
Piaţa bateriilor pentru stocarea energiei produse de sistemele fotovoltaice, evaluată la 40 mil. € în România (companie)
21 Noiembrie 2023
AGERPRESPentru 2023 se estimează o creştere de 25%.
Piaţa de baterii pentru stocarea energiei produse de sistemele fotovoltaice este evaluată, în România, la 40 de milioane de euro, dar ar putea creşte cu 25% în acest an, se arată într-o analiză realizată de un furnizor de soluţii de energii regenerabile şi instalator de sisteme fotovoltaice autorizat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
Potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la sfârşitul acestei veri, în România erau înregistraţi 91.572 de prosumatori, cu o putere instalată totală de 1.155 MW, iar estimările Ministerului Energiei arată că numărul acestora ar urma să crească până la 350.000, până la finalul acestui deceniu.
Potrivit celor mai recente date publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la sfârşitul acestei veri, în România erau înregistraţi 91.572 de prosumatori, cu o putere instalată totală de 1.155 MW, iar estimările Ministerului Energiei arată că numărul acestora ar urma să crească până la 350.000, până la finalul acestui deceniu.
În plus, un nou capitol al programului REPowerEU propune ca statul român să sprijine prosumatorii să-şi instaleze baterii de 5 kwh pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice. Voucherele, în valoare de 25.000 de lei, ar urma să fie acordate de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), suma totală care va fi alocată în acest scop fiind estimată la 600 de milioane de euro.
"Instalarea de baterii pentru stocarea energiei produse de panourile fotovoltaice este un pas firesc în procesul de dezvoltare a pieţei de energie regenerabilă, iar pentru prosumatori, un pas înainte în drumul către independenţa energetică, pe care au pornit în momentul instalării iniţiale. Sistemul fotovoltaic, în sine, este deja o investiţie excelentă, iar o baterie de stocare îi îmbunătăţeşte şi mai mult eficienţa. Desigur, va mai trece un timp până când aceste soluţii vor fi adoptate masiv în România, dar cu siguranţă direcţia este una singură şi aceasta va fi urmată şi de prosumatorii din ţara noastră", a declarat Dan Tudose, fondatorul E-Acumulatori.ro.
Conform analizei, piaţa de sisteme de stocare a energiei din România era evaluată la aproximativ 40 de milioane de euro, în anul 2022, iar pentru 2023 se estimează o creştere de 25%.
La nivel global, piaţa de baterii pentru stocarea energiei fabricate de panourile fotovoltaice ar urma să înregistreze o creştere anuală agregată de peste 25%, în următorii cinci ani, de la valoarea de 5,4 miliarde de dolari în 2023, la 17,5 miliarde de dolari în 2028, după cum reiese din rapoartele oficiale. În plus, două milioane de noi locuri de muncă se pot crea în Europa şi în SUA prin adoptarea de tehnologii de energie curată în clădirile noi şi modernizate, cea mai mare parte a acestora urmând a proveni din construcţia şi instalarea de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi baterii de stocare a energiei.
"Principalul impediment în utilizarea bateriilor, în acest moment, este reprezentat de costurile investiţiei iniţiale în achiziţia şi instalarea bateriilor de stocare. Tehnologiile de stocare a energiei în baterii, inclusiv în cazul celor litiu-ion, cu flux de vanadiu sau al celor de plumb-acid, necesită investiţii iniţiale, dar, datorită densităţii mari de energie şi performanţelor îmbunătăţite oferite de acestea, sunt foarte utilizate în sistemele fotovoltaice", sunt de părere experţii companiei româneşti.
E-acumulatori.ro este o afacere demarată în anul 2002. În prezent, din portofoliul companiei fac parte peste 30.000 de produse dedicate independenţei energetice, atât pentru consumatori individuali, cât şi pentru cei industriali. Pentru segmentul rezidenţial sau pentru utilizare ocazională, compania livrează sisteme economice de stocare a energiei bazate pe tehnologia clasică, cu plumb.
Preţurile soluţiilor de stocare a energiei sunt cuprinse între 170 şi 350 euro/ kWh, la care se adaugă echipamentele auxiliare de tip invertor/încărcător cu monitorizare permanentă pentru o durată de utilizare prelungită şi optimizări în funcţionare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 3479 / 18936 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...