![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Europa ar putea avea de pierdut de pe urma războiului comercial dintre SUA şi China, avertizează BCE
06 Februarie 2025
AgerpresCea mai mare incertitudine este legată de politica comercială americană şi asta ar putea lovi puternic Europa, chiar şi înainte de impunerea unor bariere comerciale directe asupra blocului comunitar.
Dobânzile de referinţă practicate de Banca Centrală Europeană mai pot fi reduse, pe măsură ce inflaţia încetineşte, a declarat Piero Cipollone, membru în board-ul BCE, care a avertizat însă că războiul comercial dintre SUA şi China ar putea avea un impact dăunător asupra zonei euro.
BCE a redus costul creditului în cinci reprize, începând din luna iunie 2024, în contextul în care îngrijorările cu privire la creşterea economică anemică le-au depăşit pe cele referitoare la inflaţia persistentă, şi investitorii se aşteaptă la cel puţin trei noi reduceri în acest an.
"Suntem cu toţii de acord că este în continuare loc pentru ajustarea dobânzilor în jos", a declarat Piero Cipollone într-un interviu pentru Reuters.
BCE a redus costul creditului în cinci reprize, începând din luna iunie 2024, în contextul în care îngrijorările cu privire la creşterea economică anemică le-au depăşit pe cele referitoare la inflaţia persistentă, şi investitorii se aşteaptă la cel puţin trei noi reduceri în acest an.
"Suntem cu toţii de acord că este în continuare loc pentru ajustarea dobânzilor în jos", a declarat Piero Cipollone într-un interviu pentru Reuters.
Însă preţurile mari la energie şi tensiunile comerciale mondiale trag BCE în diferite direcţii şi nu are sens ca BCE să se angajeze că va urma o anumită direcţie pentru moment, inclusiv pentru o mult aşteptată decizie de reducere a dobânzilor în luna martie, a adăugat Cipollone.
Cea mai mare incertitudine este legată de politica comercială americană şi asta ar putea lovi puternic Europa, chiar şi înainte de impunerea unor bariere comerciale directe asupra blocului comunitar, susţine Cipollone.
"Ce mă îngrijorează pe mine este dacă preşedintele Trump demarează un război comercial total cu China. Aceasta este o ameninţare mai serioasă pentru că China controlează 35% din capacitatea manufacturieră a lumii", a subliniat Cipollone, cel mai nou membru în board-ul BCE.
Zilele trecute, SUA au impus tarife de 10% la toate importurile din China, ceea ce a declanşat măsuri de represalii din partea Beijingului.
Reducerea accesului pe piaţa americană ar putea forţa China să găsească alte pieţe şi deci ar putea să îşi arunce produsele ieftine în Europa, ceea ce ar afecta creşterea economică şi preţurile, a apreciat Cipollone.
Scenariile elaborate de Peterson Institute for International Economics, un centru de reflexie cu sediul la Washington, arată că deşi impunerea de tarife ar afecta creşterea economiei americane, SUA ar suferi mult mai puţin decât oricare din ţintele sale.
Cu toate acestea, Cipollone a relativizat impactul unor tarife potenţiale care să vizeze Europa. Potrivit acestuia, firmele ar putea absorbi o parte din costurile mai mari prin sacrificarea marjelor de profit în timp ce o depreciere inevitabilă a monedei euro în raport cu dolarul american ar ajuta de asemenea blocul comunitar să absoarbă şocul tarifelor.
Cipollone a subliniat că piaţa muncii rezistă bine, consumul este posibil să se relanseze, lucrările de construcţii sunt puternice, reducerile de dobândă se transmit de-a lungul economiei şi chiar şi industria, care în ultimii doi ani a fost în recesiune, dă semne de revenire. "Nu mă aştept deloc la o recesiune", a spus Cipollone.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 14 / 18422 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...