ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Oficiul European de Brevete a primit aproape 200.000 de cereri, în 2024; România a trimis cu 50% mai multe solicitări

25 Martie 2025   |   Agerpres

Majorarea numărului de cereri a fost susţinută de Elveţia (+3,2%) şi Regatul Unit al Marii Britanii (+3,1%), în timp ce din rândul celor 27 de state-membre ale UE, Germania a raportat o creştere de 0,4% şi Franţa, de 1,1%.

 
 
Companiile şi inventatorii din întreaga lume au depus 199.264 de cereri de brevete la Oficiul European de Brevete (OEB), anul trecut, cele mai multe în domeniul tehnologiei informatice, arată Indexul brevetelor 2024, publicat marţi.

Potrivit unui comunicat al OEB, din România au fost trimise 63 de cereri pentru brevet european (+50% faţă de anul 2023), domeniile principale fiind tehnologia medicală (11 solicitări) şi domeniile legate de IT, inclusiv tehnologia informatică şi metodele IT pentru management (8). În acest context, cel mai puternic solicitant român a fost, pentru al doilea an consecutiv, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava.


La nivel global, activitatea intensă de brevetare a rămas aproape similară cu cea din anul precedent, respectiv 199.264 de cereri de brevete transmise faţă de 199.452, în anul anterior (-0,1%), după trei ani de creştere semnificativă. Astfel, SUA şi-au menţinut poziţia de ţară principală de origine a cererilor pentru brevet european, urmate de Germania, Japonia, China şi Coreea de Sud. Totodată, statele-membre ale OEB au reprezentat 43% dintre cererile depuse, în timp ce 57% au provenit din afara Europei.

Pe ansamblu, cererile de brevet din Europa (ce includ toate cele 39 de state membre OEB) au crescut cu 0,3%, în timp ce în cazul celor din afara Europei au scăzut uşor (-0,4%). Majorarea numărului de cereri a fost susţinută de Elveţia (+3,2%) şi Regatul Unit al Marii Britanii (+3,1%), în timp ce din rândul celor 27 de state-membre ale UE, Germania a raportat o creştere de 0,4% şi Franţa, de 1,1%.

Din totalul cererilor transmise la OEB în 2024, tehnologia informatică, care include invenţiile legate de Inteligenţa Artificială, a fost, pentru prima dată, principalul domeniu pentru cererile de brevet european, cu 16.815 de cereri. De asemenea, maşinile electrice, aparatele şi energia au înregistrat cea mai mare creştere, anul trecut (+8,9% faţă de 2023), datorită progreselor înregistrate în domeniul tehnologiilor energetice curate, în special în domeniul bateriilor (+24%). Între timp, comunicaţiile digitale, care cuprind invenţiile legate de reţelele mobile, au înregistrat o scădere de 6,3%.

În ceea ce priveşte companiile, Samsung a fost noul solicitant principal la OEB în 2024 (ultima dată conducând clasamentul în 2020), urmată de Huawei, LG, Qualcomm şi RTX. Top 10 include patru companii din Europa, două din Coreea de Sud, două din SUA şi câte una din China şi Japonia.

Raportul de specialitate relevă faptul că, în perioada analizată, 22% dintre cererile pentru brevet depuse la OEB provenind din Europa veneau de la inventatori individuali sau IMM-uri (cu mai puţin de 250 de angajaţi), iar alte 7% de la universităţi şi organizaţii publice de cercetare.

În acelaşi timp, una din patru cereri de brevet include o femeie-inventator, uşor sub media de 25% a statelor-membre OEB. În rândul principalelor ţări de depozit (peste 2.000 de cereri), Spania a condus cu 42%, apoi Belgia (32%) şi Franţa (31%).

Sistemul brevetului unitar, lansat în 2023, continuă să se dezvolte şi oferă inovatorilor o protecţie prin brevet mai simplă şi mai accesibilă în 18 state-membre ale UE, cu o singură cerere adresată OEB. România face parte din acest sistem de la 1 septembrie 2024, ceea ce înseamnă că de atunci toate brevetele europene cu efect unitar acoperă automat şi ţara noastră.

