ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom şi Romgaz au început forajul primei sonde de exploatare gaze naturale din Neptun Deep

25 Martie 2025   |   Agerpres

Neptun Deep va contribui la producţia de gaze a României cu circa 8 miliarde de metri cubi anual, odată atins platoul de producţie.

 
 
OMV Petrom şi Romgaz au început forajul pentru dezvoltarea şi exploatarea zăcămintelor de gaze naturale Pelican Sud şi Domino din perimetrul Neptun Deep, situat la 160 de km în largul Mării Negre.

Conform unui comunicat, proiectul avansează conform planului, cu prima producţie estimată pentru 2027. Neptun Deep va contribui la producţia de gaze a României cu circa 8 miliarde de metri cubi anual, odată atins platoul de producţie.

"Începerea forajului este un reper important pentru progresul proiectului Neptun Deep - un proiect de importanţă strategică pentru România. Prin dezvoltarea acestui proiect, România îşi poate asigura necesarul de gaze naturale din surse interne şi va deveni un jucător important pe piaţa europeană. În plus, proiectul are o contribuţie pozitivă în economia românească - se estimează că va aduce venituri de circa 20 miliarde de euro la bugetul de stat, pe durata de viaţă a proiectului. Depunem toate eforturile pentru a implementa proiectul Neptun Deep în condiţii de siguranţă şi eficienţă, astfel încât să avem primele livrări de gaze în 2027", a declarat directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, citată în comunicat.


Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie, a precizat că prima sondă va fi forată pe zăcământul Pelican Sud, situat în ape cu adâncime de circa 120 de metri, rezervorul de gaze fiind situat la circa 2.000 de metri sub fundul mării.

"Suntem entuziasmaţi să trecem la următoarea etapă a proiectului Neptun Deep, respectiv forajul celor zece sonde care vor asigura producţia de gaze naturale, din care patru pe zăcământul Pelican Sud şi şase pe zăcământul Domino. Prima sondă va fi forată pe zăcământul Pelican Sud situat în ape cu adâncime de circa 120 de metri, rezervorul de gaze fiind situat la circa 2.000 de metri sub fundul mării. Estimăm că lucrările de foraj pentru cele zece sonde vor dura până în trimestrul patru din 2026", a spus Cristian Hubati.

La rândul său, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, a subliniat că începerea lucrărilor de foraj reprezintă atingerea unui obiectiv esenţial în dezvoltarea proiectului, Neptun Deep fiind de importanţă strategică pentru companie.

"Finalizarea acestui proiect investiţional şi punerea sa în producţia comercială începând cu anul 2027 va consolida profilul grupului Romgaz pe piaţa energetică din România şi din regiune, atât pe dimensiunea producţiei de gaze naturale, dar şi pe segmentele de furnizare şi de producţie de electricitate. De asemenea, va înscrie pe termen lung activităţile de business ale grupului Romgaz, îi va consolida capacităţile investiţionale şi va oferi sustenabilitate măsurilor cuprinse în strategia de tranziţie energetică", a afirmat Răzvan Popescu.

Directorul general adjunct al Romgaz, Aristotel Jude, a transmis determinarea companiei de a finaliza cu succes această etapă, în deplină siguranţă în derularea operaţiunilor offshore, prin eforturile comune ale echipelor de proiect şi ale contractorilor angrenaţi în proiect.

Potrivit comunicatului, structurile de ancoraj pentru Pelican au fost instalate cu succes utilizând o tehnologie avansată pentru forajul offshore, CAN-ductor de la Neodrill, care minimizează amprenta totală de mediu a procesului de foraj. Forarea primei sonde este estimată să dureze aproximativ 2-3 luni.

Forajul va fi realizat cu unitatea mobilă de foraj Transocean Barents, contractată special pentru proiect. Halliburton Energy Services Romania şi Newpark Drilling Fluids Eastern Europe vor asigura serviciile integrate de foraj. Experienţa internaţională şi locală a Halliburton în România va fi utilizată într-o gamă largă de servicii precum cimentarea, forajul direcţional şi echiparea sondelor.

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea celor două zăcăminte include trei sisteme submarine de producţie, unul pentru Pelican Sud şi două pentru Domino, reţeaua de conducte colectoare asociate, o platformă offshore de gaze naturale situată la mică adâncime, conducta principală de gaze naturale până la ţărm, la Tuzla şi o staţie de măsurare a gazelor naturale. Platforma offshore îşi generează propria energie electrică, funcţionând la cele mai înalte standarde de siguranţă şi protecţie a mediului. Sondele şi zăcămintele vor fi operate de la distanţă, prin intermediul unei replici digitale (digital twin).

"Un aspect-cheie al conceptului de dezvoltare este că energia naturală a zăcământului este utilizată pentru a transporta gazele naturale la ţărm, eliminând necesitatea comprimării acestora. Acest lucru, împreună cu alte caracteristici ale proiectului, asigură menţinerea emisiilor din proiectul Neptun Deep la un nivel minim, semnificativ sub standardele din industrie", se menţionează în comunicat.

În paralel cu operaţiunile de foraj, lucrările continuă la diferitele componente ale proiectului Neptun Deep: platforma de producţie este în construcţie, se fabrică sistemele aferente infrastructurii subacvatice , se lucrează la construcţia navei suport pentru operaţiunile de producţie, precum şi la construcţia staţiei de măsurare a gazelor naturale.

OMV Petrom şi Romgaz investesc împreună până la 4 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 40 milioane bep în 2024. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

La sfârşitul anului 2024, acţionarii români deţinea peste 43% din acţiunile companiei (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţinea 20,7%). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţinea 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% erau deţinute de alţi investitori străini.

SNGN ROMGAZ S.A. este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB). Acţionar principal este statul român cu o participaţie de 70%.

La data de 1 august 2022, Romgaz a devenit acţionarul unic al Romgaz Black Sea Limited (înfiinţat ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited), ca urmare a finalizării tranzacţiei de achiziţie şi transferul tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apa adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 65 / 18813
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
CMS anunță noi promovări în România | Alina Tihan preia rolul de Partener în departamentul de Finanțe, iar Andrei Tercu devine co-coordonator al departamentului de Taxe. Horea Popescu, Managing Partner: ”Abilitățile lor de lideri și capacitatea de a obține rezultate excepționale le-a adus încrederea și aprecierea tuturor”
Chambers Europe 2025 | Cele mai bune firme locale de avocați în 9 arii de practică. NNDKP, Filip & Company, Schoenherr, RTPR și Țuca Zbarcea & Asociații au cele mai multe nominalizări pe prima bandă a performanței profesionale
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...