România partener în proiectul-pilot pentru implementarea eWallet-ului European
07 Iunie 2023
AgerpresPortofelul european eWallet va putea fi operaţional doar la momentul înregistrării datelor de identificare (PID) furnizate de o entitate publică în cadrul unei scheme de notificare a identităţii notificate Comisiei Europene.
România, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, a semnat acordul de asociere la European Wallet Consortium (EWC - Home - EUDI Wallet Consortium), unul dintre cele mai mari consorţii desemnate de Comisia Europeană să înceapă pilotarea proiectului european dedicat identităţii digitale europene (EUDI), sub forma unei aplicaţii mobile de tip portofel digital - eWalett.
"Proiectul de testare pe scară (Large Scale Pilot - LSP EWC) reuneşte 15 administraţii publice şi peste 40 de entităţi private din 18 state membre şi va testa trei cazuri de utilizare: stocarea şi afişarea credenţialelor de călătorie; organizarea şi structurarea portofelelor digitale; organizarea plăţilor prin intermediul portofelului. În acest Consorţiu, rolul ADR este de a furniza identităţi electronice pentru testare (Personal Identifcation Data - PID provider), similar entităţilor publice din statele membre, având în vedere că derulează soluţii cu un grad de maturitate în creştere, precum platforma de plăţi online Ghişeul.ro şi aplicaţia mobilă pentru crearea şi gestionarea indentităţii digitale a cetăţenilor români, ROeID", se arată într-un comunicat al ADR transmis spre publicare.
"Proiectul de testare pe scară (Large Scale Pilot - LSP EWC) reuneşte 15 administraţii publice şi peste 40 de entităţi private din 18 state membre şi va testa trei cazuri de utilizare: stocarea şi afişarea credenţialelor de călătorie; organizarea şi structurarea portofelelor digitale; organizarea plăţilor prin intermediul portofelului. În acest Consorţiu, rolul ADR este de a furniza identităţi electronice pentru testare (Personal Identifcation Data - PID provider), similar entităţilor publice din statele membre, având în vedere că derulează soluţii cu un grad de maturitate în creştere, precum platforma de plăţi online Ghişeul.ro şi aplicaţia mobilă pentru crearea şi gestionarea indentităţii digitale a cetăţenilor români, ROeID", se arată într-un comunicat al ADR transmis spre publicare.
Portofelul european eWallet va putea fi operaţional doar la momentul înregistrării datelor de identificare (PID) furnizate de o entitate publică în cadrul unei scheme de notificare a identităţii notificate Comisiei Europene. El va revoluţiona modul în care cetăţenii şi întreprinderile vor interacţiona digital atunci când accesează servicii publice şi private din Europa, va permite cetăţenilor să controleze datele personale care sunt stocate în portofel şi va fi echipat cu mecanisme pentru a limita partajarea datelor, precizează sursa citată.
La 3 iunie 2021, Comisia Europeană a propus un Regulament privind o identitate digitală de încredere şi sigură pentru toţi europenii (eIDAS2), solicitând totodată statelor membre să elaboreze un set de instrumente care să abordeze aspectele tehnice ale viitorului sistem. Prima versiune a setului de instrumente pentru portofel EUDI a fost publicată la 10 februarie 2023 - ARF v1, iar în urma unei licitaţii la nivel european au fost stabilite 4 consorţii pentru demararea de proiecte-pilot pe scară largă. Rezultatele acestora vor contribui la dezvoltarea continuă a specificaţiilor tehnice pentru prototipul open-source al portofelului EUDI.
Tehnologiile de identitate digitală şi portofel au numeroase beneficii atât pentru persoane fizice, cât şi pentru companii, iar UE este ferm angajată în aceste progrese, investind aproape 50 de milioane de euro în proiecte-pilot la scară largă (Large Scale Pilots - LSP) şi sprijinindu-le cu reglementări şi politici de mobilizare a datelor.
Cele patru proiecte-pilot pan-europene lansate pentru pilotarea şi îmbunătăţirea specificaţiilor tehnice ale portofelului identităţii digitale europene (EUDI) printr-o investiţie a Comisiei Europene de 46 de milioane de euro, bani proveniţi din Programul Europa Digitală, sunt POTENŢIAL - (Proiecte-pilot pentru Consorţiul european pentru portofelul de identitate digital), EWC - (Consorţiul EU Digital Identity Wallet), NOBID - (Nordic-Baltic eID Wallet Consortium), DC4EU - (Consorţiul Digital Credentials for Europe).
Testarea pe scară largă a EUDI se va face în jurul unei game variate de cazuri de utilizare, care acoperă atât servicii publice, cât şi private, cu interacţiuni naţionale şi transfrontaliere.
Scenariile de zi cu zi includ: identificarea în cadrul serviciilor publice şi private - online şi offline; prezentarea în format digital a permisului de conducere; autorizarea diverselor plăţi; semnarea electronică a documentelor.
"Proiectele-pilot la scară largă în care investeşte acum Comisia Europeană vor ajuta statele membre să se pregătească pentru intrarea în vigoare a Regulamentului european privind identitatea digitală, e-IDAS 2, aflat în prezent în negociere. Pentru a contribui la atingerea ţintei Programului de politică al Deceniului digital pentru ca toţi cei care locuiesc în UE să aibă acces la un ID electronic sigur şi uşor de utilizat până în 2030, statele membre vor oferi fiecărui cetăţean al UE acces gratuit la un portofel EUDI. Cetăţenii vor avea întotdeauna controlul deplin asupra datelor pe care le distribuie, iar utilizarea portofelului va fi complet voluntară", se mai arată în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 4457 / 18393 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...