
Reuters | Riscul de recesiune globală a crescut din cauza undelor de șoc provocate de tarifele americane
28 Aprilie 2025
AgerpresÎn urmă cu doar trei luni, același grup de economiștii care acoperă aproape 50 de economii estimau că economia mondială va înregistra un ritm puternic de creștere.
Există un risc ridicat ca economia mondială să intre în recesiune în acest an, potrivit majorității economiștilor intervievați de Reuters, care subliniază că tarifele președintelui SUA, Donald Trump, au afectat încrederea mediului de afaceri.
În urmă cu doar trei luni, același grup de economiștii care acoperă aproape 50 de economii estimau că economia mondială va înregistra un ritm puternic de creștere.
Însă încercarea lui Trump de a modifica schimburile comerciale mondiale prin impunerea de tarife la toate importurile în SUA a provocat unde de șoc pe piețele financiare, a afectat încrederea investitorilor în activele americane, inclusiv în dolarul american. Chiar dacă Trump a suspendat, pentru 90 de zile, cele mai mari tarife impuse aproape tuturor partenerilor comerciali, rămâne în vigoare o taxă de 10% la toate importurile în SUA, precum și tarife de 145% în cazul produselor din China, cel mai mare partener comercial al SUA.
În urmă cu doar trei luni, același grup de economiștii care acoperă aproape 50 de economii estimau că economia mondială va înregistra un ritm puternic de creștere.
Însă încercarea lui Trump de a modifica schimburile comerciale mondiale prin impunerea de tarife la toate importurile în SUA a provocat unde de șoc pe piețele financiare, a afectat încrederea investitorilor în activele americane, inclusiv în dolarul american. Chiar dacă Trump a suspendat, pentru 90 de zile, cele mai mari tarife impuse aproape tuturor partenerilor comerciali, rămâne în vigoare o taxă de 10% la toate importurile în SUA, precum și tarife de 145% în cazul produselor din China, cel mai mare partener comercial al SUA.
'Este destul de greu pentru firme să se gândească acum despre cum va fi luna iulie, dacă nu știu care sunt tarifele. Cum ar fi să încerci să îți faci planuri pentru următorul an. Cine știe cum vor arăta lucrurile peste cinci ani', spune James Rossiter, director de analiză la TD Securities.
Confruntate cu incertitudini crescute și tarife mari la bunuri, multe companii cu activități globale fie și-au retras fie și-au revizuit prognozele de venituri.
Demonstrând o unanimitate neobișnuită, nici unul din cei peste 300 de economiști intervievați de Reuters în perioada 1-28 aprilie nu a spus că tarifele ar putea avea un impact pozitiv asupra încrederii în economie. 92% dintre ei au spus că impactul va fi unul negativ și doar 8% au spus că impactul va fi unul neutru, în principal din India și economiile emergente.
Trei sferturi din economiști și-au revizuit estimările privind evoluția economiei mondiale în 2025, până la 2,7%, de la un avans de 3% prognozat în luna ianuarie. Prognozele Fondului Monetar Internațional este ușor mai optimist, mizând pe un avans de 2,8%.
Prognozele privind evoluția economiilor individuale au urmat o tendință similară, fiind revizuite în jos pentru 28 din cele 48 de economii urmărite. Pentru alte 10 economii prognozele sunt neschimbate iar pentru restul de 10, inclusiv Argentina și Spania, estimările au fost îmbunătățite față de precedentul sondaj, în principal grație evoluțiilor interne.
Întrebați care sunt riscurile de recesiune globală în acest an, o majoritate de 60%, 101 din 167 de economiști, au spus că este ridicat sau foarte ridicat. 66 de economiști au spus că riscul este scăzut inclusiv patru care au spus că este foarte scăzut.
'Este un context foarte dificil să fii optimist cu privire la creștere. Chiar dacă tarifele ar fi eliminate astăzi am putea avea foarte multe pagube numai când vine vorba de viziunea SUA ca actor de încredere în acordurile bilaterale și multilaterale variind de la comerț și până la apărarea comună', a spus Timothy Graf, director de strategie pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa la State Street.
De asemenea, progresele făcute de băncile centrale în ultimii ani cu îmblânzirea celei mai grave inflații cu care s-a confruntat lumea în ultimele decenii, grație majorării dobânzilor, sunt așteptate să stagneze din cauza tarifelor, care în opinia majorității economiștilor au caracter inflaționist. 'Eliminarea celui mai important partener comercial al tău va provoca efecte sălbatice, și nu unele grozave, asupra prețurilor precum și tot felul de efecte negative asupra veniturilor reale și, în cele din urmă, asupra cererii', a adăugat Timothy Graf.
O majoritate de peste 65%, adică 19 din 29 de mari bănci centrale intervievate, nu sunt așteptate să își atingă țintele de inflație în acest an, iar numărul ar urma să scadă ușor la 15 în următorul an.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3 / 18969 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...