ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministerul Energiei a susţinut, la Luxembug, măsurile propuse de CE de monitorizare amănunţită a modului de funcţionare a pieţelor de energie şi carbon

27 Octombrie 2021   |   Agerpres

Oficialul ME a reiterat importanţa consolidării dimensiunii de securitate energetică a Uniunii Europene, inclusiv în ţările din vecinătatea sa, cum este cazul Republicii Moldova, prin reducerea dependenţei de importurile de energie şi valorificarea resurselor energetice indigene, precum gazul natural din Marea Neagră şi energia nucleară. Utilizarea unui mix echilibrat de resurse şi tehnologii energetice poate oferi stabilitate şi predictibilitate în formarea unor preţuri accesibile pentru consumatorii finali, a spus el.

 
 
Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, a participat marţi la reuniunea extraordinară a Consiliului Energie, desfăşurată la Luxemburg, unde a susţinut, printre altele, măsurile propuse de Comisia Europeană de a realiza o monitorizare amănunţită a modului de funcţionare a pieţei de energie şi a pieţei carbonului, fiind de interes primirea acestor rezultate cât mai repede posibil.
 
În cadrul intervenţiei sale, Dan Drăgan a punctat şi alte elemente de interes pentru România, precum preocuparea majoră faţă de creşterea preţurilor la energie şi impactul acestora asupra cetăţenilor, gospodăriilor vulnerabile şi industriei/mediului de afaceri şi faptul că setul de instrumente propuse de Comisia Europeană menite să sprijine statele membre în adoptarea unor măsuri naţionale corespunzătoare pentru atenuarea efectelor negative ale preţurilor ridicate la energie reprezintă un prim pas pentru identificarea celor mai eficiente soluţii. Măsurile pe termen scurt trebuie adoptate rapid, la nivel naţional, pentru protejarea categoriilor vulnerabile, a subliniat el.
 
Oficialul ME a reiterat importanţa consolidării dimensiunii de securitate energetică a Uniunii Europene, inclusiv în ţările din vecinătatea sa, cum este cazul Republicii Moldova, prin reducerea dependenţei de importurile de energie şi valorificarea resurselor energetice indigene, precum gazul natural din Marea Neagră şi energia nucleară. Utilizarea unui mix echilibrat de resurse şi tehnologii energetice poate oferi stabilitate şi predictibilitate în formarea unor preţuri accesibile pentru consumatorii finali, a spus el.
 
Totodată, alături de reprezentanţii altor state membre, a solicitat Comisiei Europene publicarea în cel mai scurt timp a actului delegat complementar/taxonomia privind regulile de finanţare sustenabilă care să includă gazele naturale şi energia nucleară.
 
De asemenea, în contextul efortului colectiv comun european de atingere a obiectivelor Green Deal, a evidenţiat importanţa asigurării unei tranziţii energetice juste şi acceptabile din punct de vedere social.
 
"Reuniunea a reprezentat o oportunitate pentru miniştrii energiei de a discuta problematica preţurilor ridicate la energie în UE. Discuţiile ministeriale au fost organizate în continuarea celor de la nivelul Consiliului European, 21-22 octombrie 2021, şi au avut la bază Comunicarea Comisiei Europene din 13 octombrie referitoare la preţurile la energie", se menţionează în comunicatul Ministerului Energiei.
 
Potrivit AFP, miniştrii europeni ai Energiei, reuniţi marţi la Luxemburg, şi-au exprimat divergenţele cu privire la răspunsurile necesare la creşterea explozivă a preţurilor la electricitate, dar şi referitor la ideea lansată de Franţa privind o reformă a pieţelor energetice.
 
"Trebuie să ne aşteptăm la dezbateri cu adevărat intense", în special cu privire la "necesitatea unor soluţii pe termen lung" pentru a contracara viitoarele şocuri energetice, a declarat la sosire ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.
 
În condiţiile în care preţul electricităţii pe piaţa angro a explodat ca urmare a creşterii cotaţiilor la energiile fosile, autorităţile de la Paris solicită o decuplare a pieţei de electricitate de piaţa gazelor naturale, în ideea de a împiedica o aliniere automată a preţului redus al energiei nucleare de cel al gazelor naturale, apreciind că această corelare este una depăşită în contextul pieţei unice europene.
 
În plus, dincolo de soluţiile pe termen scurt propuse de Bruxelles (reduceri de taxe şi subvenţii pentru gospodării), autorităţile de la Atena şi Madrid solicită o reformă de amploare a pieţelor energetice.
 
Însă nouă state membre s-au opus luni, într-o declaraţie comună, la ideea oricărei reforme a pieţei unice de electricitate, apreciind că actuala criză depinde de factori mondiali conjuncturali. Aceste state (Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia şi Ţările de Jos) apreciază că o piaţă unde există o concurenţă între furnizorii de electricitate "contribuie la inovaţie şi la securitatea aprovizionării", facilitând în acelaşi timp tranziţia spre energiile decarbonate.
 
Între timp, alte două state (Suedia şi Belgia) s-au asociat şi ele la această declaraţie, a anunţat marţi ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes.
 
"Pieţele de electricitate funcţionează foarte bine", a insistat Claude Turmes, după ce la începutul lunii octombrie acelaşi oficial vorbea de "preţurile cu adevărat competitive din ultimele două decenii" şi aprecia că o intervenţie a statului "ar fi extrem de periculoasă, pentru că ar distruge orice încredere".
 
Cu toate acestea, oficialul luxemburghez s-a declarat deschis la o întărire a interconexiunilor între reţelele europene în două regiuni relativ izolate: statele baltice, care sunt încă mult prea dependente de producţia de electricitate din Rusia, şi Peninsula iberică.
 
În schimb, Claude Turmes a criticat propunerea Spaniei privind achiziţiile la comun de gaze naturale, apreciind că această idee ar necesita mai mulţi ani pentru a fi pusă în practică şi, în plus, ar ridica probleme legate de stocarea gazelor.
 
La rândul său, Comisia Europeană a anunţat că va analiza dacă piaţa europeană de electricitate funcţionează în mod adecvat, dar a adăugat că nu există dovezi care să sugereze că un alt sistem ar proteja mai bine statele membre de creşterea costurilor la energie. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11409 / 18425
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...