
Directorii generali se luptă cu incertitudinile comerciale și tarifare, dar își mențin apetitul pentru fuziuni și achiziții
15 Mai 2025
BizLawyer• 50% dintre directorii generali din lume sunt foarte sau extrem de preocupați de impactul tarifelor, iar 44% caută deja noi surse și lanțuri de aprovizionare • Vectorii de transformare se mențin: 57% speră să realizeze fuziuni și achiziții în următorul an, însă sunt mulți cei care încă așteaptă condiții de piață mai clare • 55% consideră că tranzacțiile recente au adus o reală valoare, ceea ce vine în sprijinul rezilienței apetitului pentru tranzacții
![]() |
Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România |
Un procent de 98% dintre directorii generali respondenți sunt îngrijorați că majorarea tarifelor ar putea afecta operațiunile și vânzările companiei în următoarele 12 luni, 50% dintre ei declarându-se foarte preocupați sau extrem de preocupați. Într-adevăr, incertitudinile geopolitice, macroeconomice și comerciale sunt menționate ca principal risc în calea dezvoltării (42%), iar 54% dintre respondenți spun că au amânat o investiție planificată din această cauză. Totuși, directorii generali reacționează în mod proactiv, reevaluând relațiile globale: 44% dintre respondenți au spus că intenționează să-și ajusteze structura lanțului de aprovizionare, 42% analizează posibilitatea unor inovații în arhitectura produselor pentru a reduce dependența de materiale supuse taxelor vamale, iar 39% își relochează activele operaționale într-o altă regiune geografică.
Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România și Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală și de Sud-Est și Regiunea Asiei Centrale: „Noul context economic va fi mai puțin stabil decât cel anterior, iar acțiunea imediată, în locul așteptării pasive, oferă șanse mai mari de a crea valoare pe termen lung. În acest sens, 50% dintre directorii generali la nivel global sunt extrem de îngrijorați de impactul tarifelor, iar 57% intenționează să realizeze tranzacții M&A în următoarele 12 luni. De asemenea, 44% dintre lideri caută noi opțiuni de aprovizionare, reflectând o gestionare proactivă a incertitudinii. Aceste constatări subliniază importanța unui leadership decisiv în valorificarea peisajului actual, pentru a obține progrese semnificative și reziliență”.
Complexitatea mediului actual vine și din faptul că multe dintre relațiile comerciale cele mai importante nu sunt și cele mai apropiate sau cele mai semnificative pe plan local, potrivit studiului. În timp ce 42% dintre respondenții din China au menționat disputa comercială și tarifară dintre SUA și China ca fiind principala lor sursă de îngrijorare, 8% acordă mai multă atenție relației dintre SUA și Mexic. Acest aspect subliniază interconectarea globală și dificultatea de a gestiona problemele provocate de schimbările tarifare, în special în contextul în care alte mari economii reacționează la posibilele taxe vamale impuse de SUA.
Situația contrastează cu o viziune extrem de optimistă cu privire la tranzacțiile M&A din 2025, înainte ca administrația SUA să facă anunțul referitor la tarife, pe data de 2 aprilie a acestui an, optimism care s-a materializat într-o valoare a tranzacțiilor de 1 trilion de USD în primul trimestru din 2025, în creștere cu 25% față de anul anterior. În condițiile în care 57% dintre respondenți și-au exprimat intenția de a realiza tranzacții M&A în următoarele 12 luni, raportul indică faptul că imperativele preexistente - cele mai importante fiind adoptarea noilor tehnologii și deficitul de competențe - vor rămâne vectori pregnanți pentru transformare, care îi vor determina pe directorii generali să apeleze din nou la tranzacții, odată cu stabilizarea pieței.
Tranzacțiile M&A pot stimula transformarea și pot genera valoare în perioade dificile
Deși dificultățile de integrare, nepotrivirea culturală și supraestimarea sinergiilor produc adeseori speculații cu privire la cât de multă valoare obțin acționarii în urma unei tranzacții M&A, studiul oferă o altă perspectivă asupra percepțiilor directorilor generali. Mai bine de jumătate dintre respondenți (55%) au afirmat că achizițiile recente au corespuns sau au depășit așteptările legate de valoare, doar 2% indicând pierderi de valoare.
Traiectoria investițiilor în inteligența artificială este incertă, întrucât mulți directori generali caută să diminueze costurile
Directorii generali din toată lumea au raportat rezultate amestecate despre implementarea inteligenței artificiale până în prezent, ceea ce ar putea încetini ritmul adoptării într-un an marcat de instabilitate.
În timp ce 36% dintre respondenți au spus că intenționează să extindă investițiile în inteligența artificială ca urmare a rezultatelor pozitive de până acum, 25% au afirmat că „reduc sau își reconsideră” investițiile, din cauza unor rezultate „neclare sau dezamăgitoare”. Această situație ar putea pune presiune pe implementarea inteligenței artificiale, în condițiile în care directorii generali încearcă să găsească un echilibru între un răspuns prudent față de volatilitatea actuală și necesitatea actuală de a accelera adoptarea IA și de a perfecționa competențele în acest domeniu sau de a recruta personal pentru posturile specializate în inteligență artificială.
În condițiile în care aproape jumătate dintre directorii generali respondenți (42%) au indicat că intenționează să compenseze costurile suplimentare la nivel intern prin eficientizarea operațională și reducerea costurilor, este posibil ca mulți dintre ei să amâne investițiile în tehnologie până la clarificarea situației geopolitice.
Și problema inflației alimentează menținerea și, probabil, creșterea atenției acordate gestionării costurilor. 71% dintre respondenți au fost de acord că inflația rămâne o problemă și va continua să reprezinte o provocare pe care vor trebui să o gestioneze în anul următor, iar mulți dintre aceștia vor căuta ocazii de a atenua creșterea costurilor.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 66 / 19143 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...