Licitaţii de 3,3 miliarde de lei pentru achiziţia de autovehicule electrice în România, în primele opt luni (ARSC)
16 Septembrie 2024
AgerpresPotrivit analizei de piaţă, realizate în colaborare cu platforma datadriven.ro, cele 171 de licitaţii contorizate au implicat 2.261 de vehicule electrice, de 3,325 miliarde de lei.
Valoarea licitaţiilor pentru achiziţia de vehicule electrice în România a fost de aproape 3,3 miliarde de lei, în primele opt luni ale acestui an, reiese din datele publicate, luni, de Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC).
Potrivit analizei de piaţă, realizate în colaborare cu platforma datadriven.ro, cele 171 de licitaţii contorizate au implicat 2.261 de vehicule electrice, de 3,325 miliarde de lei.
În ceea ce priveşte stadiul procedurilor, 14,8% dintre licitaţii au fost adjudecate (334 de vehicule, în valoare de 638 milioane de lei), iar 85,2% sunt în desfăşurare (1.927 de vehicule şi 2,687 miliarde de lei).
În topul primelor zece autorităţi publice, în funcţie de valoarea licitaţiilor, primul loc este ocupat de Municipiul Bacău - cu 154,809 milioane de lei (58 de vehicule), urmat de Municipiul Zalău - cu 143,545 milioane de lei (60 de vehicule) şi de Municipiul Botoşani - cu 125,895 milioane de lei (68 de vehicule).
Potrivit analizei de piaţă, realizate în colaborare cu platforma datadriven.ro, cele 171 de licitaţii contorizate au implicat 2.261 de vehicule electrice, de 3,325 miliarde de lei.
În ceea ce priveşte stadiul procedurilor, 14,8% dintre licitaţii au fost adjudecate (334 de vehicule, în valoare de 638 milioane de lei), iar 85,2% sunt în desfăşurare (1.927 de vehicule şi 2,687 miliarde de lei).
În topul primelor zece autorităţi publice, în funcţie de valoarea licitaţiilor, primul loc este ocupat de Municipiul Bacău - cu 154,809 milioane de lei (58 de vehicule), urmat de Municipiul Zalău - cu 143,545 milioane de lei (60 de vehicule) şi de Municipiul Botoşani - cu 125,895 milioane de lei (68 de vehicule).
"Creşterea numărului de licitaţii pentru vehicule electrice reflectă un angajament ferm din partea administraţiilor locale din România de a face tranziţia către soluţii de mobilitate sustenabilă. Aceste investiţii sunt esenţiale pentru atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de carbon şi pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii urbane. În contextul schimbărilor climatice şi al cerinţelor europene pentru reducerea amprentei de carbon, licitaţiile din 2024 marchează un pas important pentru transformarea infrastructurii de transport public din România", se menţionează în studiul de specialitate.
În raport cu distribuţia geografică a vehiculelor achiziţionate, Regiunea Centru se află pe prima poziţie, cu 429 de vehicule. Podiumul este completat de Regiunea Nord-Vest - cu 425 de vehicule, şi de Regiunea Nord-Est (353).
De asemenea, în privinţa valorii totale estimată a licitaţiilor, clasamentul este condus de Regiunea Nord-Vest - cu 725,8 milioane de lei, apoi Regiunea Centru (603,2 milioane de lei) şi Regiunea Nord-Est (553,8 milioane de lei).
Cele mai mari achiziţii de maşini electrice au fost înregistrate, în primele opt luni din 2024, în Sălaj (120 de unităţi, 191,8 milioane de lei), Sibiu (114 vehicule, 178,7 milioane de lei) şi Botoşani (115 vehicule, 173,1 milioane de lei).
Conform analizei, principalii furnizori de vehicule electrice în România sunt: Anadolu Automobil Rom (130,2 milioane de lei), Solaris Bus & Coach (84,8 milioane de lei), BMC Truck & Bus (81,5 milioane de lei), Aveuro International (69,6 milioane de lei) şi New Kopel Car Import (61 milioane de lei).
"România va continua să investească masiv în infrastructura de transport public electric, cu licitaţii noi care vor asigura nevoile de mobilitate urbană durabilă ale comunităţilor noastre. În plus, integrarea de soluţii de smart city şi transport verde va contribui semnificativ la reducerea emisiilor şi la creşterea calităţii vieţii în comunităţi. Principalele dificultăţi rămân legate de infrastructura necesară pentru încărcarea vehiculelor şi de integrarea optimă a acestora în reţelele de transport public. Totuşi, aceste provocări reprezintă şi oportunităţi de inovare şi modernizare, atât pentru administraţiile locale, cât şi pentru sectorul privat. Soluţiile inteligente, cum ar fi monitorizarea în timp real a vehiculelor şi optimizarea rutelor, vor juca un rol esenţial în eficientizarea transportului public", consideră specialiştii ARSC.
Asociaţia Română pentru Smart City este principala autoritate în domeniul dezvoltării oraşelor inteligente din România, cu activitate continuă din anul 2016.
DataDriven.ro este platforma ce monitorizează toate licitaţiile şi achiziţiile publice din România, oferind analize detaliate ale pieţei pentru companiile care folosesc informaţiile din licitaţii ca parte strategică a afacerii lor.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 680 / 18232 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...