ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

O nouă strategie prezentată de Comisia Europeană prevede crearea unui centru de securitate pentru Marea Neagră

29 Mai 2025   |   Agerpres

Descriind Marea Neagră drept o țintă principală a 'atacurilor hibride' atribuite Rusiei, șefa diplomației europene a spus că UE va investi în inteligența artificială pentru a combate 'dezinformarea', pentru a promova 'alfabetizarea mediatică' și pentru a îmbunătăți rețelele de 'verificatori de fapte'.

 
 
Comisia Europeană a prezentat miercuri o nouă strategie care urmărește îmbunătățirea securității, cooperării și conectivității cu regiunea Mării Negre, regiune afectată în ultimii ani de consecințele invaziei ruse în Ucraina, relatează agențiile EFE și DPA.

'UE va stabili o cooperare mai strânsă cu Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Turcia, Armenia și Azerbaidjan și va impulsiona cooperarea regională în materie de conectivitate', a anunțat executivul comunitar într-un comunicat.

În domeniul securității, strategia propune crearea unui centru de securitate maritimă pentru Marea Neagră. Locul unde va fi amplasat sediul acestui centru și modelul său de funcționare urmează să fie decise.


Centrul va funcționa ca un sistem de alertă timpurie al Europei în Marea Neagră, 'va îmbunătăți evaluarea situației și va ajuta la protejarea infrastructurilor critice, precum instalațiile maritime și cablurile submarine', iar în eventualitatea unui acord de pace între Rusia și Ucraina ar putea fi destinat de asemenea activităților de monitorizare a implementării unui astfel de acord, a declarat la o conferință de presă șefa diplomației europene, Kaja Kallas.

Aceeași strategie prevede și sporirea eforturilor pentru deminarea Mării Negre.

În ceea ce privește mobilitatea militară, strategia propune îmbunătățiri suplimentare pentru porturi, aeroporturi, căi ferate și drumuri regionale de care este nevoie pentru transportul echipamentelor militare grele, cu obiectivul de 'a asigura că trupele pot fi la timp acolo unde sunt necesare', a indicat șefa diplomației UE.

Ea a mai precizat că Bruxelles-ul dorește de asemenea un control sporit asupra proprietarilor străini de porturi și instalații cheie.

Descriind Marea Neagră drept o țintă principală a 'atacurilor hibride' atribuite Rusiei, șefa diplomației europene a spus că UE va investi în inteligența artificială pentru a combate 'dezinformarea', pentru a promova 'alfabetizarea mediatică' și pentru a îmbunătăți rețelele de 'verificatori de fapte'.

Cât despre creșterea conectivității, comisarul european pentru Extindere, Marta Kos, a vorbit despre dezvoltarea unor noi coridoare energetice, a conexiunilor pentru transporturi și a infrastructurii digitale către Caucaz și Asia Centrală împreună cu partenerii din regiunea Mării Negre.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 370 / 19553
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...