ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Concordia propune măsuri viitorului Executiv: reducerea cheltuielilor bugetare, a birocraţiei şi echilibrare fiscal-bugetară

29 Mai 2025   |   Agerpres

În ceea ce priveşte reducerile de cheltuieli bugetare, reprezentanţii mediului de afaceri propun un plan pentru desfiinţarea privilegiilor excesive din administraţia publică, precum şi îngheţarea creşterii cheltuielilor cu bunuri şi servicii la nivelul inflaţiei şi o evaluare realistă dacă România îşi permite toate indexările şi creşterile de salarii şi pensii publice prevăzute de lege pentru anul 2026.

 
 
Concordia propune un set de măsuri pe care viitorul Guvern să le ia în scurt timp de la instalare, pentru a tempera tensiunile economice şi sociale, în 4 zone prioritare care au nevoie de reforme urgente, respectiv reducerea cheltuielilor bugetare, echilibrarea fiscal-bugetară, debirocratizare şi investiţii, potrivit unui comunicat al organizaţiei.

"Concordia propune un set de măsuri pe care noul Guvern trebuie să le ia în scurt timp de la instalare, pentru a tempera tensiunile economice şi sociale amintite. Deşi au un caracter de urgenţă, aceste măsuri trebuie să fie, de asemenea, rezultatul unei consultări cu partenerii sociali, chiar dacă într-o formulă accelerată. Sunt 4 zone prioritare care au nevoie de reforme urgente, pe termen scurt, din partea noului guvern: reducerea cheltuielilor bugetare, echilibrarea fiscal-bugetară, debirocratizare, investiţii", susţin reprezentanţii Concordia, într-un comunicat intitulat "Agenda mediului de afaceri - priorităţi pe termen scurt".


În ceea ce priveşte reducerile de cheltuieli bugetare, reprezentanţii mediului de afaceri propun un plan pentru desfiinţarea privilegiilor excesive din administraţia publică, precum şi îngheţarea creşterii cheltuielilor cu bunuri şi servicii la nivelul inflaţiei şi o evaluare realistă dacă România îşi permite toate indexările şi creşterile de salarii şi pensii publice prevăzute de lege pentru anul 2026.

O altă propunere vizează eliminarea cheltuielilor nejustificate, iraţionale şi utilizarea pe scară largă a standardelor de cost în paralel cu eficientizarea sistemului de achiziţii publice, care trebuie să fie mai puţin greoi şi să nu permită manipularea sa prin mecanisme specifice şi nici birocratizarea excesivă.

"Sunt necesare nişte standarde de personal în administraţia locală care pot fi depăşite doar prin taxe locale (semnal că respectiva comunitate îşi doreşte şi are nevoie de o administraţie mai mare) şi similar nişte standarde privind cheltuielile cu bunurile şi serviciile pentru a elimina risipa", notează reprezentanţii Concordia.

Pe lista de măsuri privind reducerea cheltuielilor bugetare se mai află "respectarea guvernanţei corporative şi eficientizarea în companiile cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv prin separarea funcţiilor de administrare şi reglementare".

"Mare parte a companiilor de stat nu au performanţe economice optime, iar pachetele lor de remuneraţie şi cheltuielile pe care le fac nu ţin cont de această realitate. Companiile statului trebuie conduse după principii de guvernanţă orientate pe performanţă. Acest lucru este cu totul realist şi posibil pentru că vedem anumite companii de stat care au o astfel de guvernanţă şi asta se reflectă vizibil în activitatea, rezultatele şi proiectele pe care le desfăşoară. Nu trebuie exclusă nici listarea la bursă a companiilor de stat sau chiar privatizarea lor acolo unde nu există constrângeri de securitatea naţională", se mai arată în comunicat.

Pe lista de reforme urgente se află echilibrarea fiscal-bugetară iar mediul de afaceri consideră că România are nevoie rapid de un plan de reducere a deficitului pe traiectoria asumată la nivelul UE, plan care va restaura şi încrederea finanţatorilor.

Mediul de afaceri consideră că menţinerea sistemului de impozitare cu cotă unică reprezintă încă un atu important al României, atât în relaţia cu cetăţenii (susţinerea clasei de mijloc), cât şi cu companiile (un plus de competitivitate).

Pe de altă parte, combaterea evaziunii fiscale abordată ca măsură de siguranţă naţională este un alt punct pe agenda antreprenorilor.

Oamenii de afaceri propun eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă part-time, pentru a facilita o aşezare justă a sarcinii fiscale în raport cu munca prestată şi a permite accesul pe piaţă a unor categorii care sunt inactive în prezent. "Eventuale suspiciuni de încălcare a timpului de lucru se vor adresa, aşa cum se întâmplă şi cu alte tipuri de contracte, de autorităţile de control", se mai arată în document.

