Peste trei sferturi dintre liderii companiilor europene de servicii financiare majorează bugetele de investiţii în GenAI
10 Decembrie 2024
BizLawyerPotrivit sursei citate, cu toate că liderii au aspiraţii ambiţioase pentru o mai mare integrare a IA în activităţile comerciale, iar 28% dintre aceştia afirmă că au accelerat per total adoptarea IA în ultimul an, majoritatea firmelor se menţin în stadii incipiente, experimentale, în special ceea ce priveşte GenAI.
Nouă din zece companii europene care oferă servicii financiare (90%) au adoptat Inteligenţa Artificială (IA) în operaţiuni într-o anumită măsură, iar aproape trei sferturi (72%) dintre lideri plănuiesc să majoreze investiţiile anuale în GenAI, reiese dintr-un studiu publicat marţi.
Conform cercetării "EY European Financial Services AI Survey", ajunsă la cea de-a doua ediţie, numai 11% dintre cei care conduc astfel de organizaţii au declarat că firma lor este pregătită pentru viitoarele reglementări, inclusiv Regulamentul UE privind IA, în timp ce 15% susţin că nu au implementat un cadru privind riscul de reglementare în acest domeniu.
Totodată, 25% dintre companiile incluse în studiu au menţionat că dispun de programe de instruire în domeniul GenAI, deşi 78% dintre lideri consideră că angajaţii nu deţin abilităţi solide pentru noua tehnologie.
Conform cercetării "EY European Financial Services AI Survey", ajunsă la cea de-a doua ediţie, numai 11% dintre cei care conduc astfel de organizaţii au declarat că firma lor este pregătită pentru viitoarele reglementări, inclusiv Regulamentul UE privind IA, în timp ce 15% susţin că nu au implementat un cadru privind riscul de reglementare în acest domeniu.
Totodată, 25% dintre companiile incluse în studiu au menţionat că dispun de programe de instruire în domeniul GenAI, deşi 78% dintre lideri consideră că angajaţii nu deţin abilităţi solide pentru noua tehnologie.
Potrivit sursei citate, cu toate că liderii au aspiraţii ambiţioase pentru o mai mare integrare a IA în activităţile comerciale, iar 28% dintre aceştia afirmă că au accelerat per total adoptarea IA în ultimul an, majoritatea firmelor se menţin în stadii incipiente, experimentale, în special ceea ce priveşte GenAI.
Datele centralizate de EY arată că doar 31% dintre companiile din Europa consideră că sunt pe drumul cel bun în ceea ce priveşte integrarea generală a IA, în timp ce 60% se află încă în faza de planificare.
De asemenea, majoritatea directorilor intervievaţi (66%) consideră că, în anul următor, până la un sfert (25%) dintre actualele posturi din sectorul european al serviciilor financiare ar putea resimţi efectele integrării IA, iar 93% dintre executivii respondenţi au declarat că până la 10% dintre posturi ar putea fi desfiinţate.
În ciuda acestui fapt, 43% dintre respondenţi au spus că planurile privind instruirea angajaţilor în domeniul IA se află încă într-un stadiu incipient. Mai mult, 29% au confirmat că, în prezent, nu dispun de astfel de programe, dintre care 12% au afirmat că nu plănuiesc să elaboreze un asemenea program.
Totodată, şase din zece (59%) executivi sunt de părere că tehnologiile bazate pe IA vor avea un impact semnificativ sau chiar transformator asupra posturilor şi activităţilor îndeplinite de noii angajaţi, însă numai 24% dintre aceştia intenţionează să restructureze posturile şi atribuţiile la nivel de debutant, şi doar 25% plănuiesc să integreze formarea în domeniul IA în programele lor de instruire (în scădere de la 35%, în 2023). În plus, 35% au declarat că nu au luat nicio măsură pentru a contrabalansa potenţialul efect de domino al adoptării IA asupra angajaţilor debutanţi, în creştere de la 28%, cu un an în urmă.
În ceea ce priveşte domeniile de activitate care necesită cunoştinţe în domeniul IA şi însuşirile dorite de către şefii de companii de la noii angajaţi, pentru al doilea an consecutiv, pe primul loc se află Ştiinţa datelor şi inovării (alegerea principală în cazul a 54% dintre respondenţi), urmat de operaţiunile de back-office (46%) şi Tehnologia informaţiei (40%).
Întrebaţi care sunt principalele însuşiri pe care le vor căuta în recrutarea de angajaţi la nivel de debutant pentru a obţine o forţă de muncă cu abilităţi în materie de IA, principalele trei însuşiri invocate de către liderii din sectorul european al serviciilor financiare au fost: capacitatea de adaptare şi flexibilitate (77%), mentalitate inovativă şi experimentală (70%) şi capacitatea de a colabora şi lucra în afara domeniului de bază (44%).
La capitolul investiţional pe GenAI, 72% dintre executivi au declarat că vor creşte cheltuielile în următoarele 6-12 luni.
În 2024, principala preocupare referitoare la adoptarea GenAI a fost calitatea rezultatelor (invocată de către 56% dintre respondenţi), urmată de transparenţă şi caracterul explicabil (54%), confidenţialitatea datelor (53%) şi potenţialul de discriminare, lipsă de imparţialitate şi inechitate (47%).
"Pentru a gestiona posibilele implicaţii etice rezultate din integrarea GenAI, 14% dintre respondenţi au declarat că au implementat deja un cadru etic general în privinţa inteligenţei artificiale, în timp ce, în cazul altor 31%, un astfel de cadru se află în stadii incipiente de elaborare. Cu toate acestea, un sfert dintre respondenţi (25%) au spus că firma lor nu a elaborat încă un cadru etic în privinţa IA, iar 24% au declarat că nu au planuri să elaboreze un astfel de sistem", se menţionează în cercetarea de specialitate.
Studiul "EY European Financial Services AI" a sondat, în octombrie 2024, opiniile a 116 executivi din sectorul serviciilor financiare, proveniţi din 106 firme listate şi nelistate care deţin o capitalizare de piaţă totală de aproape 880 miliarde de euro, din întreaga Europă
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 162 / 18294 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Iablonschi & Asociații se alătură rețelei Marcalliance, care își consolidează astfel rețeaua globală și prezența în Europa de Est | Dorothée De Bernis (Președinte Marcalliance): ”Ne bazăm în România pe o echipă juridică de încredere”
Hațegan Attorneys, firmă de avocatură de tip butique cu sediul la Timișoara, își consolidează practica de Banking & Finance prin cooptarea unui profesionist cu experiență în corporate banking pe poziția de counsel
Arbitrajul ICSID cerut de 15 firme și 28 de persoane fizice din 7 țări, care care cer compensații pentru tratamentul aplicat de autoritățile române, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 213 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...