ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Schimburile comerciale România-Germania au consemnat o creştere moderată în 2024 (AHK România)

17 Februarie 2025   |   Agerpres

Creşterea volumului schimburilor comerciale comparativ cu anul 2023 este de 0,9%.

 
 
Schimburile comerciale România-Germania au înregistrat o creştere moderată anul trecut, la 42,1 miliarde de euro, România menţinându-se pe locul 17 între partenerii comerciali ai Germaniei, potrivit unui comunicat al Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germane (AHK România).

Creşterea volumului schimburilor comerciale comparativ cu anul 2023 este de 0,9%. Importurile din România s-au ridicat la 19,8 miliarde euro (+1,4%), iar exporturile Germaniei către România au atins 22,4 miliarde euro (+0,6), a anunţat AHK România, pe baza datelor preluate de la Biroul Federal de Statistică al Germaniei, Destatis.

"Comerţul dintre Germania şi România se menţine şi în 2024 la un nivel ridicat. În ciuda provocărilor economice globale, România a reuşit să îşi afirme poziţia printre cei mai importanţi 20 de parteneri comerciali ai Germaniei, ceea ce subliniază importanţa relaţiilor economice bilaterale. Totuşi, în comparaţie cu anul precedent creşterea a fost moderată, fapt care se explică prin actuala situaţie economică dificilă din Germania şi din Uniunea Europeană. Impulsuri de creştere solidă pot fi încă generate, dacă ne concentrăm pe creşterea competitivităţii. Pentru aceasta este nevoie de costuri mai mici la energie, de reducerea procedurilor birocratice pentru companii, de un mediu mai bun pentru inovaţii, care implică şi dezvoltarea competenţelor corespunzătoare şi intensificarea pieţei unice europene, respectiv reducerea barierelor existente", a explicat Sebastian Metz, directorul general al AHK România, citat în comunicat.


Pentru o creştere a competitivităţii în România, acesta consideră necesară creşterea cheltuielilor pentru educaţie şi cercetare cel puţin la nivelul mediei europene. Sebastian Metz a menţionat că Europa trebuie să se concentreze în continuare să încheie cât mai repede acorduri comerciale internaţionale cu alte regiuni ale lumii, pentru a echilibra potenţiala deteriorare a relaţiilor cu partenerii tradiţionali. "Diversificarea parteneriatelor comerciale este o strategie importantă pentru a reduce dependenţele şi implicit riscurile. Guvernul României poate depune eforturi în acest sens şi la nivel european", a adăugat Metz.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane. Înfiinţată în 2002, AHK numără peste 670 de firme-membre şi oferă companiilor o platformă importantă pentru networking, schimb de informaţii şi experienţe. Prin serviciile pe care le oferă şi prin evenimentele pe care le organizează, AHK România susţine activ companiile germane la intrarea lor pe piaţa românească şi este totodată partener al firmelor româneşti interesate de piaţa germană. De la 1 ianuarie 2020, în cadrul AHK România funcţionează şi Centrul de competenţă pentru Republica Moldova.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 45 / 18546
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Meet the Professionals | De vorbă cu Olguța Bendeac, Head of Legal - Decathlon Romania, avocat antrenat în proiecte transfrontaliere ce i-au permis să lucreze într-un context internațional, cu diverse jurisdicții și culturi juridice: ”Principiile fundamentale care mă ghidează atât în viața profesională, cât și în cea personală, sunt integritatea și etica profesională. Acord o importanță deosebită corectitudinii și justiției, și consider că fiecare acțiune trebuie să fie guvernată de aceste valori fundamentale”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers de ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Gabriela Cacerea, Partener NNDKP și unul dintre coordonatorii practicii de M&A: ”Cuvântul cheie pentru a descrie piața fuziunilor și achizițiilor din 2024 în România este ‘reziliență’. Sperăm să își mențină traiectoria moderat ascendentă, în 2025, dar începutul de an nu pare să aducă o certitudine din această perspectivă; suntem în prezența unor circumstanțe de potențială încetinire în următoarele luni”
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...