Totodată, mediul de afaceri cere eliminarea impozitul minim pe cifra de afaceri.

O altă măsură este "renunţarea la plafonarea preţurilor la energie şi consolidarea schemelor pentru consumatorii vulnerabili, ca şi renunţarea la plafonarea preţurilor la RCA sau a marjelor la alimentele de bază". "Aceste măsuri creează distorsiuni masive în economie care, în final, nu sunt în beneficiul consumatorilor. Controlul permanent al statului asupra modului de funcţionare a pieţei nu poate fi nici strategie economică, nici politică comercială, pentru a dezvolta sau consolida o economie competitivă", susţin antreprenorii.

Totodată, Concordia recomandă implementarea creditului fiscal pentru cercetare-dezvoltare ca măsură care să menţină România relevantă economic în contextul regional şi global.

Organizaţia recomandă crearea unei unităţi dedicate simplificării şi debirocratizării la nivelul Guvernului, cu sprijin lărgit din partea Parlamentului.

Concordia propune, de asemenea, numirea unui vice prim-ministru cu atribuţii clare de a digitaliza instituţiile publice şi a de rezolva cât de repede câteva puncte majore cu impact social şi economic semnificativ: cărţi de identitate, înmatriculări, căsătorii şi alte evenimente de viaţă importante pentru care cetăţenii ar trebui să aibă o experienţă rapidă şi eficientă în raport cu statul.

"Digitalizarea trebuie să însoţească simplificarea şi debirocratizarea, astfel încât să nu fim în situaţia să digitalizăm birocraţia şi totodată, trebuie privită ca un element cheie al îmbunătăţirii colectării veniturilor la bugetul de stat, îndeosebi prin reducerea TVA-ului necolectat. Digitalizarea trebuie să sprijine şi procesul de fundamentare a deciziilor prin big data şi benchmarking", se menţionează în document.

Oamenii de afaceri doresc, de asemenea, limitarea controalelor fiscale repetate în perioada de prescripţie, arătând că acei contribuabili cu un comportament fiscal corect ar trebui să fie supuşi unui număr limitat de controale, iar resursele ANAF să fie direcţionate spre contribuabilii identificaţi ca având un risc crescut de evaziune fiscală, prin analiza de risc.

Mediul de afaceri mai cere adoptarea unor criterii obiective şi transparente de selecţie a contribuabililor pentru control.

Concordia consideră necesar un cadru legal general unitar cu privire la desfăşurarea activităţii de control (lege unică), urmată de norme cu proceduri individualizate pentru fiecare instituţie care să asigure şi o delimitare clară a competenţelor şi coordonarea activităţilor de control între autorităţile responsabile (echipe mixte, planuri unice, proporţionalitatea sancţiunilor).

De asemenea, mediul de afaceri cere unificarea avizatorilor la nivel judeţean într-un singur punct de contact, reducând timpul de emitere a actelor şi susţinând dezvoltarea investiţiilor prin consiliere şi îndrumare. O altă solicitare vizează asigurarea predictibilităţii plăţilor şi decontărilor de la stat către mediul privat (rambursări de TVA, decontare concedii medicale şi medicamente, plăţi către furnizorii de energie care finanţează schemele de compensare, etc).

Mediul de afaceri cere, de asemenea, o reformă în ceea ce priveşte investiţiile.

Astfel, Concordia propune accelerarea atragerii fondurilor europene disponibile pentru România, care să se materializeze în investiţii şi programe cu efect de multiplicare, precum şi operaţionalizarea reformelor şi jaloanelor din PNRR care au blocat accesul la tranşele de finanţare curente şi reaşezarea investiţiilor planificate în vederea maximizării absorbţiei.

Mediul de afaceri mai solicită investiţii rapide şi masive în dezvoltarea de competenţe pentru ca oamenii să aibă acces la locuri de muncă mai bune şi să fie mai productivi, prin intermediul unor vouchere de formare, finanţate din fonduri europene.

Totodată, antreprenorii doresc continuarea proiectelor de infrastructură (energie, transport, mediu, etc) aflate în execuţie şi finalizarea acestora pentru a creşte competitivitatea economică a firmelor din România, precum şi scalarea investiţiilor finanţate din PNRR care pot fi finalizate până la termenul limită, inclusiv prin realocarea resurselor de la proiectele care nu pot fi livrate în termenul limită.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 20 dintre cele mai importante sectoare ale economiei româneşti şi este un partener de dialog social, reprezentativ la nivel naţional. Cu o contribuţie de 30% din în PIB şi peste 450.000 de angajaţi în 3900 de firme mari şi mici, cu capital românesc şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 360 / 19550
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...