INS: Consumul de energie electrică în economie, în creştere cu 9% în ianuarie 2024; populaţia a făcut o economie de aproape 14%
15 Martie 2024
AGERPRESPrincipalele resurse de energie primară au totalizat 2,649 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 39.000 tep, faţă de luna ianuarie 2023.
Consumul final de energie electrică, în România, crescut cu 3,2% în luna ianuarie 2024, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, în timp ce consumul final de energie electrică în economie s-a majorat cu 9%, iar cel al populaţiei a scăzut cu 13,8%, potrivit datelor publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Statistica oficială relevă faptul că, în perioada 1 - 31 ianuarie 2024, comparativ cu prima lună din 2023, resursele de energie primară au scăzut cu 1,5%, iar cele de energie electrică au crescut cu 1%.
Principalele resurse de energie primară au totalizat 2,649 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 39.000 tep, faţă de luna ianuarie 2023.
Statistica oficială relevă faptul că, în perioada 1 - 31 ianuarie 2024, comparativ cu prima lună din 2023, resursele de energie primară au scăzut cu 1,5%, iar cele de energie electrică au crescut cu 1%.
Principalele resurse de energie primară au totalizat 2,649 milioane de tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 39.000 tep, faţă de luna ianuarie 2023.
În acelaşi timp, producţia internă a însumat 1,519 milioane tep, în scădere cu 47.000 tep (-3%), în timp ce importul a fost de 1,129 milioane tep, în creştere cu 8.000 tep (+0,7%).
Potrivit sursei citate, în perioada analizată, resursele de energie electrică au fost de 6,169 miliarde kWh, în creştere cu 59,9 milioane kWh, iar producţia din termocentrale s-a ridicat la 1,995 miliarde kWh (+0,2%).
De asemenea, producţia din hidrocentrale a fost, în ianuarie 2024, de 1,518 miliarde kWh, în scădere cu 60,6 milioane kWh (-3,8%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a însumat 1,024 miliarde kWh, în scădere cu 9,3 milioane kWh (-0,9%).
Datele INS menţionează că producţia din centralele electrice eoliene a fost, în perioada 1 - 31 ianuarie 2024, de 805,3 milioane kWh, în scădere cu 198,3 milioane kWh faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, în timp ce energia solară produsă în instalaţii fotovoltaice a ajuns la 99,3 milioane kWh, în creştere cu 43,2 milioane kWh.
Consumul final de energie electrică a fost în ianuarie 2024 de 4,516 miliarde kWh, cu 3,2% mai mare faţă de ianuarie 2023. Totodată, consumul final de energie electrică în economie a crescut cu 9%, iluminatul public a consemnat o scădere cu 0,2%, iar consumul populaţiei s-a diminuat cu 13,8%.
Conform statisticii, exportul de energie electrică a fost de 1,07 miliarde kWh, în scădere cu 83,7 milioane kWh. Consumul propriu tehnologic în reţele şi staţii s-a situat la 583,2 milioane kWh, în creştere cu 4,2 milioane kWh.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 1712 / 18244 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Precedent important obținut de RTPR pentru Premier Energy Furnizare în materia teoriei impreviziunii. Despăgubiri de aproximativ 4 milioane EUR și dobânzi legale penalizatoare, ca urmare a neexecutării unui contract de furnizare de energie încheiat pe piața PCCB-BC. Alexandru Stănoiu (Counsel) și Ana Popa (Senior Associate), în echipa coordonată de Valentin Berea (Partener)
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Insolvență ̸ Restructurare | În spatele scenei, alături de echipa NNDKP, într-o discuție cu trei dintre coordonatorii acestui segment de practică ce a generat venituri de cca. 11 % din total, anul trecut. Debt-recovery rămâne în continuare o parte importantă din activitatea echipei. Focusul tinde să migreze spre procedurile de pre-insolvență, iar componenta de turnaround și restructurare crește în mod constant. Numărul procedurilor de insolvență va crește cu 10-12% în următorii doi ani, estimează avocații
Bondoc și Asociații obține o clarificare importantă la ÎCCJ cu privire la stabilirea competenței pentru soluționarea litigiilor în legătură cu încheierea contractelor finanțate din fonduri alocate prin PNRR, de către beneficiari privați care nu au obligația aplicării procedurilor de achiziție publică
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...