
Analiză Clean Recycle: Marile orașe din România investesc, în total, peste 30 mil. EUR în infrastructura de colectare a deșeurilor
23 Mai 2025
BizLawyer· Brașov, Iași și Cluj-Napoca sunt în topul orașelor cu cele mai mari investiții în infrastructura de colectare separată a deșeurilor, potrivit datelor publice analizate de specialiștii Clean Recycle. · Unele dintre investiții au fost începute în 2023, altele vor fi implementate până în 2026, iar majoritatea finanțărilor provin prin PNRR. · În noiembrie 2024, Ministerul Mediului a derulat un program național de instalare a peste 2.000 de eco-insule digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor în 50 de localități ale țării. Printre acestea se numără Alba Iulia, Bacău, Suceava, Deva și Predeal.* Proiectul, finanțat prin PNRR, are o valoare totală de peste 260 milioane euro.
Marile orașe din România investesc, în total, peste 30 milioane EUR în insule smart de colectare separată a deșeurilor. Brașov, Iași și Cluj-Napoca sunt în topul orașelor cu cele mai mari investiții în infrastructura de colectare separată a deșeurilor, potrivit datelor publice analizate de specialiștii Clean Recycle.
Unele dintre investiții au fost începute în 2023, altele vor fi implementate până în 2026, iar majoritatea finanțărilor provin prin PNRR.
În vârful clasamentului este Brașov, cu o valoare totală de aproximativ 10 milioane EUR. Municipiul Brașov a demarat un proiect pentru achiziția a 275 de insule ecologice digitalizate.
Primăria Municipiului Iași a încheiat contracte de finanțare pentru 327 de insule ecologice digitalizate, dintre care 302 supraterane și 25 subterane. Valoarea totală a investiției ajunge la aproximativ 8 milioane EUR.
Și Cluj-Napoca se transformă într-un oraș mai verde, cu 350 de insule de colectare separată a deșeurilor, digitalizate. Investiția se ridică la aproape 6,5 milioane EUR, contribuind astfel la eficientizarea colectării selective și la adoptarea unor soluții smart pentru un mediu urban sustenabil.
Un alt oraș care pune accent pe dezvoltarea infrastructurii colectării deșeurilor este Timișoara. Primăria a achiziționat 100 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare totală de aproximativ 1 milion EUR.
Și la Constanța voi fi amplasate 275 de eco-insule noi în oraș, care se adaugă celor 14 insule ecologice deja instalate în 2023. Iar în Oradea au fost montate 275 de insule ecologice digitalizate.
Primăria municipiului Galați a semnat un nou contract de finanțare prin PNRR pentru înființarea a 61 de insule ecologice digitalizate cu o investiție de aproximativ 1 milion EUR. Acestea se adaugă celor 275 deja finanțate, cu aproximativ 4 milioane EUR. În total, sunt în derulare proiecte pentru 336 de puncte moderne de colectare a deșeurilor ce vizează acoperirea tuturor zonelor orașului, se mai arată în analiza Clean Recycle.
Din martie, Sighișoara implementează un proiect-pilot de eco-insule digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor, finanțat cu fonduri europene nerambursabile prin PNRR cu o valoare de aproximativ 500.000 EUR.
„Este important să contribuim activ la transformarea orașelor din România în comunități mai curate, mai inteligente și mai sustenabile. Proiectele care sunt implementate la Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov sau Iași
demonstrează angajamentul autorităților locale față de gestionarea modernă a deșeurilor. Ca OIREP, ne reafirmăm rolul de partener strategic în tranziția către o economie circulară, susținând extinderea infrastructurii de colectare selectivă și digitalizarea acestui sector esențial pentru viitorul nostru comun”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.
De altfel, încă din noiembrie anul trecut, Ministerul Mediului a derulat un program național de instalare a peste 2.000 de eco-insule digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor în 50 de localități ale țării. Printre acestea se numără Alba Iulia, Bacău, Suceava, Deva și Predeal.* Proiectul, finanțat prin PNRR, are o valoare totală de peste 260 milioane euro, mai arată analiza Clean Recycle.
În primele 4 luni din an, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 35 de mii de tone de deșeuri de ambalaje, pentru cei peste 900 de clienți din portofoliu.
Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători de pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării și valorificării ambalajelor și deșeurilor din ambalaje puse pe piață de producători și importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 900 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială, farmaceutice ș.a.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 412 / 19550 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...