Conform datelor centralizate pentru anul trecut, protecţia unitară a fost solicitată în cazul a 25,6% din totalul brevetelor europene acordate de OEB, respectiv peste 28.000 de cereri. Titularii de brevete din statele membre ale OEB au avut cea mai mare rată de acceptare, cu o medie de 36,5% din brevetele lor europene transformate în brevete unitare.

Pentru România, rata de acceptare a fost de 52,6%, în timp ce pentru alte regiuni a fost mai scăzută: Coreea de Sud (18,9%), China (17,9%), SUA (16%) şi Japonia (7,9%).

Principalii solicitanţi de brevete unitare au fost: Johnson & Johnson, Siemens, Samsung, Qualcomm şi Volvo Group. Pe de altă parte, entităţile mai mici sunt mai înclinate să utilizeze sistemul, IMM-urile şi universităţile europene având o rată de adoptare de 57,5%, notează realizatorii Indexului brevetelor.

Cu 6.300 de angajaţi, OEB este una dintre cele mai mari instituţii de servicii publice din Europa. Oficiul are sediul central în Munchen şi birouri deschise în Berlin, Bruxelles, Haga şi Viena. Prin procedura centralizată de acordare a brevetelor a OEB, inventatorii pot obţine o protecţie de înaltă calitate a brevetelor în până la 45 de ţări, acoperind o piaţă de aproximativ 700 de milioane de persoane.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 75 / 18822
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Women Lawyers | Cultura organizațională din cadrul BSMP promovează leadershipul feminin și echitatea de gen. Andreea Roman, Managing Associate: ”Doamnele au dat dovadă de tenacitate, venind cu soluții inovative, deseori cu o altă perspectivă și, desigur, cu atenție sporită la detalii, ceea ce atrage aprecierile clienților în mandatele gestionate”
EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
CMS asistă SYNLAB cu privire la vânzarea unor părți semnificative din operațiunile sale de diagnostic de laborator din Europa de Est. Echipa care a acordat asistență pe aspectele de drept românesc, coordonată de Rodica Manea (Partener)
Women Lawyers | De vorbă cu Ioana Șampek, avocat ce a împlinit 20 de ani de când face parte din colectivitatea PNSA, în care a evoluat până la rolul de Partener și a construit împreună cu colegii o echipă omogenă, bazată pe respect și sinceritate: “Suntem de ani buni una dintre cele mai puternice echipe de specialiști de pe piața locală de avocatură. Prețuim inteligența, forța loialității, onestitatea, tenacitatea și dorim ca întotdeauna să fim ‘more than just expertise’ ”
Women Lawyers | Doamnele sunt bine reprezentate în structura Popescu & Asociații, unde coordonează cu succes mandate provocatoare și complexe, contribuind la poziționarea firmei în rândul liderilor din piața avocaturii. Loredana Popescu, Partener și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile au, de obicei, capacitatea de a asculta cu adevărat, de a înțelege nu doar litera legii, dar și implicațiile umane ale unei spețe. În negocieri, avem răbdare, tact și o abilitate de a crea strategii pe termen lung. Totodată, în litigii, suntem perseverente și strategice”
Eveniment Schoenherr pentru companii active în domeniul alimentar - reglementări, tendințe și practică: 8 mai 2025, București
O singură casă de avocatură locală independentă concurează la titlul de ”Firma anului în România” în cadrul IFLR Europe Awards 2025, ceremonie ce va avea loc joi | NNDKP, Schoenherr și Clifford Chance Badea, printre firmele aflate pe lista scurtă a premianților din acest an
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui împrumut de peste 54,7 mil. € în România și a unui împrumut de 275 mil. € în Spania | Alexandru Bîrsan (co-managing partener) și Rebecca Marina (counsel), în prim plan
VIDEO | Pastila de insolvență – Procedurile de restructurare (powered by ZRVP)
Rundă de promovări la ZRVP | Echipa de seniori a firmei crește cu șapte avocați. Dr. Cosmin Vasile: ”Ceea ce definește avocatul ZRVP este căutarea obsesivă a soluției juridice care să răspundă cel mai bine nevoilor clientului, iar aceasta este calitatea cheie a fiecărui membru al echipei ZRVP și primul criteriu care stă la baza promovărilor anuale”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...