
Piaţa ambalajelor se redefineşte puternic în 2024 şi pune presiune pe jucătorii din domeniu (analiză)
31 Ianuarie 2024
AGERPRESÎntr-un context economic uşor impredictibil, piaţa de ambalaje trece printr-un proces de redefinire, în care reinventarea în business şi oferirea de produse de calitate sunt obligatorii, punând presiune pe jucătorii din domeniu.
Piaţa de ambalaje în 2024 se va caracteriza printr-o creştere uşoară, alimentată în mare măsură de schimbările din comportamentul consumatorilor, orientat spre ambalaje de calitate superioară şi către cele sustenabile, relevă o analiză realizată de o companie de profil.
"Piaţa de ambalaje continuă să fie pe un trend ascendent şi dinamic şi anul acesta, pe fondul interesului ridicat pentru ambalaje rezistente şi pentru produse sustenabile, dar şi în contextul accelerării e-commerce-ului, care impulsionează cererea pentru acest produs. Totodată, piaţa de ambalaje în 2024 este caracterizată şi de trecerea la ambalajul minimalist. Revenirea la elementele de bază implică utilizarea unor ambalaje cu un design simplu, dar eficient, care se concentrează pe funcţionalitate şi nu pe o campanie de branding excesiv", se arată în analiză.
"Piaţa de ambalaje continuă să fie pe un trend ascendent şi dinamic şi anul acesta, pe fondul interesului ridicat pentru ambalaje rezistente şi pentru produse sustenabile, dar şi în contextul accelerării e-commerce-ului, care impulsionează cererea pentru acest produs. Totodată, piaţa de ambalaje în 2024 este caracterizată şi de trecerea la ambalajul minimalist. Revenirea la elementele de bază implică utilizarea unor ambalaje cu un design simplu, dar eficient, care se concentrează pe funcţionalitate şi nu pe o campanie de branding excesiv", se arată în analiză.
Într-un context economic uşor impredictibil, piaţa de ambalaje trece printr-un proces de redefinire, în care reinventarea în business şi oferirea de produse de calitate sunt obligatorii, punând presiune pe jucătorii din domeniu. Astfel, piaţa de ambalaje din România va deveni un reper în regiune, arată previziunile Inatech Packaging, una dintre cele mai mari companii de ambalaje de protecţie din ţară.
"Piaţa de ambalaje îşi păstrează un trend ascendent şi dinamic, motiv pentru care este nevoie să ne reinventam constant. Vedem în 2024 un an destul de bun pentru piaţa ambalajelor, însă nu în aceleaşi condiţii ca până acum. În mod clar, piaţa îşi reconfigurează traseul, iar direcţia este către un nou nivel de excelenţă şi de inovare. Sustenabilitatea are un ecou puternic în 2024, business-urile din România fiind orientate spre a integra tot mai mult produse prietenoase cu mediul în activitatea lor, dar vizează şi reducerea costurilor în ansamblu. De aceea, vor fi câştigători jucătorii din piaţă care se adaptează şi se reinventează şi care oferă soluţii complete de packaging, care să acopere nevoile variate ale companiilor", susţine Cristian Bădescu, directorul general al Inatech Packaging.
Începutul lui 2024 arată un an cu un nivel mai ridicat de incertitudine, ceea ce pune presiune pe optimizarea costurilor în companiile client. Astfel, una dintre principalele tendinţe în acest an este creşterea interesului pentru ambalaje de calitate, rezistente într-un proces mai lung de manipulare şi transportare, la un cost optim, care să îndeplinească nevoile firmelor şi să le ajute să reducă risipa şi costurile.
Astfel, Inatech Packaging, care oferă soluţii complete de ambalare de peste 5.000 de produse unice, se aşteaptă la o cerere în creştere per total cu 10%, cu precădere pentru ambalaje din carton, hârtie, folie cu bule de aer, dar şi pentru zona de automatizare - echipamente pentru optimizarea procesului de ambalare (maşini şi sisteme de ambalare).
Cererea principală de ambalaje va fi generată de industriile e-commerce, farma (ambalaje cu temperatură controlată), componente electronice şi logistică, însă piaţa de ecommerce, prin apariţia a tot mai multe magazine online şi a creşterii numărului de comenzi online, va aduce creşteri semnificative în piaţa de ambalaje, urmând trendul de anul trecut când a generat o creştere a cererii de 24% pentru grupul Inatech. În acest sens, ecommerce-ul românesc va contribui inclusiv la dezvoltarea pieţei de ambalaje din România în regiune.
Cu o presiune pe reducerea impactului asupra mediului şi implementării de soluţii ESG, companiile se vor orienta tot mai mult spre achiziţia de ambalaje sustenabile, realizate din materiale reciclate, dar şi către ambalaje ecologice, realizate din hârtie şi carton.
"Cu siguranţă, în 2024, cuvântul 'sustenabilitate' va avea un ecou puternic în mediul de business în general - multe companii adoptând soluţii favorabile mediului înconjurător. Există o dorinţă tot mai mare în rândul clienţilor de a reduce utilizarea ambalajelor din plastic. Ambalajele sustenabile vor deveni nu doar o tendinţă, ci o necesitate imperativă. Acest trend reprezintă nu doar o evoluţie a preferinţelor consumatorilor, ci şi o direcţie strategică esenţială pentru industria ambalajelor, cu implicaţii pozitive asupra mediului şi a relaţiilor cu clienţii. Am pregătit şi am dezvoltat din timp, constant, acest segment pentru a oferi tipurile de ambalaje sustenabile dorite de companii, dar şi de consumatorii persoane fizice şi vedem în acest segment un pilon de bază pentru businessul Inatech", a adăugat Cristian Bădescu.
De asemenea, noi tendinţe se vor remarca pe piaţă, printre care cererea şi mai mare pentru ambalaje pe segmentul B2C, crescând interesul pentru ambalaje de calitate dintr-o gamă completă, de peste 5.000 de produse unice. Pe acest segment, cele mai multe comenzi vin din magazinul online Inatech-shop.ro, unde cele mai căutate produse sunt ambalajele pentru e-commerce (cutii returnabile cu autoformare şi autosigilare), ambalajele pentru protecţie eco-friendly, ambalajele cu temperatură controlată şi sistemele profesionale pentru ambalare.
Fondat în 2010, grupul Inatech, din care fac parte Inatech Packaging (divizia de ambalaje), Isoteckline (divizia de izolaţii pentru construcţii) şi iFOAM AG (divizia de ambalaje customizate), este una dintre cele mai mari companii de ambalaje de protecţie din România şi Europa de Est, cu o gamă completă de ambalaje şi constant diversificată cu noi tipuri de ambalaje, numărând în prezent peste 5.000 de coduri unice în portofoliul de produse.
Compania are atât divizie de ambalaje de protecţie, cât şi de materiale izolatoare şi o linie de producţie de ambalaje customizate, prin care deserveşte numeroase industrii printre care automotive, e-commerce, logistică ,farmaceutică, electronică, aeronautică, construcţii, producţia de mobilă şi altele. Cu un depozit în Domneşti-Ilfov şi Oradea-CTP Cargo Terminal, Inatech Packaging deserveşte pieţele din Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania şi Austria, segmentul de export reprezentând 10% din business.
În 2023, Inatech a intrat pe segmentul de reciclare şi prelucrare a deşeurilor din plastic pentru producerea de materie primă de tip granulă reciclată, necesară pentru protecţia produselor, ca parte din strategia de sustenabilitate a întregului grup.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2792 / 18936 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...