
Curtea de Conturi: Registrul matricol unic al universităţilor necesită îmbunătăţiri în privinţa informaţiilor oferite şi a securităţii bazei de date
29 August 2024
AgerpresCurtea de Conturi a verificat eficacitatea utilizării Registrului Educaţional Integrat (REI) în vederea îmbunătăţirii managementului universitar şi a creşterii nivelului de transparenţă a informaţiilor găzduite de această platformă.
Registrul matricol unic al universităţilor din România conţine deficienţe în privinţa calităţii informaţiilor disponibile, iar securitatea bazelor de date nu este la nivelul standardelor în domeniu, au constatat auditorii de la Curtea de Conturi, în urma unei misiuni de audit al performanţei realizate la Ministerul Educaţiei,
Conform unui comunicat remis, joi, Curtea de Conturi a verificat eficacitatea utilizării Registrului Educaţional Integrat (REI) în vederea îmbunătăţirii managementului universitar şi a creşterii nivelului de transparenţă a informaţiilor găzduite de această platformă.
Misiunea a fost efectuată de Serviciul pentru Auditarea Sistemelor Informatice şi a urmărit verificarea modului în care este administrată baza de date electronice în care sunt înregistraţi studenţii din România, pentru a îndeplini scopurile pentru care a fost înfiinţată. Baza de date auditată se numeşte Registrul matricol unic al universităţilor din România (RMUR) şi în ea sunt înregistraţi toţi studenţii din universităţile de stat sau particulare acreditate ori autorizate să funcţioneze provizoriu.
Conform unui comunicat remis, joi, Curtea de Conturi a verificat eficacitatea utilizării Registrului Educaţional Integrat (REI) în vederea îmbunătăţirii managementului universitar şi a creşterii nivelului de transparenţă a informaţiilor găzduite de această platformă.
Misiunea a fost efectuată de Serviciul pentru Auditarea Sistemelor Informatice şi a urmărit verificarea modului în care este administrată baza de date electronice în care sunt înregistraţi studenţii din România, pentru a îndeplini scopurile pentru care a fost înfiinţată. Baza de date auditată se numeşte Registrul matricol unic al universităţilor din România (RMUR) şi în ea sunt înregistraţi toţi studenţii din universităţile de stat sau particulare acreditate ori autorizate să funcţioneze provizoriu.
"RMUR conţine deficienţe în privinţa calităţii informaţiilor disponibile, iar securitatea bazelor de date nu este la nivelul standardelor în domeniu. Acestea sunt câteva dintre concluziile acţiunii de audit ce a vizat funcţionarea şi administrarea Registrului, în perioada 2022-2023, şi în urma căreia s-au constatat o serie de riscuri pentru integritatea datelor", se menţionează în comunicat.
Pentru desfăşurarea misiunii au fost examinate reglementările legale din domeniu, politicile şi procedurile adoptate la nivelul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), Regulamentul RMUR, rapoarte de activitate, alte documente şi informaţii puse la dispoziţia echipei de audit de către UEFISCDI.
De asemenea, pentru a înţelege modul de funcţionare a sistemului, a fost observat cum sunt utilizate ecranul de autentificare, meniurile şi generarea rapoartelor. Testarea controalelor implementate în aplicaţie şi a rezultatelor generate de rapoarte s-au făcut prin intermediul conturilor de acces create pe parcursul misiunii. În plus, în vederea realizării auditului, Curtea de Conturi a realizat o serie de interviuri cu persoanele care au atribuţii în cadrul UEFISCDI şi a trimis chestionare unui eşantion de utilizatori din cadrul universităţilor.
"În raportul de audit s-a reţinut faptul că activităţile şi operaţiunile IT ale UEFISCDI nu au fost conduse de politici şi proceduri elaborate formalizat, aprobate şi implementate.
Curtea de Conturi a mai constatat şi faptul că UEFISCDI a luat măsuri pentru asigurarea securităţii reţelei şi a sistemului informatic, fără o analiză periodică a riscurilor de securitate. De asemenea, nu au fost implementate Planul de continuitate a activităţii (BCP), precum şi cel de recuperare în caz de dezastre (DRP)", subliniază sursa citată.
Totodată, auditorii au semnalat că Registrul matricol unic are nevoie de îmbunătăţiri şi în ceea ce priveşte vizualizarea traseului educaţional, identificarea situaţiilor de dublă finanţare, interoperabilitate cu operatorii de transport feroviar, furnizarea de date statistice şi istorice, accesul la date pentru alte instituţii publice, precum şi de arhivarea datelor.
"Curtea de Conturi a formulat o serie de recomandări pentru Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării. O recomandare este migrarea în cloud-ul guvernamental. În plus, auditorii au recomandat creşterea gradului de securitate a bazei de date, prin efectuarea periodică a unor analize de risc pe securitate. O altă recomandare ţine de implementarea unor măsuri specifice pentru protecţia datelor cu caracter personal, dar şi de îmbunătăţirea gradului de folosire a informaţiilor stocate în baza de date. Nu în ultimul rând, auditorii au recomandat ca vizualizarea informaţiilor privind traseul educaţional al studenţilor şi cursanţilor să fie reglementată, astfel încât aceste informaţii să poată fi folosite pentru formularea şi implementarea de politici publice în domeniul educaţiei", se precizează în comunicatul Curţii de Conturi.
Registrul matricol unic al universităţilor din România (RMUR) este administrat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI). RMUR urmează a fi înlocuit de Registrul unic naţional integrat al diplomelor şi actelor de studii (RUNIDAS).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1471 / 18929 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...