordează deficitul de talente și implementarea GenAI, comparativ cu cele care întâmpină dificultăți.
Cererea de forță de muncă înalt calificată la nivel global a ajuns la un nivel record
Pe fondul creșterii accelerate a cererii de personal bine calificat la nivel global, 48% dintre angajatori spun că întâmpină dificultăți în identificarea resurselor necesare pentru a răspunde nevoilor lor operaționale, iar 74% au declarat că ocuparea posturilor de conducere poate dura mai mult de un an.
Cercetarea are la bază opiniile a 1.074 de profesioniști în domeniul mobilității din 22 de țări, evidențiind diferențe semnificative în modul în care organizațiile de top abordează deficitul de talente și implementarea GenAI, comparativ cu cele care întâmpină dificultăți.
Cererea de forță de muncă înalt calificată la nivel global a ajuns la un nivel record
Pe fondul creșterii accelerate a cererii de personal bine calificat la nivel global, 48% dintre angajatori spun că întâmpină dificultăți în identificarea resurselor necesare pentru a răspunde nevoilor lor operaționale, iar 74% au declarat că ocuparea posturilor de conducere poate dura mai mult de un an.
Studiul evidențiază rolul central al mobilității în stimularea creșterii organizaționale și în îmbunătățirea capacității de atragere și retenție a talentelor. Un procent remarcabil de 85% dintre respondenți consideră că mobilitatea globală a angajaților poate avea efecte transformatoare, iar aproape jumătate (48%) au declarat că astfel de experiențe cresc probabilitatea ca talentele să rămână în cadrul companiei. În plus, companiile ale căror programe de mobilitate sunt armonizate cu obiectivele generale și de resurse umane au de peste două ori mai multe șanse să înregistreze o creștere a veniturilor de 10%.
Claudia Sofianu, Partener, EY Romania People Advisory Services Leader: „Mobilitatea angajaților a fost din nou evidențiată ca o prioritate strategică pentru companiile din întreaga lume. În trecut, aceasta adresa mai ales lipsa de expertiză, în special pentru rolurile de conducere. Astăzi, însă, accentul s-a mutat pe identificarea resurselor necesare pentru business, în contextul unei nevoi fără precedent de forță de muncă înalt calificată.
În condițiile în care organizațiile se confruntă cu o piață a muncii extrem de competitivă, rotirea eficientă a angajaților între roluri și locații este esențială. Această evoluție subliniază importanța planificării strategice a forței de muncă și promovarea unei culturi organizaționale care susține mobilitatea, permițând astfel companiilor să atragă și să rețină angajații cei mai valoroși”.
Funcțiunea de mobilitate sub presiunea de a face mai mult cu resurse mai puține
Studiul EY a constatat că 96% dintre specialiștii în mobilitate și-au exprimat dorința de a reduce costurile. Sistemele de mobilitate mai avansate sunt mai pregătite să monitorizeze performanța (68%), impactul pe venituri (63%), ratele de promovare după misiunile de detașare (59%) și viteza de ocupare a posturilor vacante (53%).
Concentrându-se pe de două ori mai multe măsuri de reducere a costurilor comparativ cu omologii lor din alte funcțiuni, funcțiunea de mobilitate evoluată a atins un număr dublu de procese complet automatizate și externalizate. Această abordare strategică evidențiază o atenție sporită acordată eficientizării și maximizării valorii într-un mediu economic tot mai dificil.
Pregătiri pentru soluții GenAI în mobilitatea muncii
Ediția 2025 a studiului EY Mobility Reimagined Survey a evidențiat un grad mai mare de pregătire pentru adoptarea GenAI, 70% dintre respondenți fiind de părere că aceasta va avea un impact pozitiv asupra rolului lor, influențând flexibilitatea muncii, productivitatea angajaților și managementul riscurilor.
Proporția respondenților care utilizează în mod curent GenAI a crescut accentuat, la 35% de la de la 22% anul trecut. În condițiile în care GenAI preia o parte din îndatoririle zilnice, precum elaborarea documentelor uzuale sau extragerea de date de la multiple alte funcțiuni și redactarea analizelor aferente, specialiștii în mobilitatea forței de muncă pot oferi apoi recomandări de o calitate superioară către departamentul de resurse umane și către conducerea executivă.
Corina Mîndoiu, Partener, People Advisory Services, EY România: „În contextul creșterii presiunilor asupra costurilor și a unei cereri fără precedent pentru competențe specifice, echipele de mobilitate globală trebuie să devină un partener strategic pentru organizații. În aceste vremuri încărcate de incertitudine, funcțiunea de mobilitate globală joacă un rol esențial în remodelarea strategiilor de mobilitate a angajațiilor pentru a aborda eficient penuria de talente, nevoile de business și tendințele disruptive. Programele de mobilitate deplin dezvoltate pot avea un impact semnificativ asupra veniturilor companiilor și pot promova o cultură care atrage talentele potrivite în peisajul actual".
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 138 / 19143 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...