ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa ambalajelor se redefineşte puternic în 2024 şi pune presiune pe jucătorii din domeniu (analiză)

31 Ianuarie 2024   |   AGERPRES

Într-un context economic uşor impredictibil, piaţa de ambalaje trece printr-un proces de redefinire, în care reinventarea în business şi oferirea de produse de calitate sunt obligatorii, punând presiune pe jucătorii din domeniu.

 
 
Piaţa de ambalaje în 2024 se va caracteriza printr-o creştere uşoară, alimentată în mare măsură de schimbările din comportamentul consumatorilor, orientat spre ambalaje de calitate superioară şi către cele sustenabile, relevă o analiză realizată de o companie de profil.

"Piaţa de ambalaje continuă să fie pe un trend ascendent şi dinamic şi anul acesta, pe fondul interesului ridicat pentru ambalaje rezistente şi pentru produse sustenabile, dar şi în contextul accelerării e-commerce-ului, care impulsionează cererea pentru acest produs. Totodată, piaţa de ambalaje în 2024 este caracterizată şi de trecerea la ambalajul minimalist. Revenirea la elementele de bază implică utilizarea unor ambalaje cu un design simplu, dar eficient, care se concentrează pe funcţionalitate şi nu pe o campanie de branding excesiv", se arată în analiză.


Într-un context economic uşor impredictibil, piaţa de ambalaje trece printr-un proces de redefinire, în care reinventarea în business şi oferirea de produse de calitate sunt obligatorii, punând presiune pe jucătorii din domeniu. Astfel, piaţa de ambalaje din România va deveni un reper în regiune, arată previziunile Inatech Packaging, una dintre cele mai mari companii de ambalaje de protecţie din ţară.

"Piaţa de ambalaje îşi păstrează un trend ascendent şi dinamic, motiv pentru care este nevoie să ne reinventam constant. Vedem în 2024 un an destul de bun pentru piaţa ambalajelor, însă nu în aceleaşi condiţii ca până acum. În mod clar, piaţa îşi reconfigurează traseul, iar direcţia este către un nou nivel de excelenţă şi de inovare. Sustenabilitatea are un ecou puternic în 2024, business-urile din România fiind orientate spre a integra tot mai mult produse prietenoase cu mediul în activitatea lor, dar vizează şi reducerea costurilor în ansamblu. De aceea, vor fi câştigători jucătorii din piaţă care se adaptează şi se reinventează şi care oferă soluţii complete de packaging, care să acopere nevoile variate ale companiilor", susţine Cristian Bădescu, directorul general al Inatech Packaging.

Începutul lui 2024 arată un an cu un nivel mai ridicat de incertitudine, ceea ce pune presiune pe optimizarea costurilor în companiile client. Astfel, una dintre principalele tendinţe în acest an este creşterea interesului pentru ambalaje de calitate, rezistente într-un proces mai lung de manipulare şi transportare, la un cost optim, care să îndeplinească nevoile firmelor şi să le ajute să reducă risipa şi costurile.

Astfel, Inatech Packaging, care oferă soluţii complete de ambalare de peste 5.000 de produse unice, se aşteaptă la o cerere în creştere per total cu 10%, cu precădere pentru ambalaje din carton, hârtie, folie cu bule de aer, dar şi pentru zona de automatizare - echipamente pentru optimizarea procesului de ambalare (maşini şi sisteme de ambalare).

Cererea principală de ambalaje va fi generată de industriile e-commerce, farma (ambalaje cu temperatură controlată), componente electronice şi logistică, însă piaţa de ecommerce, prin apariţia a tot mai multe magazine online şi a creşterii numărului de comenzi online, va aduce creşteri semnificative în piaţa de ambalaje, urmând trendul de anul trecut când a generat o creştere a cererii de 24% pentru grupul Inatech. În acest sens, ecommerce-ul românesc va contribui inclusiv la dezvoltarea pieţei de ambalaje din România în regiune.

Cu o presiune pe reducerea impactului asupra mediului şi implementării de soluţii ESG, companiile se vor orienta tot mai mult spre achiziţia de ambalaje sustenabile, realizate din materiale reciclate, dar şi către ambalaje ecologice, realizate din hârtie şi carton.

"Cu siguranţă, în 2024, cuvântul 'sustenabilitate' va avea un ecou puternic în mediul de business în general - multe companii adoptând soluţii favorabile mediului înconjurător. Există o dorinţă tot mai mare în rândul clienţilor de a reduce utilizarea ambalajelor din plastic. Ambalajele sustenabile vor deveni nu doar o tendinţă, ci o necesitate imperativă. Acest trend reprezintă nu doar o evoluţie a preferinţelor consumatorilor, ci şi o direcţie strategică esenţială pentru industria ambalajelor, cu implicaţii pozitive asupra mediului şi a relaţiilor cu clienţii. Am pregătit şi am dezvoltat din timp, constant, acest segment pentru a oferi tipurile de ambalaje sustenabile dorite de companii, dar şi de consumatorii persoane fizice şi vedem în acest segment un pilon de bază pentru businessul Inatech", a adăugat Cristian Bădescu.

De asemenea, noi tendinţe se vor remarca pe piaţă, printre care cererea şi mai mare pentru ambalaje pe segmentul B2C, crescând interesul pentru ambalaje de calitate dintr-o gamă completă, de peste 5.000 de produse unice. Pe acest segment, cele mai multe comenzi vin din magazinul online Inatech-shop.ro, unde cele mai căutate produse sunt ambalajele pentru e-commerce (cutii returnabile cu autoformare şi autosigilare), ambalajele pentru protecţie eco-friendly, ambalajele cu temperatură controlată şi sistemele profesionale pentru ambalare.

Fondat în 2010, grupul Inatech, din care fac parte Inatech Packaging (divizia de ambalaje), Isoteckline (divizia de izolaţii pentru construcţii) şi iFOAM AG (divizia de ambalaje customizate), este una dintre cele mai mari companii de ambalaje de protecţie din România şi Europa de Est, cu o gamă completă de ambalaje şi constant diversificată cu noi tipuri de ambalaje, numărând în prezent peste 5.000 de coduri unice în portofoliul de produse.

Compania are atât divizie de ambalaje de protecţie, cât şi de materiale izolatoare şi o linie de producţie de ambalaje customizate, prin care deserveşte numeroase industrii printre care automotive, e-commerce, logistică ,farmaceutică, electronică, aeronautică, construcţii, producţia de mobilă şi altele. Cu un depozit în Domneşti-Ilfov şi Oradea-CTP Cargo Terminal, Inatech Packaging deserveşte pieţele din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania şi Austria, segmentul de export reprezentând 10% din business.

În 2023, Inatech a intrat pe segmentul de reciclare şi prelucrare a deşeurilor din plastic pentru producerea de materie primă de tip granulă reciclată, necesară pentru protecţia produselor, ca parte din strategia de sustenabilitate a întregului grup.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2099 / 18243
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Țuca Zbârcea & Asociații a oferit asistență juridică în legătură cu obținerea unei facilități de credit în valoare de 29,5 mil. € de către o societate parte a Weerts Group
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...