Oferta de locuinţe noi scade în Bucureşti (raport)
14 Martie 2024
AGERPRESScăderea semnificativă a ofertei noi din acest an se înregistrează într-un context în care numărul caselor şi apartamentelor vândute în Bucureşti şi împrejurimi la începutul acestui an a crescut cu aproape 24% comparativ cu rezultatul din perioada ianuarie - februarie 2023, fiind mai mare chiar şi faţă de primele luni din 2022, an record pentru vânzările de locuinţe, relevă şi datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, luate în calcul în raport.
Numărul locuinţelor care vor fi livrate în Bucureşti şi împrejurimi în 2024 ar putea să scadă semnificativ, în condiţiile în care aproximativ 17.500 de case şi apartamente ar putea fi livrate de investitori în acest an în regiune, ceea ce s-ar traduce printr-o scădere cu 16,5% a ofertei noi, conform raportului de piaţă "Romania Residential Market Genome", realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România.
Potrivit unui comunicat al companiei, datele Institutului Naţional de Statistică arată că puţin peste 21.000 de noi locuinţe au fost livrate în Bucureşti şi Ilfov în 2023, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022. SVN România estimase în urmă cu un an că aproximativ 19.000 de locuinţe ar putea fi finalizate în 2023 în regiune.
Potrivit unui comunicat al companiei, datele Institutului Naţional de Statistică arată că puţin peste 21.000 de noi locuinţe au fost livrate în Bucureşti şi Ilfov în 2023, în scădere cu 1,3% comparativ cu rezultatul înregistrat în 2022. SVN România estimase în urmă cu un an că aproximativ 19.000 de locuinţe ar putea fi finalizate în 2023 în regiune.
Rezultatul mai mare de livrări a fost datorat în principal creşterii semnificative a numărului de proiecte finalizate în trimestrul IV al anului anterior, într-un context în care dezvoltatorii au accelerat livrarea proiectelor, astfel încât cumpărătorii să poată beneficia de plafonul de preţ mai ridicat pentru care s-a aplicat 5% TVA pentru antecontractele semnate în 2022.
Scăderea semnificativă a ofertei noi din acest an se înregistrează într-un context în care numărul caselor şi apartamentelor vândute în Bucureşti şi împrejurimi la începutul acestui an a crescut cu aproape 24% comparativ cu rezultatul din perioada ianuarie - februarie 2023, fiind mai mare chiar şi faţă de primele luni din 2022, an record pentru vânzările de locuinţe, relevă şi datele Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, luate în calcul în raport.
De asemenea, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale din Bucureşti a scăzut în 2023 cu 18,7% faţă de 2022 şi cu 37,5% faţă de 2021, în timp ce suprafaţa utilă total autorizată în 2023 în clădiri rezidenţiale din Bucureşti a fost mai mică 54% faţă de nivelul din 2022, potrivit statisticilor oficiale.
"Observăm mai puţine proiecte noi, atât în faze de construcţie, cât şi în stadii avansate de planificare. Creşterea numărului de locuinţe vândute şi scăderea numărului de autorizaţii emise vor duce la o îmbunătăţire a gradului de absorbţie a proiectelor nou dezvoltate şi vor crea premisele pentru o evoluţie mai semnificativă a preţurilor de tranzacţionare faţă de cea înregistrată în 2023", a comentat Andrei Sârbu, directorul general al companiei de consultanţă imobiliară SVN România, citat în comunicat.
Zonele din nordul a Bucureştiului vor atrage şi în 2024 cel mai mare număr de locuinţe care ar putea fi livrate, cu o cotă de aproape 40% din oferta nouă, acesta fiind al treilea an consecutiv în care nordul oraşului este cel mai important pol de dezvoltare rezidenţială din Bucureşti, într-un context de creştere a veniturilor şi implicit a ofertei care ţinteşte segmentul middle market, subliniază sursa citată.
Zona de vest a oraşului va atrage aproximativ 24% din oferta nouă care ar putea fi livrată în acest an de dezvoltatori în Bucureşti şi împrejurimi, în timp ce zona de est va atrage o cotă de 17%, iar cea de sud de circa 15% din oferta nouă.
Cele mai multe locuinţe care ar urma să fie livrate în oraş şi împrejurimi în acest an ţintesc segmentul mass market, cu o cotă de circa 59%, în timp ce segmentul middle market va atrage aproximativ 36,5% din oferta nouă, iar cel premium aproximativ 4,4%, afirmă consultanţii imobiliari.
Adiţional locuinţelor care ar putea fi livrate în oraş şi împrejurimi până la finalul acestui an, alte aproximativ 11.000 de case şi apartamente se află în acest moment în diferite faze de construcţie, cu date de finalizare setate pentru 2025 şi 2026, potrivit datelor SVN. Înregistrarea acestor locuinţe ca fiind livrate va depinde, ca în fiecare an, de respectarea graficelor de dezvoltare şi de ritmul de întocmire a documentaţiilor specifice de recepţie a lucrărilor.
SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanţă imobiliară active în România şi compania cu cea mai extinsă activitate pe segmentul rezidenţial. Compania are peste 10 proiecte rezidenţiale în portofoliul exclusiv şi are mai multe birouri regionale, în Braşov, Covasna şi Cluj - Napoca, respectiv Arad, Bacău, Constanţa, Oradea, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Târgovişte pentru SVN Credit Romania. La nivel internaţional SVN are peste 200 de birouri în opt ţări şi regiuni, în care activează peste 1.600 de consultanţi imobiliari şi personal administrativ.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1812 / 18341 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...