![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
IEA: Criza energiei ar putea accelera tranziţia la energia curată
27 Octombrie 2022
AgerpresPieţele energiei şi politicile energetice nu se schimbă doar pe termen scurt, ci şi în următoarele decenii, a afirmat directorul IEA, Fatih Birol.
Criza energetică globală declanşată de invadarea Ucrainei de către Rusia ar putea accelera tranziţia la energia curată, a apreciat Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), transmit Reuters şi DPA.
Pe lângă măsurile de sprijin pe termen scurt pentru consumatori, în urma majorării preţurilor, criza a determinat acum multe state să accelereze schimbările structurale. Dacă vor fi implementate, planurile vor duce la o creştere de 50% pe plan global a investiţiilor în energia curată până în 2030, conform Raportului privind perspectivele energiei mondiale, prezentat joi de IEA.
Pieţele energiei şi politicile energetice nu se schimbă doar pe termen scurt, ci şi în următoarele decenii, a afirmat directorul IEA, Fatih Birol.
Conform analizei IEA, un nivel de vârf al cererii globale pentru combustibilii fosili se preconizează pentru prima dată. Conform actualului cadru politic, folosirea cărbunelui ar urma să scadă în următorii ani, iar cererea pentru gaze naturale va atinge nivelul de vârf până la finalul deceniului.
De asemenea, IEA estimează creşterea vânzărilor de vehicule electrice, care va duce la reducerea cererii de petrol până la mijlocul deceniului următor.
Ponderea combustibililor fosili în mixul energetic global va scădea de la 80% la 60% până în 2050, în mod corespunzător urmând să scadă şi emisiile de CO2, se arată în raport.
Investiţiile globale în energie curată ar urma să se majoreze la peste 2.000 miliarde de dolari pe an până în 2030, în creştere cu jumătate faţă de nivelul actual, în timp ce "pieţele internaţionale de energie suferă o reorientare profundă după ce statele îşi ajustează ruptura de fluxurile de energie din Rusia", apreciază IEA.
Rusia, cel mai mare exportator mondial de combustibili fosili, nu-şi va mai recâştiga niciodată ponderea în mixul aprovizionării cu energie pe plan global pe care a avut-o înaintea invadării Ucrainei. Furnizarea de către Moscova de energie comercializată la nivel internaţional va scădea la 13% până în 2030, de la aproximativ 20% în 2021, previzionează IEA.
Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6922 / 18425 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...