
Ministerul Energiei anunţă un program de 150 de milioane de euro, destinat eficientizării energetice a industriei româneşti
14 Aprilie 2025
AgerpresGhidul solicitantului este elaborat de Ministerul Energiei pentru solicitanţii care doresc să obţină finanţare din fondurile alocate României prin Fondul pentru Modernizare.
Operatorii economici (societăţi şi regii autonome) din România care desfăşoară activităţi pe teritoriul naţional în industriile oţelului, cimentului, petrolului şi gazelor naturale, producţiei de energie, dar şi în alte industrii intens poluatoare, pot accesa un nou program în valoare de 150 de milioane de euro, din Fondul de Modernizare, dedicat investiţiilor în eficientizare energetică, informează Ministerul Energiei, într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, AGERPRES.
Potrivit sursei citate, apelul de proiecte face parte din Programul-cheie 7: Eficienţă energetică în instalaţii industriale incluse în EU-ETS - Sprijin pentru achiziţionarea şi folosirea de instalaţii de captare, transport, stocare şi folosire a CO2 - CCS/CCU şi pentru modernizarea la nivel BAT a instalaţiilor incluse în EU-ETS din industriile oţelului, cimentului, petrolului şi gazelor naturale, producţiei de energie şi din alte industrii intens poluatoare.
Potrivit sursei citate, apelul de proiecte face parte din Programul-cheie 7: Eficienţă energetică în instalaţii industriale incluse în EU-ETS - Sprijin pentru achiziţionarea şi folosirea de instalaţii de captare, transport, stocare şi folosire a CO2 - CCS/CCU şi pentru modernizarea la nivel BAT a instalaţiilor incluse în EU-ETS din industriile oţelului, cimentului, petrolului şi gazelor naturale, producţiei de energie şi din alte industrii intens poluatoare.
"Reafirm angajamentul nostru ferm de a sprijini tranziţia către o economie sigură, competitivă şi curată. În acest sens, acordăm o importanţă deosebită creşterii eficienţei energetice în instalaţiile industriale, un pilon esenţial pentru atingerea obiectivelor climatice şi pentru reducerea costurilor operaţionale şi avem în vedere facilitarea accesului la finanţări dedicate achiziţionării şi folosirii de instalaţii de captare, transport, stocare şi utilizare a CO2, întrucât considerăm aceste tehnologii cruciale pentru decarbonizarea sectoarelor industriale grele şi suntem hotărâţi să sprijinim implementarea lor. De asemenea, sprijinim modernizarea la nivel BAT a instalaţiilor incluse în EU-ETS din industriile oţelului, cimentului, petrolului şi gazelor naturale, producţiei de energie şi din alte industrii intens poluatoare. Investiţiile în tehnologii de ultimă generaţie sunt esenţiale pentru reducerea emisiilor şi pentru îmbunătăţirea performanţei industriale (...)", a declarat, în comunicatul citat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Ghidul solicitantului este elaborat de Ministerul Energiei pentru solicitanţii care doresc să obţină finanţare din fondurile alocate României prin Fondul pentru Modernizare (FM) şi vin cu proiecte de investiţii în industrii care folosesc instalaţii ce intră sub incidenţa schemei de comercializare a certificatelor de emisii de GES (EU-ETS), cu impact direct în eficientizarea energetică a proceselor tehnologice şi realizarea unor economii considerabile de energie şi a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.
"Investiţiile finanţate în cadrul acestei măsuri vor avea un impact pozitiv în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) rezultate în urma economiilor de energie realizate ca urmare a implementării investiţiei de către beneficiari (echivalent tone de CO2/an), precum şi reducerea consumului de energie (electrică şi termică, resurse energetice) rezultate în urma economiilor de energie realizate ca urmare a implementării investiţiei de către beneficiari (MWh). Prin acest program de finanţare, Ministerul Energiei oferă sprijin pentru implementarea celor mai bune tehnologii (BAT) în întreprinderile participante la EU-ETS, pentru măsuri de eficientizare energetică", notează ministerul de resort.
Noul program se adresează operatorilor economici (precum societăţi şi regii autonome) care îndeplinesc următoarele condiţii: sunt entităţi cu personalitate juridică, înregistrate în România sau într-un stat membru UE, respectând condiţia înregistrării la ONRC; desfăşoară activităţi industriale pe teritoriul României în domeniile prevăzute de Anexa I a Directivei 2003/87/CE privind sistemul de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (EU-ETS) (printre acestea se numără industriile oţelului, cimentului, petrolului şi gazelor naturale, producţiei de energie şi din alte industrii intens poluatoare); fac dovada participării în schema EU-ETS la momentul depunerii cererii de finanţare.
Valoarea maximă a ajutorului de stat ce poate fi acordat prin prezentul apel este de până la 30 de milioane de euro/beneficiar/proiect de investiţii, reprezentând maxim 100% din costurile eligibile prevăzute în Anexa 4 a ghidului.
Activele ce pot fi luate în considerare la stabilirea costurilor eligibile finanţabile: instalaţii/echipamente specifice pentru întreprinderi din industrie, în scopul obţinerii de economii de energie primară, pe baza auditului şi bilanţului energetic (de exemplu: linii de producţie, motoare, transformatoare, compresoare de aer, pompe, instalaţii/echipamente tehnologice, boilere, schimbătoare de căldură, convertoare de frecvenţă, baterii de condensatoare, sisteme integrate de management al consumului de energie, cuptoare de topire şi altele).
Pe de altă parte, nu sunt eligibile: instalaţiile de producere a energiei din resurse regenerabile, echipamentele energetice pe bază de combustibili fosili, inclusiv gaze naturale şi investiţiile în sectoarele de cogenerare, de încălzire şi/sau răcire centralizată şi de producţie de energie electrică.
Ghidul solicitantului se află în consultate publică pe site-ul Ministerului Energiei pentru o perioadă de 30 de zile calendaristice de la data publicării, iar în tot acest timp persoanele interesate pot transmite propuneri şi observaţii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 699 / 19590 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...