ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul anual al Departamentului de Stat privind drepturile omului constată deficienţe ale României în multiple domenii

21 Martie 2023   |   Agerpres

Un alt exemplu reţinut în raportul american este condamnarea primarului Cristian Popescu-Piedone la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în cazul eliberării autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

 
 
Departamentul de Stat american a publicat luni raportul anual pentru 2022 privind situaţia drepturilor omului în lume; referitor la România, se constată persistenţa unor probleme legate de corupţie, fraudă, mită sau cenzură, precum şi în alte domenii.
 
Practicile de corupţie au rămas larg răspândite în România, în pofida mai multor urmăriri penale importante. În cursul anului 2022 au existat numeroase rapoarte privind corupţia guvernamentală, uneori cu presupusă impunitate. O hotărâre a Înaltei Curţi cu privire la răspunderea penală a avut ca rezultat reducerea termenului de prescripţie pentru un număr semnificativ de cazuri de corupţie şi de crimă organizată, inclusiv cazuri în care au fost implicaţi foşti miniştri.
 
Corupţia şi utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice au fost larg răspândite, uneori cu implicarea fondurilor europene. Fostul ministru român al turismului Elena Udrea, care a fost extrădată din Bulgaria în România în iunie, a fost condamnată în aprilie la şase ani de închisoare pentru corupţie în aşa-numitul dosar Gala Bute. Udrea, o apropiată a fostului preşedinte Traian Băsescu, a încercat să fugă din România înainte de verdictul aşteptat în cazul său, dar a fost reţinută de poliţia bulgară la graniţă.
 
Un alt exemplu reţinut în raportul american este condamnarea primarului Cristian Popescu-Piedone la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în cazul eliberării autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
 
Ca o recunoaştere a progreselor înregistrate de România în combaterea corupţiei de la aderarea sa la UE în 2007, Comisia Europeană a recomandat, în raportul său din noiembrie privind Mecanismul de cooperare şi verificare, încetarea monitorizării obligatorii a cadrului statului de drept din România, se consemnează în documentul Departamentului de Stat al SUA.
 
Raportul mai reţine că Direcţia Naţională Anticorupţie a lansat mai multe investigaţii privind fraudele în domeniul achiziţiilor publice legate de achiziţionarea de echipamente de protecţie personală şi de ventilatoare în timpul pandemiei de COVID-19. În septembrie 2021, Direcţia Naţională Anticorupţie a lansat, de asemenea, o investigaţie privind posibila utilizare abuzivă a fondurilor publice pentru decizia guvernului de a achiziţiona 120 de milioane de doze de vaccin COVID pentru o populaţie adultă de aproximativ 14 milioane de persoane. La sfârşitul anului 2022, ancheta era în curs de desfăşurare.
 
În capitolul referitor la refuzul unui proces public echitabil, raportul american aminteşte de demiterea judecătorului pro-reformă Cristi Danileţ de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în decembrie 2021, pentru o presupusă "conduită necorespunzătoare pe reţelele de socializare". Societatea civilă şi formatorii de opinie au considerat că Danileţ a fost de fapt înlăturat pentru că a criticat în mod vocal modificările controversate şi favorabile corupţiei aduse legilor justiţiei în timpul guvernării anterioare conduse de Partidul Social Democrat. Pe parcursul anului, CSM l-a exclus pe Danileţ din profesie de încă două ori, în mai şi în iulie. El a făcut apel la toate cele trei decizii la Înalta Curte, dar a rămas în continuare cu interdicţia de a practica avocatura şi nu va primi niciun salariu până la soluţionarea cazurilor împotriva sa. În decembrie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat prima decizie a CSM de excludere a lui Danileţ şi a înlocuit-o cu un avertisment.
 
Potrivit raportului anual al UE privind statul de drept, publicat în iulie, dispoziţiile legale privind sancţiunile disciplinare şi punerea în aplicare a acestora au continuat să ridice îngrijorări cu privire la independenţa sistemului judiciar. Competenţele extinse şi lipsa de responsabilitate a inspectorului judiciar şef au rămas un motiv de îngrijorare, consemnează raportul Departamentului de Stat.
 
În ceea ce priveşte cenzura sau restricţiile de conţinut pentru mijloacele de informare în masă, inclusiv pentru media online, documentul relevă că, potrivit Radio Europa Liberă, în primele şapte luni ale anului, principalele două partide politice aflate la guvernare, Partidul Social Democrat şi Partidul Naţional Liberal, au cheltuit împreună peste 10 milioane de euro (10,7 milioane de dolari) în contracte cu anumite instituţii media care au avut în principal o acoperire proguvernamentală şi au evitat subiecte de interes public care ar fi putut stânjeni guvernul, în majoritatea cazurilor fără se se menţioneze că era vorba de publicitate politică. Presa independentă a raportat că astfel de practici au fost utilizate în cursul anului, precum şi în 2021, şi că guvernul ar fi cheltuit peste 12 milioane de euro (12,84 milioane de dolari) pe cheltuieli media nedeclarate în întregul an 2021. Reporteri independenţi şi ONG-uri de media au susţinut că finanţarea a dus la cenzura şi autocenzura guvernului şi a avut ca efect oprirea criticilor din partea presei, dezinformarea publicului şi afectarea gravă a pieţei media prin concurenţă neloială.
 
Raportul privind drepturile omului, pe care Departamentul de Stat al SUA îl realizează de aproape 50 de ani, cuprinde rapoarte de ţară privind practicile în domeniu, acoperind drepturile individuale, civile, politice şi ale muncitorilor recunoscute la nivel internaţional, aşa cum sunt prevăzute în Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi în alte acorduri internaţionale. Departamentul de Stat al SUA prezintă Congresului rapoarte despre toate ţările care primesc asistenţă şi toate statele membre ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, în conformitate cu Legea privind asistenţa externă din 1961 şi cu Legea comerţului din 1974.
 
Potrivit site-ului Departamentului de Stat, rapoartele individuale din 2022 acoperă 198 de ţări şi teritorii, oferind informaţii exacte şi obiective bazate pe relatări credibile ale evenimentelor care au avut loc pe parcursul anului trecut. Aceste rapoarte sunt întocmite de către angajaţii Departamentului de Stat al SUA din Washington, D.C., şi de la misiunile SUA din întreaga lume.
 
Unele dintre rapoarte evidenţiază încălcări şi abuzuri record prin amploarea şi gravitatea lor. Războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, care a început în februarie 2022, a dus la morţi şi distrugeri masive, fiind raportate cazuri în care membri ai forţelor ruseşti au comis crime de război şi alte atrocităţi, inclusiv execuţii sumare ale civililor şi violenţă bazată pe gen, inclusiv violenţă sexuală împotriva femeilor şi copiilor. În Iran, regimul a răspuns cu brutalitate şi violenţă la protestele paşnice din întreaga ţară în urma morţii tragice a tinerei Mahsa Jina Amini în timp ce se afla în custodia aşa-numitei "poliţii a moralităţii". Raportul de ţară din acest an documentează în detaliu represiunea violentă a regimului iranian şi negarea continuă a drepturilor universale ale omului şi a libertăţilor fundamentale ale poporului iranian, inclusiv a libertăţilor de exprimare şi de religie sau credinţă, evidenţiază secretarul de stat american, Antony Blinken, în prefaţa raportului.
 
Raportul poate fi consultat la adresa de internet https://www.state.gov/reports/2022-country-reports-on-human-rights-practices/. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5067 / 18244
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...